Callaloo- en karibisk klassiker

18 Maj

DSC_1470 DSC_1404

Jag ska erkänna att det finns vissa rätter jag kan känna visst motstånd till att äta, jag vet inte riktigt vad det beror på, men det går ofta över när jag får tillaga det själv.

Så var det med callaloo, denna karibiska klassiker som kan vara både soppa och sås, tänk stuvad spenat, fast med karibiska smaker som cocosmjölk och chili. Callaloo är ett stående inslag på den karibiska menyn. Callaloo tillsammans stuvade pigeon peas, cole slaw, stekt plantain är de mest återkommande sidorätterna i Västindien och de passar till det mesta, vegomat som till kött och fisk av olika slag.

Jag åt aldrig callaloo när jag fick det serverat i Tobago, jag tyckte att den såg ut lite som spenat som tappat färgen och det såg inte helt aptitligt ut. Ack, så fel jag hade, callaloo är ju jättegott, mustigt och lätt på samma gång!

Egentligen gör man callaloo på dasheen-blad, men vad jag vet så går det inte att få tag på i Sverige, men det gör spenat så det fick agera substitut till dasheen-bladen.

Callaloo

  • 2 stora knippen färsk spenat, ca 400 g.
  • 2 dl butternutpumpa, skalad och tärnad
  • 2 klyftor vitlök, tunt skuren
  • 1-2 stjälkselleri
  • 0, 5 gul lök, finhackad
  • 0, 5 tsk torkad timjan
  • bladpersilja
  • 1 hel oskadad gul habanero
  • salt
  • 1 burk cocosmjölk
  • ca 2 dl vatten
  • Eventuellt lime eller citron att pressa över vid servering.

Gör så här:

  1. Stek lök, vitlök och selleri mjukt i lite olja i en gryta eller kastrull.
  2. Tillsätt resten av ingredienserna, lägg den hela habaneron överst, du vill att den ska släppa all sin smak men behålla det mesta av hettan inne i frukten så det gäller att behålla den hel.
  3. När grönsakerna kokat mjuka lyfter du upp pepparfrukten och lägger det åt sidan.
  4. Mixa så att du får en mer såsliknande konsistent.
  5. Smaka av med salt.
  6. Vill du ha mer hetta kan du öppna frukten och hälla ut vätskan på ett litet fat, sedan kan du servera det till maten eller tillsätta i grytan lite i taget (habanero är en av de starkare pepparfrukterna).
  7. Om callaloon är för tjock för din smak späder du bara med mer vatten.
  8. Toppa med färsk hackad persilja.

Se där, koka upp lite grönsaksris, stek lite fisk, kanske BBQkyckling och gör en coleslaw och du har en fullgod karibisk Sunday Lunch att bjuda på!

/Moma

4 svar to “Callaloo- en karibisk klassiker”

  1. Mårtenssons kök 19 maj, 2014 den 21:58 #

    Så härligt det är när man ger mat en andra chans och det blir en lyckad chansning! Som när vi gav indisk mat en sista chans och det äntligen gick vägen.

  2. Kim 20 maj, 2014 den 22:26 #

    Men du, vad smarrigt! Vilken tur för oss att du gav det en andra chans!

  3. Fröken Dill 21 maj, 2014 den 12:19 #

    Aldrig hört talas om – SPÄNNANDE! Gillar spenat och dess kompisar, bara de inte är tråkstuvade och sönderkokta med mjölk…

  4. Emmy 24 maj, 2014 den 21:04 #

    Låter hur gott som helst. Jag vet inte om vi åt detta när vi var där, men vi åt så mycket mat som vi knappt lyckades snappa upp namnaet på (det där med deras uttal alltså…) eller minns namnen på ha ha…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: