Ugnsbakade äpplen

21 Okt

DSC_0063Ugnsbakade äpplen

Nu mina vänner är det den här tiden på året då vi får sjunga äpplets lovsång! Härliga krispiga sötsyrliga äpplen, en del fasta och fina att äta som de är, andra fantastiskt fina att koka sylt eller baka på. Utan att vara någon äppelspecialist skulle jag vilja säga att våra svenska äpplen, eller åtminstone de nordiska, är de som är godast om man ska göra mos eller baka med äpplena. Ingrid Marie, Signe och Aroma hör till mina favoriter. Det förstnämnda ger vackert rosaskimrande äppeldesserter, ja, om du lagar med skalet på vill säga. Så nu tycker jag vi  firar vi att hösten är här i all sin färgsprakande prakt med ugnsbakade kryddiga äpplen med rostad hasselnöt.

Ugnsbakade äpplen

  • 2 äpplen, gärna Ingrid Marie
  • 2 msk smör
  • 0, 5 dl rostade hasselnötter, grovt hackade
  • 1, 5 msk råsocker
  • en nypa nystött kardemumma
  • 0, 5 tsk kanel
  1. Tvätta äpplena och skär bort kärnhuset  så att du får en rund gång tvärs genom äpplet.
  2. Hacka nötterna ganska grovt och blanda ihop med smör socker och kryddor.
  3. Tryck ner blandningen i hålet på äpplet, det gör inget om det inte ryms, då lägger du det sista på toppen av äpplet.
  4. Baka av i 175 grader i ca 20 minuter, lite beroende av äppelsort.

Servera dina äpplen varma eller ljumna med  en klick vaniljglass eller en klick lättvispad grädde.

/Moma

6 svar to “Ugnsbakade äpplen”

  1. dinosaurgeek 21 oktober, 2014 den 17:13 #

    HURRA FÖR ÄPPELSÄSONG!!!

  2. Sara på Vardag.nu 22 oktober, 2014 den 10:57 #

    Ugnsbakade äpplen är ju GULD. Med massa smör, socker och kanel i… Ska absolut köra med hasselnötter också nästa gång!

  3. Emmy 23 oktober, 2014 den 20:47 #

    Det här ska jag göra någon dag! Det bestämde jag när jag såg din bild på IG. Jag älskar äppelsäsongen och använder dem gärna även i mat. Gott i kryddiga och kanske heta grytor med syrliga krispig äppelbitar i. Min barn är dessvärre skadade av alla polerade äpplen och vill inte ha äpplen med märken eller som är ojämna i formen. Grrr… De svenska smakar ju så mycket mer!

  4. Moma's Kitchen 27 oktober, 2014 den 13:47 #

    Dinosaurgeek: Ja, HURRA!

    Sara: Kanhända att jag har snöat in på rostade hasselnötter, men heeeerreguuuvadgottdetär!

    Emmy: Ja, mitt barn är väl också skadat då, för han äter inga äpplen förutom de som ingår i äppelpaj eller äppelkaka!

  5. Elly 28 oktober, 2014 den 08:22 #

    You know I never realised that different types of apple are good in different types of recipes, I must remember this about Nordic ones when we move back to Europe! Looks delish once again, thank you for the recipe!

    • Moma's Kitchen 1 november, 2014 den 09:20 #

      Oh, there is a HUGE difference between apples and apples!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: