Klassiskt med en twist

2 Jun

Vegetarisk grytaVegetarisk gryta

Mina absoluta favorit-vegorätter innehåller alltid rödbetor, jag älskar rödbetor med sin lite jordiga söta smak. Det här är kanske inte någon revolutionerande rätt i sig, en variant av vegetarisk pytt-i-panna, men jäklars vad gott det är!

Se det som en påminnelse om att man kan äta vegetariskt även om man är köttätare, det är bra både för miljön och för plånboken och du kommer bli mätt, jag lovar!

Vegetarisk Pytt-i-panna

2 personer

  • 5 färska rödbetor, tärnad
  •  3 stora potatisar,  fint tärnad
  • en rejäl bit rotselleri, i småtärningar
  • 1 stor lök, hackad
  • 4-5 klyftor vitlök, i tunna skivor
  • 1 tsk curry
  • 0, 5 tsk spiskummin
  • salt
  • svartpeppar
  • några stänk pepper sauce, eller lite finhackad chili
  • ca 2 dl svarta bönor
  • ca 2 dl kokt matvete
  • Färsk bladpersilja eller koriander
  • Smakneutral olja att steka i
  1. Börja med att steka rödbetorna, då de tar längst tid att bli genomstekta. När rödbetorna börjar bli klara tillsätter du fint tärnad potatis, rotselleri, stek vidare tills det nästan är klart.
  2. Tillsätt lök och vitlök och eventuellt chilin, stek det tills det blir mjuka.
  3. Tillsätt curry, spiskummin, salt och svartpeppar  och stek det tillsammans med det andra.
  4. Om du har pepper sauce så tillsätter du det nu, tillsammans med matvete och bönor som bara behöver bli varma. Toppa till sist med hackad persilja eller koriander.

Servera gärna pytten med stekt ägg.

Här hittar du receptet på min favoritvegetariska gryta nummer ett!

– Smaklig spis!

/Moma

8 svar to “Klassiskt med en twist”

  1. Katarina 2 juni, 2014 den 13:07 #

    Det ser verkligen gott ut!

  2. Kim 2 juni, 2014 den 15:52 #

    Mmm. Goooott.
    Ja tänk om man inte hade blivit mätt på vego-mat då skulle ju alla vegetarianer gå runt och vara hungriga jämt och ständigt, fy fan vad jobbigt.

  3. Helene 2 juni, 2014 den 17:16 #

    Jag kommer direkt 😉

  4. Barbro 2 juni, 2014 den 18:07 #

    Hänger på!

  5. Sara på Vardag.nu 3 juni, 2014 den 09:07 #

    Mätt på grönsaker? Jag förstår inte vad du menar… Alla vegetarianer är väl hungriga hela tiden. Eller? 😉

  6. Emmy 7 juni, 2014 den 14:31 #

    Jag håller med dig om rödbetorna. Det är något speciellt med deras sötaktiga smak. Har du testat att riva dem råa och använda i sallader eller salsa? De borde passa ihop med ordentlig chilihetta. Fast din pepper sauce är väl inte den milda varianten…

  7. Lotta i Två Små Kök 10 juni, 2014 den 14:01 #

    Gott gott! Och man kan väl säga pytt-i-panna utan vegetariskt som prefix. Det är ju en pytt-i-panna, även utan kött! Tror att man behöver gå ifrån ”stämpeln” vegetariskt för att få fler att äta även om de ibland äter kött – som jag. Av någon anledning klingar vegetariskt illa i öronen på många, som att det inte är ”riktig” mat bara för att man utesluter kött. Din panna ser verkligen ljuvligt god ut!

    Hoppas du njuter hemma i lägenheten nu och på din fina balkong!

    Kram!

  8. Moma's Kitchen 12 juni, 2014 den 08:25 #

    Katarina: Tack 🙂

    Kim: Ja, eller hur.

    Helene: Du är så välkommen så!

    Barbro: Du med!

    Sara: Visst?! 🙂

    Emmy: Rödbetor är bäst, ingen protest! Och nä, min pepper sauce är inte mild 🙂

    Lotta: Klart man ska säga bara pytt, är helt med dig! Jag har inte riktigt hunnit njuta ännu, det har mest varit massor av plock och städ, men snart är det helg och då du ska jag njuta!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: