Dubbelt upp

28 Okt

BANANKAKA MED ROMÄPPLEN

Ofta beskrivs personer som till exempel ”halvsvensk och halv (…)” vad det nu råkar vara. Jag gillar  inte det. Jag tycker det låter så… halvt och så fattigt på något sätt. Som att man saknar något när det i själva verket är tvärt om, att man har flera tillhörigheter än bara en. Det är väl mer lager på lager än halvt av något. Så tycker jag att det är i alla fall!

Det är samma med den här kakan, den har dubbelt upp av det goda. Först det varma karibiska och sedan det syrliga svenska. Varsågoda, jag ger er en banankaka med svenska krispiga äpplen som druckit sig mätta på karibisk rom. Det mina vänner kallar jag dubbelt upp. storvinst liksom!

Karibisk bananka med romdrucket svenskt äpple

  • 75 g mjukt smör
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 st ägg
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • 0, 5 msk vaniljsocker
  • 0. 5 tsk färskriven muskot
  • 1 äpple, skalat och tärnat
  • 1, 5 msk rom
  • 0, 5 tsk nystött kardemumma
  • drygt en halv deciliter valnötter, grovt hackade
  • 0,5 d mjölk
  • 3 st mogna bananer
  • smör och cocosflingor att smörja och bröa formen med.

Gör så här:

1. Värm ugnen till 175 grader. Smörj och bröa en 1,5 liters sockerkaksform.
2. Grovhacka valnötterna och lägg de i sockerkaksformen.
3. Skala och tärna äpplet i småbitar. Lägg det i en skål tillsammans med rom och nystött kardemumma.
4. Rör smör och socker mjukt.
5 . Dela äggen, lägg vitorna i en ren skål och rör ner gulorna i smör- och sockersmeten.
6. Mät upp och lägg ovanpå smörsmeten: mjöl, bakpulver, salt, vaniljsocker och muskot. Rör tills du har en jämn smet, tillsätt mjölken.
7. Grovriv eller mosa och rör i bananerna.
8. Vispa äggvitorna till skum och vänd ner skummet i  omgångar i smeten.
9. Häll hälften av smeten i formen och tillsätt därefter de romdruckna äpplena, häll på resterande smet och grädda i nedre delen av ugnen ca 45 min.
10. Stjälp upp och låt kakan svalna.
 /Moma

10 svar to “Dubbelt upp”

  1. Sara på Vardag.nu 28 oktober, 2014 den 14:20 #

    Helkaribisk och helsvensk på en och samma gång, det är klart att det är så! Och herre, så god kakan låter 🙂

  2. Katarina 28 oktober, 2014 den 15:09 #

    Den här låter så god!

  3. Kim 29 oktober, 2014 den 20:03 #

    Jag håller med dig!
    Men jag hade nog kunnat äta halva själv 😉

  4. Hanna 30 oktober, 2014 den 13:18 #

    Håller med; dubbelt upp är mycket bättre än något halvt! Gott! Kram

  5. Charlotta Ljungblad 1 november, 2014 den 08:40 #

    Storvinst it is! Men hördu, när kommer du till Sveriges framsida, egentligen?! Här finns en MBT som väntar på dig!

  6. Moma's Kitchen 1 november, 2014 den 09:16 #

    Sara: Du har fattat 🙂

    Katarina: Det ÄR den!

    Kim: Det var precis vad jag gjorde 🙂

    Hanna: Visst är det så! Kram ❤

  7. Mårtenssons kök 2 november, 2014 den 15:30 #

    För mycket av det goda är ju aldrig nog, det måste ju denna kagan vara ett bevis för! Och allt som är romdrucket gillar vi:)

  8. Emmy 3 november, 2014 den 22:49 #

    Dubbelt så bra! Och dubbelt så gott! Kakan ser verkligen ut att vara just det.

  9. milla 9 november, 2014 den 19:54 #

    Mumsigt hur det än må vara:)
    Ha det gott

  10. Moma's Kitchen 11 november, 2014 den 10:11 #

    Mårtenssons: Helt rätt!

    Emmy: Ja, hurra för det goda!

    Milla: Tack det samma 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: