För ett par veckor sedan hade Stockholm finbesök av bästa Emmy från Remsans Bistro. Eftersom jag är en karibisk förortskatt tog jag med henne till Södermalms Västindien, Small Island Chocolate nämare bestämt. Tanken var att bjuda Emmy på glass med choklad som kommer från ägarens kakaoplantage på Tobago men den var slut, så Emmy passade på att bunkra upp med Tobago Cocoa Estate choklad och olika heta såser i stället. Efter det traskade vi iväg till Slussen för att mellanlanda med en drink på Gondolen innan vi for vidare till Peru. Eller Hökarängen närmare bestämt och Cevicheria Aji y Ajo.
Eftersom vare sig jag eller Emmy är så bevandrade i det peruanska köket bestämde vi oss för att prova lite olika rätter. Jag gillade civichen bäst och den friterade yuccan, eller cassava som det heter i Sverige och i Västindien. Den var alldeles perfekt krispig och serverades med en god tomatsalsa. Redan vid första tuggan bestämde jag mig för att göra det hemma så fort tillfälle ges.
Idag var ett sådant tillfälle, jag var ledig och hade bestämt mig för att spendera lite tid i köket och med bloggen. So here you go:
Friterad cassava med het tomatsalsa
- 1 medelstor cassava
- olja till fritering
Gör så här:
- Skala cassavan.
- Dela cassavan i tre delar, dela sedan varje bit i på tvären.
- Koka upp vatten och lägg i cassavan. Låt koka upp och koka sedan på svag värme under lock tills cassavan är färdig, det tar ca 10-15 minuter.Känn med en provsticka, det ska kännas ungefär som potatis när den är färdig.
- Häll av cassavan och låt den svalna och ånga av.
- Skär försiktigt bort den träiga delen som sitter i mitten.
- Skär varje del i tre delar så du får stavar.
- Hetta upp olja i en kastrull med tjock botten. Det ska vara så pass mycket olja att det täcker cassavan.
- Fritera cassavan på meddelvärme i ca 4 minuter, eller tills den blir krispig.
- Ta upp och låt det rinna av på en bit hushållspapper.
Het Salsa
- 2 tomater, tärnade
- 0, 5 gul lök, fint skuren
- 4 klyftor vitlök, finhackade
- 1 bit chili efter smak
- 0, 5 tsk socker
- salt
- lime
- lite shado beni eller bladkoriander
- Sautera lök, chili och vitlök i olja, det ska bara bli mjukt och inte ta färg. Tillsätt sedan tomaterna och låt det småputtra under lock i ca 5 minuter.
- Tillsätt salt och socker. Låt puttra tills tomaterna är mjuka.
- Smaka av med lime och shado beni eller bladkoriander.
- Om du vill mixar du såsen slät, jag tycker det är lättare att dippa i slät sås, men det spelar inte så stor roll.
- Se så, nu är det bar att sätta igång att dippa för glatta livet!
Ps. Salsa och majjo är en god kombo för dipperi!
‘
/Moma
Kanoners, säger vi bara! Nu räcker det inte med att du fått oss att fritera och smaska i oss av matbananerna, nu får du oss att testa cassava också, härligt Moma!
Kram på dej
Okej, jag tar tillbaka det jag sa om att benämna saker vid fin- och att det då finns en motsats gömd där bakom. Du får gärna kalla mig för finbesök. Pöss! Jag är ju trots allt döpt efter ett pris, jo ho…
Ja, den där friterade cassavan med chilidip var grymt gott. Undra om jag kan hitta cassava här någonstans tro. Skulle vara kul att bjuda på. Annars går jag väl våldgästa dig.
Kram på dig fining! ❤
Så härligt med finbesök av självaste Emmy 🙂 Cassava har jag ätit många gånger och gärna då med lite indiska kryddor och lime på… det är indierna som har bott i Afrika som har kommit med denna idé. Den här såsen låter grymt god! Kram på dig kära Moma!
Jag kommenterade men kommentaren visades inte… kanske har hamnat i spam-filtret 😉
Mårtenssons: Härligt, det gläder mig!
Emmy: Fining-Emmy ❤
Finbesök kan man lugnt säga!
Jag drar mig lite för att fritera, men kan tänka mig att göra ett undantag 😉
Kram på ‘re!
Amy: Javisst, bästa Emmy! Jag älskar cassava och precis som du säger har den sitt ursprung i Afrika, där den också är en viktig stapelvara i många länder! Ps. Ibland får man fiska i skräpposten, så också den här gången.
Kim: Samma här faktiskt, men små tillbehör kan jag tänka mig att fritera ibland 🙂 Kram på’re!
Mmmm this looks amazing – I never tried cassava/yucca in the Caribbean, looks like I missed out!! Will be trying this at the weekend I think, I wonder if I can find these in Singapore?!
Åh, dregel känner jag spontant. Spontana tanke nummer två, varför bor jag inte i Stockholm!? mmm
Hejsan. Det här ser ju otroligt gott ut och måste testas.
Jag tänkte bara vara lite tråkig också och påpeka att cassava är lite farligt om man gör på det där sättet. Den innehåller ganska höga halter av cyanid och man måste se till att hälla bort kokvattnet några gånger. Det är kanske inte så farligt med lite cyanid (vi får i oss det från punschrullar och arraksbollar också) men det är ganska höga halter i cassava, i synnerhet om man ska bjussa barn på det.
Det jag brukar göra är att också koka femton minuter men istället för att göra det i en sväng vatten så gör jag det i 3 x 5 minuter med vattenbyte emellan. Man kan ha två kastruller kokande samtidigt så blir det inte så bökigt.
Jag menar alltså inte att vara tråkig och komma med en massa negativ kritik, tyckte bara att det kanske kan vara bra att veta.
Ha en bra helg.
katarinawohlfart: Jamen du får väl komma och hälsa på!
Anders: Du har så rätt, men rätt tillagad ska det inte vara någon fara med den söta cassavan.