Karibiska pannkakor

13 Jun

Karibiska pannkakor

Att äta karibiska pannkakor är som att ta en tugga av karibien, där finns allt det goda man kan önska sig, de kryddiga, söta och runda smakerna som jag så starkt förknippar med Västindien. Det kryddiga hemtrygga som kommer från de klassiska karibiska följeslagarna kanel, vanilj och muskot och sötman som kommer från övermogna bananer.

Jag ska erkänna att jag inte äter mogna bananer och då verkligen inte övermogna om jag ska äta banan så som den är rakt ur förpackningen. Det går bara inte. Det är alldeles för sött och inte alls så jag lärt mig äta banan.

Jag minns när Dexter kom lyckligt traskandes över Store Bay, Tobago, med en klase Baby Bananans som såg alldeles perfekt ätklara ut för mina svenska ögon, lite gröna i toppen så man vet att de inte blir alltför söta. Jag bad snällt att få en banan, han tittade på mig med stora uppspärrade ögon och sa ”Yuh MAD? They’re not ready to eat as yet!” och så satte han igång att förklara exakt hur man vet när en banan är ät-klar. Jag skakade bara på huvudet och sa, nä, det är inte så vi lärt oss att äta banan, de kommer till oss illgröna och de är allra bäst att äta när de fortfarande har en liten skiftning i grönt. Behöver jag säga att vi inte riktigt förstod varandra vad gäller bananer.

Däremot är bruna bananer, eller alla bananer som passerat ät-stadiet perfekta att slänga i frysen och använda vid bakning eller då suget efter karibiska pannkakor slår in!

Karibiska pannkakor

 

 • 3 stora bruna bananer, ju brunare ju sötare
 • 2, 5 dl mjöl
 • 2 tsk bakpulver
 • 0, 5 tsk kanel
 • 0, 5 tsk vaniljsocker
 • knappt 0, 5 tsk muskot
 • 1, 5 dl mjölk
 • 1 ägg
 • Neutral olja att steka i

 

 1. Vispa upp ägget.
 2. Mosa bananerna och rör ner mjölken och rör ner ägget i banansmeten.
 3. Blanda mjöl, kryddor och bakpulver och rör ner det i banansmeten.
 4. Klicka ut ca 3 msk smet per pannkaka i en varm panna med olja. Stek pannkakorna gyllene på båda sidorna.

Karibiska kryddor

Karibiska pannkakorKaribiska pannkakor

Nu så äter du dina nygräddade pannkakor med lite honung, lönnsirap eller florsocker, gärna med färsk frukt till och lite knapriga nötter.

/Moma

 

4 svar till “Karibiska pannkakor”

 1. Katarina 13 juni, 2014 den 16:01 #

  Jag gillar faktiskt inte heller mogna bananer, för mjuka i min smak. Jag vill ha tuggmotstånd 🙂 Pannkakorna låter mycket goda!

 2. Emmy 13 juni, 2014 den 22:00 #

  Jag håller helt med dig! Jag är på bananklasarna först hemma hos oss, när de knappt går att skala. Sedan norpar barnen dem när de blivit gula och sist Berra när de fått nästintill bruna fläckar. De som sedan blir över åker i pannkakssmet, smoothie eller blir bananglass.

 3. Mårtenssons kök 16 juni, 2014 den 22:26 #

  Här går åsikterna isär, fru M vill ha bananerna så gröna det bara går att få dom och herr M vill ha dom riktigt mogna. Med andra ord så finns det alltid någon som äter bananerna hur de än ser ut:) Men ner i smoothie och pannkakor vräker vi gärna också bananer, det mättar så bra och smakar så gott!

 4. Moma's Kitchen 17 juni, 2014 den 07:02 #

  Katarina: Pankisarna är finfina!

  Emmy: Samma här, de övermogna funkar som mättnadsfyllnad och sötare.

  Mårtenssons: Kanske inte att jag vill ha dem riktigt SÅ gröna, då blir de ju sträva som 17 och fastnar på tänderna *ryser*. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: