Vi firar med Sticky Asian Ribs

3 Jan

Sticky Asian Ribs

God fortsättning på er och hoppas att 2015 blir ett lite varmare år än det föregångna!

Jul och nyår har jag firat hemma i år. Jag är ingen julfantast, jag tycker mest det är en tid på året då alla världsproblem gör sig extra påminda. Missbruk, samhällsklyftor, fattigdom, folk som sover utomhus i kylan för att nämna några. Samtidigt som vi frossar i godsaker och köper julklappar för miljardbelopp.

Jag får helt enkelt svårt att få känslorna att gå ihop kring jul och nyår. Det blir för stora kontraster och jag går alltid sönder en bit kring jul för att sedan läka ihop någon gång i slutet av det gamla och i början av av det nya året, så också i år.

Förmiddagen på årets första dag spenderade jag med att vänta ut så det skulle bli tid för lunch så jag kunde få sätta tänderna i resterna från nyårsmiddagen. Jag säger bara restefest! Vi åt nämligen ruggigt goda revbensspjäll till nyårsmiddag. Jag hade gjort en asiatisk glaze till ribsen med smak av apelsin, ingefära chili och vitlök och de vart sådär härligt klibbiga och söta med ett ordentligt bett i! Gör dem du också, jag lovar att du inte kommer att ångra dig!

Ribs med Asiatisk Glaze

Räcker till ca 1, 5 kg revbenspjäll

  • 2 apelsiner, juice från båda och zest från den ena apelsinen.
  • 1 lime, juice och zest
  • 1, 5 msk tunt strimlad ingefära
  • 3 vitlöksklyftor, tunt skurna
  • 1 bit chili, hackad
  • 3 msk socker
  • 3-4 msk fisksås
  • o, 5 dl oyster sauce

Gör så här:

  1. Förkoka revbensspjällen tillsammans med några skivor ingefära, salt och en skivad gul lök. Jag gjorde på tjocka revbenspjäll och det tar ca 2, 5 timme för dem att bli klara. Låt köttet kallna.
  2. Under tiden köttet kokar kan du göra glazen. Sautera vitlök, chili och ingefära i en liten tjockbottnad kastrull. Blanda ner resten av ingredienserna och låt det koka ner tills det blir en tjock glaze.
  3. Dela köttet i mindre bitar, det gör inget om de blir olika stora för de ska bara köras i ugnen tills glazen kommer på plats och att de blir varma igen.
  4. Lägg bitarna på en plåt med bakplåtspapper och pensla på med glazen.
  5. Ta ut köttet och pensla på med glaze några gånger.
  6. Se till att den det bubblar om glazen innan du tar ut den, då blir det lite karamelliserat och alldeles fantastiskt gott!

På nyårsafton åt vi ribsen med ris, finstrimlade färska sockerärtor och morotsgirlanger, färsk koriander, filead blodgrape och en asiatisk lime- och fisksås, en alldeles perfekt kombination till det feta köttet!

Det ni ser på bilden är från restfesten, då var dessvärre sockerärtorna slut och fick ersättas av gurka, mango och morotsstavar i tändsticksformat, inte helt fel det heller.

Den lilla lime- och fisksåsdressingen rörd du lätt ihop. Det är bara blanda lime, fisksås, lite riven ingeföra och vitlök tillsammans med färskhackad koriander (ja, om du gillar koriander förstås, annars skippar du den).

/Moma

 

7 svar to “Vi firar med Sticky Asian Ribs”

  1. Emmy 5 januari, 2015 den 14:32 #

    Jag började dregla redan när jag läste rubriken… Ja, tack till sådan här restfest! Sticky ribs med en söt-stark glaze är ju rena mathimlen. Jag åt inga revben denna julen så detta får det bli någon dag!
    Jag är precis som du kring jul. Därför har vi dragit ned en massa på allt från klappar till mat. Jag klarar inte av överflödet och frosseriet. Vi hade en lugn jul och nyår på jobbet och jag vaggades in i en slags falsk förhoppning att det varit så för alla. Tyvärr såg helgerna inte ut så för mina vänner som är soc.arbetare och poliser…
    Jag får även den där olust känslan i andra sammanhang. Som senast vi bodde på hotell och många plockar till sig dubbelt så mycket mat än de tänker äta upp. En chaterresa med all-inclusive med buffé varje dag är rena döden för mitt hjärta.
    Nu hoppas vi på ett fint 2015! Jag hoppas kunna få till ännu en dejt med dig även detta året och så hoppas jag kunna träffa Tina. Om inte annat får jag boka en resa norr ut just för det ändamålet! Kramar ❤

  2. Hanna 5 januari, 2015 den 17:29 #

    Så gott, dessa måste jag testa – älskar sticky ribs!

    God fortsättning, Moma! Tror julen är jobbig för de flesta fast på olika vis och det är helt klart jobbigt att se. Själv har jag vänner som förlorat någon närstående och det brister i mig att se dem kämpa sig igenom en högtid de bara tycker är jobbig… Stor kram

  3. Moma's Kitchen 8 januari, 2015 den 16:01 #

    Emmy: JA! Vi får ta och styra upp det helt enkelt, du bokar resa och jag bokar Tina! 🙂

    Hanna: Tack det samma Hanna! Visst är det så! Kram

  4. Charlotta Hemert Ljungblad 11 januari, 2015 den 21:22 #

    God fortsättning till dig med, Moman!

  5. Kim 17 januari, 2015 den 16:49 #

    God fortsättning och herremingud vilka fina ribs.
    Julen är komplicerad. Underbar för vissa förstår man ju, jävlig för andra. Och mittemellan för de flesta? Men nu är det nytt år, och även om man kan starta om varje dag så tycker jag det ska bli skönt – rent symboliskt! Kram till dig.

  6. Barbro 19 januari, 2015 den 17:01 #

    Supergott, blev bjuden igår, jag o Moma-pappan åt så vi nästan sprack😘

  7. Moma's Kitchen 21 januari, 2015 den 13:28 #

    Charlotta: Det samma till dig och de dina!

    Kim: Nytt år nya krafter! Kram

    Barbro: ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: