Med Crème Pâtissière kommer man långt

10 Maj

Ja, inte blir det mycket matlagning här i byggdammet inte. Men förra helgen hade jag Moma-mammans och Moma-pappans hem helt för mig själv när de var på landet. Då passade jag på att bjuda över syrran, svågern och småsmulorna på middag. Det blev helstekt kyckling till middag, och efter middag ska man äta dessert, det blev vaniljkräm med rabarberkompott och smul,  så enkelt och så gott!

Crème Pâtissière, eller vaniljkräm som det heter på svenska, är en av mina absoluta favoriter i det söta köket. Man kan ha den som fyllning i bullar, att servera till pajer av olika slag, att fylla tårtor med och att varva med frukt och bär i glas, ja, listan på användningsområde kan göras lång. 

Eftersom jag oftast gör en tjock vaniljkräm som ska blandas med hälften vispad grädde ger en sats på 5 dl mjölk drygt en liter färdig vaniljkräm. Det kan ju tyckas mycket så länge man inte ska baka tårta, men jag lyckas alltid hitta olika användningsområden så att den fina vaniljkrämen inte går till spillo. 

Vad sägs om det här till exempel? Den här åt vi någon dag innan varianten med rabarberkompott.

Dessert i glas

Dessert i glas

I de här glasen ärdet citron- och cocoskaka, vaniljkräm och färsk mango och färska hallon. Recept på vaniljkräm hittar du här.

/Moma

 

8 svar to “Med Crème Pâtissière kommer man långt”

  1. Charlotta 10 maj, 2014 den 17:43 #

    Herreminje, vad gott! Gaaah.

  2. Emmy 10 maj, 2014 den 22:51 #

    Dina desserter alltså! Denna (precis som alla de andra) ser helt ljuvlig ut!
    Jobbigt att vara utan kök. Hoppas de snart är klara med det där stambytet. Kramar.

  3. Sara på Vardag.nu 11 maj, 2014 den 18:05 #

    My oh my. Desserter i glas är alltid trevligt. Såg att du tyckte att din hyresvärd inte hade så mycket för estetik. Visst är det trist?! Hoppas nya köket blir fint!

  4. Mårtensson kökm 11 maj, 2014 den 21:18 #

    Inte dumt alls, inte alls!
    Hoppas att ditt eget kök snart är på benen igen.

  5. Hanna 12 maj, 2014 den 12:48 #

    Håller med, man kommer långt med vaniljkräm! Jag fyllde ett pajskal med creme patissiere nyligen och toppade med rabarberkompott, riktigt gott det med.

    Hoppas byggdammet lägger sig snart så du kan få tillbaka köket! Kram

  6. Kim 12 maj, 2014 den 20:58 #

    Sommar i ett glas! Skicka genast!

  7. Lotta i Två Små Kök 14 maj, 2014 den 10:32 #

    Citron- och kokoskaka! Hur gott låter inte det?! Suveränt att få låna någon annans kök så där. Förstår precis olusten att laga mat hemma när byggdammet yr. Hoppas att det snart är klart och redo att kockas i köket igen.

    Kram!

  8. Moma's Kitchen 14 maj, 2014 den 11:45 #

    Charlotta: 🙂

    Emmy: Tack söta! Men, phu, vad jobbigt det här med stambyte är!

    Sara: Nä, estetik verkar inte rymma i budgeten… Så himla trist!

    Mårtenssons: Tack, det hoppas jag med! 🙂

    Hanna: Alltså, det låter ju helt underbart!!

    Kim: Vi kan idka byten med varandra 😉

    Lotta: Ja, den kakan gick inte av för hackor, det var syrrans svärmor som hade bakat den! Några veckor kvar, sedan ska det boas in i det nya! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: