Karibiska smördegsbakelser

30 Jul

Ni som känner mig vet ju hur svag jag är för plantain, eller mat/kokbanan som det heter här. Användningsområdet för plantain är bredare än Broadway, grön och omogen gör den sig fint i soppor, grytor och dubbelfriterade som chips, eller bara kokt som den är och man äter den då ungefär som vi äter kokt potatis.

När den är mogen, vilket den är när skalet är gult med brunsvarta fläckar, passar det bra att steka den och ha som tillbehör till kryddiga och smakrika rätter, eller på frukostmackan. Plantain smakar som banan men har en lite friskare smak och den håller sig fast när den steks eller kokas. När den mognar utvecklar den en sötma som man med fördel kan lyfta fram i olika desserter eller fikabröd.

Tina och Carl var här på vägkrogsfrukost innan de for vidare söderut på sin semester. Jag vet att Carl gärna äter croissant på sina helgfrukostar och Tina hade önskat wienerbröd tills de kom. Nu vart det vare sig det ena eller andra utan jag gjorde en hybrid med karibisk fyllning med hjälp av färdig smördeg där fyllningen bestod av mogen plantain som stekts mjuk i smör och smaksatts med vanilj och muskot.

TinaPapaya m limeCarl

Caribbean Plantain Tarts

  • 3 smördegsplattor
  • 2, 5 dl mogen plantain, skuren i slantar
  • 2 msk smör
  • 2 msk socker
  • 2-3 msk vatten
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 0, 5 tsk färskriven muskot
  • 1 uppvispad ägg att pensla med
  • Florsocker att pudra över

Gör så här:

  • Stek plantain mjuk med smör och socker, slå på vattnet och låt det puttra några minuter.
  • Dra pannan från värmen och rör ner vaniljsocker och muskot. Låt din plantain svalna innan du fyller smördegen med den.
  • Dela plattorna på mitten så att du får 6 st kvadrater, kavla ut delarna lite.
  • Klicka på fyllningen i mitten och vik ihop så du får trekanter, nyp ihop kanterna med hjälp av en gaffel.
  • Pensla dina tarts med ägg och baka av i 200 grader i ca 20 minuter.
  • Låt de svalna något och pudra över florsocker före servering.

  • Plantain TartsPlantain Tarts

/Moma

8 svar to “Karibiska smördegsbakelser”

  1. Alexandra Bengtsson 30 juli, 2014 den 09:45 #

    Det där ser så sjukt gott ut! 🙂 Jättefina bilder

  2. Katarina 30 juli, 2014 den 10:32 #

    De ser så goda ut! Ha en fin dag!

  3. tina 30 juli, 2014 den 13:55 #

    HERREMINGUD!

  4. Moma's Kitchen 31 juli, 2014 den 20:13 #

    Alexandra: Tack, jag tror faktiskt det är Tina som tagit de flesta bilderna 🙂

    Katarina: Det är det också!

    Tina: HERREMINGUDMIGINGENTING

  5. Emmy 1 augusti, 2014 den 02:32 #

    Nu snackar vi vägkrogsfrukost som heter duga! Smördeg är verkligen grymt att ha hemma till allt möjligt.

  6. Kim 1 augusti, 2014 den 22:49 #

    AHMEN TRÅKIG FRUKOST.

    ps. Ser ljuvligt ut. Ljuvligt.

  7. Moma's Kitchen 3 augusti, 2014 den 21:34 #

    Emmy: Ja, man kan göra mycket gott med smördeg!

    Kim: Haha, sötnos!

Trackbacks/Pingbacks

  1. Alla vykort på en och samma gång | pickipicki - 2 augusti, 2014

    […] Liksom i fjol tog vi avstamp i Momas kitchen, söder om Stockholm. Iste med hibiskusblommor och karibiska wienerbröd fyllda med stekt matbanan, ja det är sådana där fina brunchgodsaker som får en att tveka om huruvida man ska åka vidare […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: