Iste för lata dagar

13 Jul

HibiskusteHibiskusblommor används flitigt i flera delar av världen bland annat till att brygga te på. I Västindien kallas dessa knallröda blommor för sorrel och används vanligen till att brygga sorrel wine på till julen. Men det går också att köpa läsk och liknande med smak av sorrel året om. Smaken påminner lite om tranbär och färgen blir vackert intensiv röd.

Jag testade att göra iste på hibiskusblommor och det vart vansinnigt gott. I Västindien är det vanligt att man tillsätter kanel, ingefära, muskot, nejlika och kryddpeppar till sin sorrel, ibland alla ingredienser och ibland några av dem. Jag gjorde mitt hibiskus-iste med smak av apelsin, ingefära och mynta, det vart väldigt fräsht och gott. Servera dina gäster den här läskande drycken och låt de gissa ingredienserna, jag slår vad om att de inte kommer att pricka rätt vad gäller hibiskusen!

Momas Hibiskus-iste

  • ca 3 msk hibiskusblommor
  • ca 1 cm ingefära, skuren i grova strimlor
  • 3 st nejlikor
  • 1 apelsin
  • ca 5-6 msk socker, (testa dig fram och se hur sött du vill ha det) upplöst i hett vatten
  • 2 st kvistar färsk mynta
  • 1 liter kokande vatten

Gör så här:

  1. Lägg hibiskus, nejlika, ingefära samt apelsinskivor från en halv apelsin i en tillbringare eller kastrull.
  2. Slå över kokhett vatten, låt svalna och ställ tillbringaren i kylen över natten eller tills det är kallt.
  3. Lös upp ca 5-6 msk socker med lite hett vatten och söta din brygd.
  4. Servera hibiskus-istet med massor av is, apelsinskivor och färsk mynta.

P.s Vill man ha ett iste med lite mer drag i går det utmärkt att tillsätta en skvätt ljus rom!

/Moma

 

 

8 svar to “Iste för lata dagar”

  1. Katarina 13 juli, 2014 den 14:33 #

    Så gott att ha i sommarvärmen!

  2. LiLo 14 juli, 2014 den 08:46 #

    Jag har testat nu att bara hälla på kallt vatten och låta det dra 12-24 timmar i kyl. Jag tycker det fungerar perfekt, en dutt vaniljsocker har jag i, kanske för att det var så jag fick det första gången jag drack det. Jag har dock inte ens en bråkdel av den sockermängd de hade, mina svägerskor, när de bjöd på ”wonjo”

  3. Kim 17 juli, 2014 den 22:27 #

    Jag håller på att försöka lära mig gilla te. Kanske ska börja med den här varianten, speciellt den med lite rom i 😉

  4. Moma's Kitchen 18 juli, 2014 den 16:40 #

    Katarina: Ja, det är väldigt friskt och läskande!

    LiLo: Haha, jo, jag minskar också alltid på sockret när jag gör efter karibiska recept, säkrast så om man inte vill få en sockerchock!

    Kim: Då är det här en alldeles perfekt start på tedrickandet 🙂

  5. dinosaurgeek 19 juli, 2014 den 13:51 #

    Iste ÄR ju något av det bästa man kan dricka på sommaren! Har aldrig provat med hibiskusblommor, var kan man få tag på det?! KRAM!

  6. Emmy 21 juli, 2014 den 16:24 #

    Hibiskuste är mycket gott tycker jag och måste passa perfekt så här i ett svalkande iste. Jag måste sno några av pappas hibiskusblommor och testa att torka själv.

  7. Moma's Kitchen 22 juli, 2014 den 13:01 #

    Dinosaurgeek: I Stockholm kan man köpa det på Just Africa, de har webb shop också, i dina trakter vet jag dock inte 🙂

    Emmy: ”Torka pappas blommor”, betyder det att man kan använda all sorts hibiskus?

  8. Mårtenssons kök 6 augusti, 2014 den 16:05 #

    Alltså, menar du att man kan plocka blommorna från våra egna hibiskusar och använda dom? Eller köper man blommor för just detta ändamålet? Spännande, otroligt spännande, och väldigt gott låter det så vi vill ju prova.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: