Vaniljglass- helt enkelt

22 Jul

Vaniljglass

Jag är så tacksam för mina fellow bloggers, när jag ska göra något för första gången så vet jag precis vart jag ska vända mig. Så var det den här gången med när det stod vaniljglass på att-göra-listan. Såklart var det Charlotta jag vände mig till, hon kan sin glass hon. Hos henne hittar man recept på allt ifrån hallonglass till wasabiglass, så det var ett givet kort att fiska upp receptet på vaniljglass hos henne.

Så nu är det ute, jag aldrig har gjort vaniljglass förut. Eller det är inte riktigt sant. För när jag bytte till mig min glassmaskin via en bytesgrupp mot något litet obetydligt ur mina gömmor testade jag att göra just vaniljglass samma kväll som jag kom hem med mitt fynd.

Jag tänkte att jag raskt skulle slänga ihop en simpel vaniljglass, vadå, jag hade ju ändå ägg, vaniljstång och grädde hemma och svårt kan det ju inte vara. Nä, och svårt är det inte, bara man läser receptet, vilket jag inte gjorde utan hamnade med en seg konstig massa som inte alls vart vad det skulle bli. Efter det åkte glassmaskinen långt in i skämsskåpet och där fick den ligga i drygt ett år. Men nu har glassmaskinen återigen fått komma ut i ljuset, tack och lov för det för nu ska här glassas!

Vaniljglass

 • 4 äggulor
 • 1 dl strösocker
 • 3 dl vispgrädde
 • 1 dl standardmjölk
 • 1 vaniljstång
 • en nypa salt
 1. Vispa äggulorna och sockret tills blandningen är pösig.
 2. Dela vaniljstången, skrapa ur fröna och koka upp frön, stång och en nypa salt med grädden.
 3. Ta gräddblandningen från plattan och låt det svalna. Häll det sedan över äggblandningen och blanda väl.
 4. Ställ skålen i ett vattenbad med sjudande vatten och vispa oavbrutet (annars är det risk att äggen koagulerar/stelnar) tills krämen är ungefär 85 grader.
 5. Ta upp stången och ställ skålen kallt.  Låt den gärna stå och mogna över natten i kylskåpet.
 6. Häll smeten i glassmaskinen och gör enligt anvisningarna till din maskin.
 7. Häll upp i plastlåda och låt den ligga i frysen några timmar innan servering.

Ps. Just nu är jag helt såld på att smula över mortlad rostad hasselnöt över min glass, det är magiskt gott!

/Moma

7 svar till “Vaniljglass- helt enkelt”

 1. Katarina 22 juli, 2014 den 13:29 #

  Hemmagjord glass är det bästa! Kram.

 2. Lotta i Två Små Kök 22 juli, 2014 den 18:54 #

  Ha ha, det är faktiskt inte så ”bara” att göra vaniljglass. Jag har inte gjort det ännu… Ändå finns det en riktigt bra glassmaskin inte sååå långt in i skåpet. Jag får haka på trenden och laga á la Charlotta så ska säkert jag lyckas också. Det låter vansinnigt gott att göra sitt eget ”strössel” med hasselnötter! Testa även att ”rulla” glasskulorna i rostad kokos och ringla över dulce de leche!

  Fortsätt ha en härlig sommar!

  Kram!

 3. Moma's Kitchen 25 juli, 2014 den 13:29 #

  Katarina: Ja, det är det absolut!

  Lotta: Haha, det har du rätt i, inte så bara, det är väldigt mycket kemi för att få till bra glass faktisk 🙂 Rostad cocos och dulce låter toppen!

 4. dinosaurgeek 27 juli, 2014 den 21:11 #

  Tjoho, vad kul att läsa! Har inte gjort glass en enda gång den här sommaren men äsch, det är ju några veckor kvar :=)

 5. dinosaurgeek 27 juli, 2014 den 21:12 #

  Fast nu ljög jag, kom jag på, gjorde en svart vinbärssorbet för några veckor sedan ju!

 6. Emmy 28 juli, 2014 den 09:05 #

  Jag har inte testat att göra ”kokt” glassmet utan bara med kalla ingredienser. Borde testa denna variant också. Den vi brukar göra blir som mjukglass fast då fryser vi aldrig smeten efter vi kört den i glassmaskinen.
  Stockholmstrippen lyckas vi skjuta upp hela tiden. Så pass att jag funderade på att åka upp själv någon helg. Jag ska bara se till att vara ledig också…

 7. Moma's Kitchen 30 juli, 2014 den 09:32 #

  Dinosaurgeek: Hallå, det är i alla fall en MÅNAD kvar, ”veckor” låter väl futtigt tycker jag! Och svartvinbärssorbet låter fantastiskt gott!

  Emmy: Den här glassen vart grym- do it! JAA; kom till Stockholm och häng lite med mig!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: