Öl i mat, javisst, det vet vi ju att det blir bra, men öl till dessert?Jag har velat göra Guinness Cake sedan jag såg det första gången för något år sedan. Det kan ju tyckas lite knasigt att baka med öl, men det är inte så tokigt som man kan tro. Guinnes har en maltig smak, med inslag av bland annat kaffe, lakrits och pomerans vilket passar alldeles utmärkt till choklad och den här tårtan, som är en Cheesecake, innehåller m-y-c-k-e-t choklad!
Så medan ni tar och bakar lite tar jag och packar ner allra bästa Tina och sticker på blixtvisit till Poorvo, Finland och träffar folk från olika delar av Europa som blivit inbjudna till bloggeventet #TravelHousePorvoo. Hei Suomi, täältä tullaan!
Guinness Chocolate Cheesecake
Ingredienser:
- 240 g degestive kaksmulor
- 2 msk kakao
- 1 msk socker
- 2 msk smält smör
- 340 g hackad mörk choklad
- 2 msk grädde
- 225 g färskost
- 240 g socker
- 120 g tjockyoghurt
- 3 ägg
- 0, 5 tsk vaniljpulver
- 60 ml Guinness
Gör så här:
- Blanda smulad degestive, kakao och socker med det smälta smöret och tryck ut det jämt i botten på en springform. Ställ formen kallt medan du gör i ordning fyllningen.
- Värm ugnen till 170 grader.
- Smält chokladen i vattenbad tillsammans med grädde. Ställ åt sidan.
- Vispa färskost med elvisp tills den blir fluffig, ca 3 minuter.
- Tillsätt socker, yoghurt, ägg, vanilj, guiness och chokladkrämen och vispa tills du har en slät kräm.
- Häll fyllningen i springformen och baka av i 1 timme.
- Efter en timme stänger du av värmen och ställer ugnsluckan på glänt och låter kakan stå kvar i ugnen ytterligare en timme.
- När kakan har svalnat helt låter du den stå tills sig i kylen över natten.
- Dagen därpå har du en fantastiskt krämig, lite syrlig choklad cheescake med djup i.
/Moma
Vi åt en ölglass när vi var på NOBU i Hongkong som var så sjukt god, så jag kan tänka mig att den här kakan är riktigt fin den med!
Jag tror jag bakat med just Guinness någon gång, muffins tror jag… hmmm, får leta i arkiven. Din kaka ser härlig ut! (Men jag kan inte riktigt komma över att du jobbar i helgen, buhu).
Dinosaurgeek: Ölglass har jag inte smakat men det låter gott, om än lite knasigt 🙂
Kim: Jag är nog den som ylade högst i helgen, jobba när ni äntligen kom till Stockholm, fy fabian vad tråkigt!!
Hey there, long time no speak!! How are you doing? I have been missing all your delectable looking recipes! This cake looks incredible – I have never head of putting Guinness in a sweet dish but it actually sounds yummy. I hope you have a lovely week ahead! Elly
Häftigt! Bakat bröd med öl har vi gjort, och med svagdricka, men aldrig hällt det i kaka.