Jag gör ofta lammcurry, men då blir det oftast den jamaicanska varianten. Och i ärlighetens namn tycker jag att den är så god att det knappt är någon idé att ens testa något annat recept.
Men så en dag låg jag hemma på sofflocket och bläddrade i kokböcker och då slog det mig att jag aldrig lagat lammcurry så som den lagas i Trinidad och Tobago. Nu är jag i och för sig tveksamt till i fall det bara är en sorts currylamm som de gör, jag tror faktiskt att det finns fler.
Jag har spanat runt lite på olika recept och bestämde mig för att testa ett recept från boken Curry Callaoo & Calypso av Wendy Ramahut, en känd matkreatör och kokboksförfattare från Trinidad. Jag har gjort några små justeringar utifrån vad som finns att tillgå här hemma i Sverige. Det här är alltså en lammgryta från den indiska delen av det trinibagonska köket. Låt er väl smakas!
Trini Curry Lamb
- 5oo g lammkött, till exempel benfri stek eller annat magrare kött.
- 1, 5 msk yoghurt
- 0, 5 tsk nymald svartpeppar
- 1 msk färskpressad limejuice
- 1 msk rom
- 0, 5 msk + 0,5 msk curry masala, eller mörk curry
- 0, 5- 1 tsk salt
- 1 bit chili efter smak, jag föredrar gul habanero som är stark och med en fruktig smak.
- 2+2 vitlöksklyftor, tunt skivade
- 1+1 stjälkar salladslök
- 3 stånd shado beni (långbladig koriander) eller ca 0, 5 dl hackad färsk koriander
- 1 liten gul lök, fint skuren
- 4-5 kvistar timjan. eller 0, 5 tsk torkad timjan
- 1 grön paprika i småtärningar
- 0, 5 tomat, tärnad
- 1 liten morot i slantar
Gör så här:
- Marinera lammet i yoghurt, limejuice, salt, svartpeppar, 2 av vitlöksklyftorna, 1 salladslök samt 0,5 msk curry masala och chili. Låt det gärna marinera över natten men annars går det bra att snabbmarinera i en timme också.
- Värm en panna med olja och sautera lök, timjan, resten av vitlöken och chili i några minuter.
- Blanda den resterande curryn med en matsked vatten och häll i pannan. Koka tills det är relativt torrt.
- Tillsätt köttet och bryn det, rör då och då så att det inte bränner fast.
- Tillsätt tärnad tomat, shado beni/koriander samt lite vatten och låt det småputtra under lock i ca 45 minuter, eller tills köttet är mört.
- Tillsätt paprika, sista salladslöken och morot mot slutet och koka tills de är mjuka.
‘
– Servera med ett gott ris och grönsallad och gärna en coleslaw!
/Moma
Tänk att det finns en ”Indisk del” av Tobago, det hade vi ingen aning om, kul att det finns flera olika delar i matlagningen på en ö. Receptet faller oss väl i smaken, låter smarrigt värre.
Bokmärker på direkten! En curry helt i min smak. Det är detta som är så kul med den karibiska maten att den har fått influenser från så många olika länder/kök.
Jag VBar till Calle direkt, han brukar ÄLSKA dina grytor, haha!
Men åh, nu fick jag ju beslutsångest: ska jag testa den jamaicanska eller den från Trinidad?!
Mårtenssons: Man kan inte veta allt 🙂 Men den indiska delen är framförallt på Trinidad!
Emmy: Jag håller med dig, det är som en hel skattkista!
Charlotta: Haha, guld-Calle!
Kim: Va, nej, alltså innte antingen eller utan du ska laga båda två fast vid olika tillfällen!
Mums för detta! Dock är jag inte helt såld på lamm, men kan tänka mig att det funkar rätt ok med kyckling också.
Kram kram
Åh, vilken härlig curry! Denna goding sparar jag absolut bland andra recept jag vill testa. Den låter mycket god!
Malin’s Diner: Kyckling funkar alldeles utmärkt!
Sandras Matkrypinn: Ja, den där samlingen som bara växer och växer! 🙂
Vilka smaker – ljuvligt!
Karin: Tack 🙂
Har precis gjort en vegovariant på denna, med vegokött istället för lamm. Syrligt, mild hetta – mums!
Åh, vad kul att höra!