Jamaicansk ingefärskaka

1 Dec

Jamaican Ginger Cake

 

Ser man på, då har december anlänt! Jag firade första advent genom att städa och koka kola. De två första kola-försöken blev misslyckade och åkte i soporna och den nyinköpta sockertermometern åkte långt in i lådan och där lär den bli liggandes. Men nu har jag hittat ett fantastiskt smörkolarecept som jag har karibifierat, ett toppenrecept som man inte behöver sockertermometer för att lyckas med (inte för att jag lyckades med de två innan trots sockertermometer)!  Nåväl, nog om kola nu.

Här har jag ett perfekt recept på en finfin kaka som liknar vår mjuka pepparkaka och den behövdes inte ens karibifieras. Det är nämligen en klassisk jamaicansk ingefärskaka, fast istället för kryddnejlika och kanel så har den jamaicanska kakan fått smak av ingefära, muskot och kryddpeppar! Låt dig inte avskräckas av kryddpepparn eller mängden ingefära, det blir en otroligt kryddig och god kaka!

Jamaican Ginger Cake

  • 300 g vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 0, 5 tsk bikarbonat
  • 0, 5 tsk nyriven muskotnöt
  • 1,5 tsk kryddpeppar
  • 3 msk färskriven ingefära
  • 225 g smör
  • 270 g råsocker, gärna muscovadosocker då det i originalreceptet står melass men det var näst intill omöjligt att hitta
  • 150 ml mjölk
  • 50 ml grädde
  • 3 ägg

Gör så här:

  1. sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smöra och bröa en sockerkaksform.
  3. Vispa smör och socker pösigt.
  4. Tillsätt därefter äggen, ett i taget. Om blandningen delar sig så vispa i några matskedar av mjölet.
  5. Sikta mjöl, bakpulver, bikarbonat, muskot och kryddpeppar och  vänd ner det i smör- och äggblandningen.
  6. Rör försiktigt ner mjölk, grädde och ingefära.
  7. Baka av i ca 50 minuter, eller tills en teststicka kommer upp torr.
  8. Låt kakan svalna i formen i minst 30 minuter innan du stjälper upp den, ingefärskakor är tydligen känsliga och går lätt sönder, en liten detalj som jag missade därav är min kaka lite trasig som ni kan se.

– Happy Ginger Cake fika!

/Moma

8 svar to “Jamaicansk ingefärskaka”

  1. Katarina 2 december, 2014 den 07:26 #

    Gillar dina recept med smak av Karibien! Kram

  2. Sara på Vardag.nu 2 december, 2014 den 08:18 #

    Hihi, det är något med skärpan i bilden som gör att kakan ser ut som en miniatyr. Som de där tilt-shift-bilderna från tågstationer som man sett. Coolt 🙂 Hoppas kakan är större så den räcker till fler är en liten miniatyrmänniska, det låter på receptet som att fler vill smaka 🙂

  3. Charlotta Hemert Ljungblad 2 december, 2014 den 10:37 #

    Karibifierat, haha. You gotta love it!

  4. Mårtensson kök 2 december, 2014 den 17:46 #

    Vi gillar också bilden så mycket, det ser verkligen ut som att kakan är i miniminiformat – helt underbart!
    Men romen, ska det inte vara rom i en Jamaicansk kaka? 🙂 Oavsett så låter det så gott med kryddorna!

  5. Kim 4 december, 2014 den 20:51 #

    Men. Var är romen? 😉
    Kram!

  6. Moma's Kitchen 7 december, 2014 den 13:48 #

    Katarina: Karibien smakar mumma 😉

    Sara: De lelle kagen, jag vete sjutton vad som hände 🙂

    Charlotta: Visst?!

    Mårtenssons: Ja, nu kunde jag ju ljuga och säga att det var en lite kaka, men det var det ju inte 🙂

    Kim: Äsch, den kommer i nästa recept 🙂

  7. Louise 15 september, 2015 den 11:01 #

    Hej!

    Jag ska ha ett föredrag om Jamaica och tänkte då avleda publiken med en typisk jamaicansk kaka. Är detta recept ett sådant?
    Tacksam för svar snarast!

    / Louise

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: