Jag har en svaghet för desserter och kakor med sprit i. Jag vet inte vad det är men kanske för att spriten ger den där extra skjutsen som också gör att det smakar moget och vuxet. Men vuxet förresten, jag tror fasiken att jag gillade de där chokladpralinerna med sockrad hård insida med likör i redan som barn. Farfar brukade envisas med att ha olika påsar karameller i byrålådan som han plockade ihop små godispåsar av till barnbarnen när de kom på besök och jag skulle tippa på att jag är den ende av de 21 (?) kusinerna som åt likörpralinerna. Behövs det nämnas att jag även gillade körsbärspralinen i Alladin-asken som barn?
Kanske att jag skolades in tidigt i det där med sprit i sötsaker och kanske är det vad som gjort att jag sedermera föll som en fura för de romdränkta karibiska kakorna?
Nåväl, jag har lämnat sprit- och körsbärträsket bakom mig men jag äter mer än gärna en romindränkt kaka, testa får ni se, här är en med choklad och rom som är magiskt god! Receptet kan ni tacka Alejandra Ramos för, hon driver den fantastiska bloggen Always Order Desserts, där jag även hittade den här godingen.
Tortuga Chocolate and Rum Cake
- 2, 5 dl socker
- 100 g rumsvarmt smör + 3 msk neutral olja
- 3, 35 dl mjöl
- 4 msk kakao
- 4 tsk bakpulver
- 0, 5 tsk salt
- 1 dl hemgjord marsanpulver, eller köpt om du vill.
- fröna från ca 1/4 vaniljstång
- 0, 75 dl mjölk
- 40 g mörk choklad
- 0, 5 dl neutral olja
- 4 stora ägg
- 0,75 dl mörk karibisk rom
Choklad- och romglasyr
- 100 g smör
- 1, 5 dl socker
- 1 dl vatten
- 4 msk kakao
- 1, 8 dl mörk rom
Gör så här:
- Vispa socker och smör i 3 minuter. Blanda i 3 msk olja, mjöl, kakao, bakpulver, salt, och marsanpulvret.
- Värm mjölk och tillsätt hackad choklad och värm på svag värme tills chokladen smält, rör så det inte bränner vid. Ställ blandningen åt sidan och låt den svalna lite.
- Vispa ihop olja, rom, vanilj och ägg. Rör ner det i den svalnade chokladmjölkblandningen.
- Vänd ner de torra ingredienserna i chokladsmeten och blanda tills du har en slät smet. Smeten ska vara tunn.
- Häll smeten i den i en smörad och mjölad form, grädda i ca 50 till 60 minuter, eller tills teststickan kommer upp torr. Låt svalna i pannan i ca 10 minuter, vänd sedan upp den på ett galler och åt svalna i 20-30 minuter.
- Medan kakan svalnar, förbereder du din rom- och chokladglasyr. Använd en stor kastrull med höga sidor, tillsätt smör, vatten, strösocker, salt och kakaopulver. Koka på medelvärme tills smöret smälter helt och sockret löser sig. Minska värmen något och låt det småputtra i några minuter
- Ta bort glasyren från värmen och rör ner rom (det kommer bubbla).
- Diska och torka ur din form, vänd ner kakan och häll den heta glasyren över kakan och låt dra i ca 8 timmar, eller över natten.
- När kakan har sugit i sig all glasyr har du en makalöst porös och saftig kaka.
/Moma
Låter och ser så god ut! Kram
Mmmmm, anything with ‘Karibisk rom’ in the title sounds good to me!! Thanks for sharing this recipe, it is stashed away for a special occasion!
Rom och choklad är en oslagbar kombo!
Herreminje, du gillade körsbärslikörspralinen?! RRRYS! Jag gillar inte den ens som vuxen, hahaha!
Katarina: Tack 🙂
Elly: Haha, you’ve got that right!!
Barbro: Jag håller med dig!
Dinosaurgeek: Haha, jamen jag säger ju det, galen redan som barn!
Jag jobbar på att gilla sprit i kakor, och ”I’m getting there”…. Den här kakan lär väl vara ett bra sätt att jobba på det!
Kram!
Kim: Se sprit i kakor det är min stora svaghet här i livet 🙂 Har du svårt för det kanske inte det här är nån snäll nybörjarvariant precis 🙂
Oj oj oj oj, låter som en dröm!
Kram kram
Hur mycket grädde ska det vara. Står inte bland ingredienserna, Men i beskrivningen hur andra gör, börjar det med att man ska vispa grädde, socker ,smör.
Hej,
Förlåt mig, det är en språkmiss som smugit in, ”cream the..” det ska inte vara någon grädde, utan det är smör och socker som ska vispas mjukt/krämigt. Hoppas jag inte ställde til det för dig!