Ni kan kalla mig Fröken Fågel

14 Maj

DSC_1190  DSC_1183

Min mamma har alltid känt en viss oro över att det ska börja växa fjädrar på mig och sonen då vi nästan bara äter kyckling när vi äter kött. Snacka om att vi skulle passa bra in på karnevalen på Trinidad & Tobago i så fall, där är det fjäder de lux som gäller!

Fast ärligt, kyckling är ju så lätt att göra och det går ju att variera i det oändliga. Det passar perfekt i gryta, delad i bitar på en plåt i ugnen, eller som här; helstekt med citron, chili, vitlök och örter, så (f)jädrans gott! Och du, det är smöret som är hemligheten bakom den saftiga kycklingen så snåla inte på det!

Du behöver:

  • En hel kyckling
  • 0, 5 Eko-citron, zest och juice
  • 2 vitlöksklyftor, rivna
  • ca 0, 5 röd chili, finhackad
  • En rejäl bit smör
  • flingsalt
  • nymald svartpeppar
  • En stor näve örter, jag hade thai-basilika, men det funkar ju med i stort sett vad som helst.

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

  1. Zesta citron och blanda ner det i smöret tillsammans med riven vitlök, finhackad chili och grovt hackade örter.
  2. Tvätta kycklingen i kallt vatten, insidan också. Pressa över citronsaften och gnid in det i kycklingen.
  3. Lägg citronhalvan inne i kycklingen tillsammans med lite av smöret och örter.
  4. Skär några snitt på kycklinglåren och lossa försiktigt lite på skinnet, gnid in kryddsmör innanför skinnet och runt om kycklingen.
  5. Salta och peppra.
  6. Ställ kycklingen i en långpanna, eller annan form, högt upp i ugnen och tillaga den i ca 45-60 min, ta gärna ut kycklingen och ös den ett par gånger.

-Smaklig spis!

/Moma

7 svar to “Ni kan kalla mig Fröken Fågel”

  1. Mårtenssons kök 14 maj, 2014 den 20:19 #

    Hej på dej, fröken fågel eller kanske fröken fjäder?
    Vi sällar oss till dej, äter också en hel del kyckling i vårt kök. Fast fisk är nog ännu mer på våra tallrikar, så för vår del handlar det väl om fenor och gälar som snart börjar växa ut:)
    Hur som haver så låter detta som en kylling som passar vår smak perfekt!

  2. LiLo 15 maj, 2014 den 10:10 #

    Hur länge sen som helst som jag helstekte en liten kylling, men det kan hända att jag tar upp den vanan igen…

  3. Kim 15 maj, 2014 den 17:27 #

    Hel kyckling ska det va om det ska va!

  4. Barbro 15 maj, 2014 den 20:17 #

    Hel Pippi oslagbart, kan endast bytas mot lårkycklingfile’!

  5. Hanna 16 maj, 2014 den 11:18 #

    Visst är helstekt kyckling så himla gott! Ibland tar jag en hel kyckling och delar den innan den åker in i ugnen (men lagar ändå till hela), marinerar i ett dygn och sen skjuts in i ugnen. Riktigt gott det med!

  6. Moma's Kitchen 16 maj, 2014 den 15:59 #

    Mårtenssons: Åh, jag önskar att det var tvärt om i vårt kök, mer fisk än fågel alltså, men jag tycker det är svårt att få tag på bra prisvärd firre där vi bor!

    Lilo: Det är en bra vana!

    Kim: Jag kan i och för sig tänka mig många, många fler varianter än den helstekta men den är fin den med 🙂

    Barbro: Jag använder sällan bara lårfilé, jag gillar när man får ben och hela konkarongen med, det ger så mycket mer smak än det urbenade, fast det är bra mat om man har bråttom att få maten på bordet!

    Hanna: Hela, fast i bitar, är gott det med!

  7. Emmy 18 maj, 2014 den 09:10 #

    Det är samma här. Vi äter i stort sett bara kyckling och fisk. Båda är lika snabblagade.
    Tillaga hel kyckling är grymt gott! Och jag gör det alldeles för sällan. Med citron och örtkryddor blir kycklingen riktigt god. Jag måste testa med thaibasilika och chili nästa gång!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: