Jamaican Vegie Jerk Burgers

29 Sep

Caribbean Vegetarian Jerk Burgers

Jag höll på att säga att jag inte är så bra på att laga vegetarisk mat men det är nog mer så att jag inte lagar vegetarisk mat så ofta. Det är inte så att jag inte uppskattar att äta vegetariskt för det gör jag verkligen. Men inneboenden, ni vet han sonen, han gillar inte alls att äta vegetariskt mer än som tillbehör.

Ta som när jag lagade de här fantastiska små burgarna till exempel, då jag hade blötlagt och kokat kikärter, rivit sötpotatis, mixat havregryn och hackat örter efter konstens alla regler och köket doftar fantastiskt, då kommer han in i köket och lyfter ena ögonbrynet i skepsis och frågar om mina vegburgare har kött i sig. Jag mumlar nåt halvhjärtat typ: ”Nä, kött? Va? Men smaka, jättegott!” Varpå han skrattar, alltså som i högt och hjärtligt och på riktigt, åt m-i-n-a  v-e-g-b-u-r-g-a-r-e och säger att det är MALD SALLAD!

Vadå mald sallad? Det är det visst inte, det är jättefina små Jerk Burgers som är fullproppade med godsaker! Prova själva om ni inte tror mig och receptet har jag fått av bästa Ann-Louise– och hon är drottningen av vegomat! Fast jag har i vanlig ordning karibifierat receptet och bytt ut originalkryddorna mot karibiska.

Jamaican Jerk Burgers

  • 4 dl riven sötpotatis
  • 2 stora vitlöksklyftor, skalade
  • 0, 5 dl färsk koriander
  • 4 msk hackad bladpersilja
  • ca 4×4 cm färska ingefära, skalad
  • 1 bit chili efter smak, gärna gul habanero
  • 4 dl kokta kikärtor, avsköljda
  • 2 msk linfrön blandat med 3 msk vatten
  • 1 msk smakneutral olja
  • 2 dl havregryn, mald till mjöl i en blender/mixer
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk timjan
  • ca 10 st kryddpepparkorn, mortlade
  • ca 0, 5 – 1 tsk nymald svartpeppar
  • 0, 75 tsk kanel
  • 0, 5 tsk riven muskot
  • 2 stjälkar salladslök, tunt skuren
  1. Gör så här:
    Värm ugnen till 175°. Täck en ugnsplåt med bakplåtspapper.
  2. Mixa vitlök, koriander, och ingefära i en matberedare tills de blir hackade.
  3. Tillsätt kikärtorna och blanda tills du får en grov massa, spara gärna så du får några grova bitar.
  4. Blanda ihop linfrön och vatten för sig.
  5. Ta fram en skål och blanda ihop kikärtsröran, sötpotatisen och havregrynsmjölet. Tillsätt kryddorna och smaka av.
  6. Forma till ca 10 fasta och kompakta burgare som du formar hårt och bestämt. Fördela dem på bakplåten och grädda i mitten av ugnen i 15 minuter. Vänd dem försiktigt och grädda i ytterligare 15-20 minuter eller tills de har fått en gyllene färg och är fasta. Låt svalna i 5 minuter före servering.

Jag serverade mina burgare tillsammans med karibiskt bön- och cocosris, pepper sauce, karibisk majo, dubbel friterad plantain och Coleslaw. Men om man inte orkar med nån stor middag så funkar det ju utmärkt att servera Jerk burgarna i wrap också med lite goda grönsaker och en frisk yoghurtsås till!

/Moma

 

9 svar to “Jamaican Vegie Jerk Burgers”

  1. dinosaurgeek 1 oktober, 2014 den 15:20 #

    Gud, de här ser löjligt goda ut. L-ö-j-l-i-g-t! Och inte alls som mald sallad, hmpf!

  2. Hanna 1 oktober, 2014 den 16:06 #

    Mums!! Och att karibifiera, det är du bäst på! 😉 Kram

  3. Ann-Louise 1 oktober, 2014 den 20:19 #

    Haha! Mald sallad minsann. 1-0 till sonen. Glädjande att du gillade dem i alla fall och än så länge lyckas jag lura i mina barn vegomat. Nästa gång blir det din Jamacian version till mig och mannen och kidsen får en snäll variant med kanel och lite lönnsirap.

  4. Moma's Kitchen 2 oktober, 2014 den 14:41 #

    Dinorsaurgeek: Eller hur, visst gör de inte!!

    Hanna: Haha, tack gulle!

    Ann-Louise: Jag bjöd mina gäster på dem och de länsade fatet så det var verkligen populärt hos de som uppskattar god mat i alla fall 🙂

  5. katarinawohlfart 3 oktober, 2014 den 21:54 #

    Låter ju hur fantastisk som helst. Var inne på en annan blogg och bara ”fasen, gick jag in på denna för när jag är hungrig” och sen klickar jag på nästa länk ”momas kitchen”, hmm, ska vad hon har för sig och blir plötsligt förvånad över att det är mat på din blogg .. bör nog äta snart, börjar hallucinera om skaldjur och pommes..

    • Moma's Kitchen 6 oktober, 2014 den 13:09 #

      Haha, jo, det är ju mat jag pysslar med 🙂

      • katarinawohlfart 6 oktober, 2014 den 21:58 #

        Ja, det är lite roligt att man blir förvånad på något sätt! 🙂

  6. Mårtensson kök 7 oktober, 2014 den 20:40 #

    Vi gillar!!! Om mald sallad ser och låter så god som denna så äter vi mer än gärna vår sallad malen:)

  7. Emmy 8 oktober, 2014 den 20:16 #

    Ha ha… De är ju för sköna dessa barn. Din han får mald sallad och mina gräs (alltså vanlig sallad) på tallrikarna. Ja, jisses.
    Jag håller med de andra, inte sonen då, att de låter grymma! Helt vegetarisk är svårt här också när det kommer till kidsen, men jag får väl vara glad att de äter grönsaker i alla fall. Dock inte gräs ännu, ho ho…
    Kramar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: