Hur ett recept kan bli till

4 Apr

Cocos- och AnanankakorCocos- och Ananankakor

Tänk, man får ett recept och tycker så mycket om det att man känner ett obeskrivligt stort behov av att göra om det så att det blir till sitt alldeles egna.

Så var det med Katarinas goda citronrutor. Jag tyckte så mycket om dem, för de är så lätta att röra ihop (vem gillar inte det?) och de är som en smulpaj (smulpaj med en tydlig smörsmak och en god crunch kan man aldrig få för mycket av!) fast med en fyllning som drar åt cheescake-hållet (och cheescake tackar man väl aldrig nej till?!).

Men eftersom jag är den jag är och alltid funderar på hur jag kan karibisera allt så var min första tanke redan vid första tuggan, ” Ah, de här borde man kunna göra med en twist av cocos…”, andra tuggan, ”… och kanske med ananas…”.

Sagt och gjort och med ett fantastiskt resultat: Ananas- och Cocosrutor med rom, karibien i en liten kaka med andra ord. Och romen ja, den åkte ner i smeten av bara farten.

Jag gjorde de här kakorna i en lite mindre form än citronkakorna och det ger en lite tjockare kaka och lite längre gräddningstid och eftersom fyllningen består av kondenserad sötmjölk resulterade det i att kanterna blev lite knäckiga med en kolaaktig smak.

Ananas- och Cocosrutor

  • 120 g smör, mjukt
  • 1,5 dl ljust muscovadosocker
  • 2 dl fiberhavregryn
  • 2, 5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/4 tsk salt
  • 1 burk (305 ml) sötad kondenserad mjölk,
  • 2 msk cocosrom (typ Malibu) (men det blir säker gott med annan rom också eller om du väljer att göra den helt utan alkohol).
  • saften från en halv citron
  • 1 liten burk avrunnen krossad ananas (140 g)
  • ca 1 dl rostade cocosflarn

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 C grader. Blanda smör och socker väl i en skål. Tillsätt havregryn, mjöl, bakpulver och salt, blanda tills du får en smuldeg.
  2. Klä en form med baplåtspapper (min form var 15 x 28 cm) och tryck ut drygt hälften av smuldegen över formens botten.
  3. Rör ihop kondenserad mjölk, citronsaft och cocosrom och häll fyllningen över kakbotten. Fördela ananasen jämt över smeten och strö över den rostade cocosen. Strö resten av smuldegen överst. Grädda i 30- 40 minuter. Låt svalna innan du skär upp den i rutor.

Jag skickade även vidare utmaningen att göra sin egna variant av Katarinas recept till Kim, det ska bli spännande att se vad hon hittar på!

/Moma

12 svar to “Hur ett recept kan bli till”

  1. Katarina 4 april, 2014 den 15:06 #

    Yum! Jag tycker det är jätteroligt att du gjort din egen variant av kakan och den låter otroligt god! Jag ser framemot Kims version också 🙂 Kram och ha en fin helg!

  2. Malin´s Diner 4 april, 2014 den 16:20 #

    Mmm, låter riktigt gott! Passar nog till teet jag säljer i min butik, Paradise Beach och doftljuset Island Coconut. Har med andra ord helt snöat in mig i kokosträsket…

    Jag ska bjuda på originalkakan i butiken i morgon. Vilken smidig kaka! Jag ska också testa att ändra lite i den snart tänker jag. Har redan smakerna klara… 😉

    Kram kram

  3. Kim 6 april, 2014 den 11:37 #

    Redan en matbloggsklassiker den här kakan! Och jag vet nog vad jag ska göra för twist… Måste bara hitta ett bra tillfälle att baka den.

  4. Amy's piece of cake 6 april, 2014 den 18:46 #

    Det är så roligt med recept som man kan göra till sina egna! Vid mat tänker jag alltid kan jag lägga i lite chili eller garam masala haha…. man är nog lite skadad 😉

    Dessa kakor ser och låter helt ljuvliga och din twist låter suverän kära Moma! Önskar jag hade kunnat komma förbi och smaka dom… nu får jag göra en egen variant av dom… ja kanske tillsätter jag chili i mina 😉 Kram!

  5. Moma's Kitchen 6 april, 2014 den 20:20 #

    Katarina: Det var ett perfekt recept att experimentera med!

    Malin: Hoppas du vart nöjd, ser fram emot experimentkakan .-)

    Kim: Vad sägs om måndag? Eller tisdag, kanske onsdag, varför inte torsdag, jag har hört att fredagar och lördagar ska visst vara perfekta bakdagar, för att inte tala om söndagar!

    Amy: Spännande, nog för att jag äter mycket chili, fast än så länge har jag inte bakat med det 🙂

  6. Lotta i Två Små Kök 8 april, 2014 den 15:12 #

    Hur ett recept blir till i Momas värld: Karibisiera! Självklart. Underbart med egen twist à la Moma. Låter fantastiskt gott!

  7. Hanna - Min vardag som trebarnsmamma 8 april, 2014 den 19:18 #

    De låter hur goda som helst!

  8. Moma's Kitchen 9 april, 2014 den 10:59 #

    Lotta: Javisst 🙂

    Hanna: Testa vetja!

  9. Sara på Vardag.nu 10 april, 2014 den 12:39 #

    Jag gjorde originalvarianten jag, och förstår varför alla gillar den! Nu måste jag komma på ett sätt att Sar-ifiera den också 😉 Din variant låter fab!

  10. Emmy 14 april, 2014 den 08:11 #

    Men åh… Den här varianten låter ju om möjligt ännu godare!

  11. Kenneth Larsson 21 april, 2014 den 00:28 #

    Har gjort originalet, jättegoda, även din caribian fast med brun jamacarom var jättegod men jag ville ha lite mer friskhet så jag jag provade att hoppa över spriten och bytte ut ananasen mot äpple, blandade granny smith och ett polskt lite sötare men ändå syrligt, som jag hackade och strödde över inna jag la på cocosen.
    Stor succé här. 🙂

    Ska prova din variant men med färsk ananas senare 🙂

  12. Moma's Kitchen 24 april, 2014 den 12:39 #

    Sara: Heja, heja!

    Emmy: Visst ;-)¨

    Kenneth: Härligt att du gjorde din egen variant också!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: