Äppel- och valnötsbröd- den enkla varianten

9 Nov

Äppel- och valnötsbröd

Ibland hastar livets bestyr på i en rasanda fart och det är svårt att få tiden att räcka till för de små godbitarna. Så är det just nu för mig i alla fall, jag har svårt att få tiden att räcka till. Det är knappt så jag hinner äta frukost nu för tiden, men det pratar vi tyst om.

I stället tar vi och bakar det här superbra äppel- och valnötsbrödet. Det är perfekt när man vill klämma in mycket saker på (för) lite tid för det är ett sånt här ”röra-ihop-jäsa-fösa ut-och spada upp-bröd”. Alltså inget knådande eller annat jox. Det betyder att efter du rört ihop och det kalljäser i kylen så får du tid över till en massa andra saker, det ska nämligen jäsa kallt i minst 6 timmar. Du väljer alltså själv om du vill sova medan du bakar eller om du vill passa på att ta tag i andra bestyr, bra va!

Brödet blir härligt luftigt med lite seg yta, lite åt surdegshållet.

Äppel- och valnötsbröd

  • 25 g jäst
  • 4 dl vatten, 37 grader
  • 1 dl mjölk
  • 1.5 msk honung
  • 1.5 tsk salt
  • 1 st äpple, grovrivet
  • 5oo g vetemjöl
  • 60 g grahamsmjöl
  • 70 g fiberhavregryn
  • ca 1,5- 2 dl valnötter

Så här gör du:

Steg 1:

  1. Rör ut jästen i lite av vattnet. Tillsätt resten av vatten och mjölk när jästen har löst upp sig. Tillsätt i salt och honung  samt det rivna äpplet.
  2. Rör till sist snabbt i mjölet med hjälp av en slev (ej maskin). Degen ska vara lite kladdig. Pudra över lite mjöl och låt gärna stå framme i rumstemperatur i ca 30 minuter.
  3. Pudra degen lätt och täck över med plastfolie och låt degen jäsa i kylen i minst 6 timmar, eller över natten om du föredrar det.

Steg 2: 

  1. Stjälp försiktigt ut degen på ett mjölat bakbord.  Fös i hop den till en rektangel.
  2. Strö över valnötterna och vik ihop degen så att nötterna bakas in i brödet.
  3. Dela rektangeln i två delar och dela sedan varje del i ca 5- 6 delar och fös upp dem på en bakpappersklädd plåt.
  4. Baka av brödet i 225 grader i ca 15-20 minuter.

Som du förstår är det här det ultimata brödet om du vill överraska någon med nybakat bröd på morgonen!

/Moma

5 svar to “Äppel- och valnötsbröd- den enkla varianten”

  1. Elly 10 november, 2014 den 07:55 #

    Mmmmm apple and walnut YUM! This looks amazing, I will try it sometime for sure! I hope you have a lovely week ahead.

  2. Mårtensson kök 10 november, 2014 den 16:38 #

    Oerhört smidigt bakande, precis så ska det vara tycker vi, inte för mycket pillemjs och för många moment.

  3. Charlotta Hemert Ljungblad 10 november, 2014 den 16:58 #

    GUD vad gott! Bokmärke – check!

  4. Moma's Kitchen 11 november, 2014 den 10:43 #

    Emmy: It is, especially considered it is so easy to make!

    Mårtenssons: Eller hur!

    Charlotta: Inget bröd är som hembakat!

  5. LiLo 12 november, 2014 den 08:40 #

    nybakad bulle är bästa bulle, med en nybakad frullebulle inombords kan dagen inte bli annat än bra!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: