Hot like Fyah

23 Mar

Pepper Sauce (2)Pepper Sauce

Här är den, pepparsåsen jag tjatat om i dagarna. Den som fick både sonen och hans luttrade far på fall och utbrista ”Gör och sälj!”. Och jag förstår dem, pepparsåsen är starkt (i dubbel bemärkelse) vanebildande, den ger maten den där lilla extra kicken. Jag använder min pepparsås på allt från stekta ägg till att skvätta ner i marinader och att bara äta som tillbehör på maten, det är nästan så att man äter den med sked direkt ur burken.

Jag skulle inte påstå att karibisk mat är stark, snarare fullproppad av smaker och dofter men många västindier äter inte sin mat utan att ha hot pepper sauce till, inga matställen med självaktning säljer mat utan att servera pepper sauce.

Alla västindiska öar har sin variant, eller sina varianter. De flesta som säljer mat gör sin egen pepparsås, innehållet varierar såklart från person till person, men en sak är gemensamt för de flesta karibiska pepparsåserna och det är att den nästan alltid innehåller scotch bonnet pepper, en mycket het chilipeppar med en fruktig doft och smak, eftersom den inte går att få tag på i Sverige har jag bytt ut den mot gul habanero som också är het och fruktig.

Caribbean Pepper Sauce

  • 60 g pepparfrukt, helst gul habanero
  • 60 g gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 25 g färsk gurkmeja (finns att köpa i asiatiska butiker)
  • 1 msk senap, gärna dijonseap
  • 60- 80 ml vinäger utan smak, jag använde risvinäger (finns att köpa i asiatiska butiker)
  • 1 tsk socker
  • 0, 5 tsk salt
  1. Skala gurkmejan, det går lättast att skala den genom att skrapa den med hjälp av en tesked, men använd handskar då den utsöndrar en stark färg som kan vara svår att få bort.
  2. Skär gurmejan i mindre bitar, och mixa den slät i en rostfri bunke, du kan tillsätta lite av vinägern om det behövs.
  3. Skär eventuellt bort de vita innerväggarna och kärnorna från pepparfrukten, beroende på hur starkt du vill ha, tänk på att habanero är väldigt starkt så använd handskar.
  4. Hacka lök och vitlök grovt.
  5. Tillsätt lök, vitlök och pepparfrukten och mixa det tills du får en ganska slät massa men inte helt slät.

Nu har du pepparsås som du kan ha antingen direkt på maten, eller i marinader och grytor, eller varför inte sätta lite karibisk touch på tacomiddagen?

Pepparsåsen håller sig bra i kylen under en lång tid, vinägern konserverar.

/Moma

15 svar to “Hot like Fyah”

  1. LiLo 23 mars, 2014 den 11:26 #

    Lyckliga jag, hittade burken från förra omgången en bit in i min kyl, satt som en sportkeps på middagen i går 🙂

  2. Kim 23 mars, 2014 den 12:38 #

    Men, jag odlar ju scotch bonnet! DÅ vet jag vad det blir av den så småningom… (Om jag kan vänta så länge)

  3. Ausgeflippt 23 mars, 2014 den 15:18 #

    Ohh! Det här blev jag intresserad av! Tack för tipset och ha en underbar söndag 🙂

  4. Mårtenssons kök 23 mars, 2014 den 17:11 #

    Låter som något att testa att göra, herr M är galen i heta såser – ju starkare desto bättre:) Men måste det vara färsk gurkmeja, går det absolut inte med pulver? Tror inte stans lilla asiatiska butik har det i sitt utbud…

  5. Moma's Kitchen 23 mars, 2014 den 19:21 #

    LiLo: Kan du tänka dig att den jag gjorde i fredags också nästan är slut!

    Kim: Då önskar jag dig lycka till, jag har försökt odla Scotch Bonnet men det blev inget bra, men då kan jag knappt få tomater att växa!

    Ausgeflippt: Kul att höra, ha en underbar söndag du med (det lilla som är kvar nu då…).

    Mårtenssons: Alltså, nä, jag skulle inte byta ut den färska gurkmejan mot torkad, det är som dag och natt, be hellre nån skicka färsk, eller be asiaten ta in färsk!

  6. Kenneth Larsson 25 mars, 2014 den 00:23 #

    Ok.
    Nu har jag gjort den men nåt är fel, en jordig smak i den som förstör, hettan är ok, den gula habaneron verkar inte vara alls så stark som den gröna, den här gick ju att äta direkt, köpte den på daglivs i Fridhemsplan.
    Men,( kan det vara gurkmejan?) tar över och läggen en obehaglig jordsmak över allt, antar att det inte skall vara så. Har du ngt tips?

    • Moma's Kitchen 25 mars, 2014 den 07:34 #

      Nämen, va, jordig smak ska den ju inte få, den ska bli rätt fruktig i smaken. Jag har gjort fem omgångar och ingen har fått jordig smak, jag vet inte vad felet kan vara. Löken? Gurkmejan? Testa att fylla på med mer vinäger, fast smakar det illa redan nu kanske det är bäst att kasta och göra om!

  7. Emmy 25 mars, 2014 den 10:45 #

    Jag ska absolut testa! Maken vill gärna ha någon sorts chilihetta på all mat han äter. Han måste bott i ett kryddigare land i ett tidigare liv… Fast han inte (ännu) börjat ”spica” upp frukostarna som du, men det kommer kanske, ha ha…

  8. Charlotta 27 mars, 2014 den 09:06 #

    Den här ska jag och Calle gör så fort vi har hittat gul habanero! Vår stash är slut, men det borde väl finnas i en välsorterad affär, eller?

  9. Moma's Kitchen 27 mars, 2014 den 19:51 #

    Emmy: Alltså vänta bara tills han ätit stekt ägg med pepparsås!

  10. Moma's Kitchen 27 mars, 2014 den 19:52 #

    Charlotta: Hojta om ni inte hittar så skickar jag!

  11. Kenneth Larsson 21 april, 2014 den 00:33 #

    Hittade felet, det var vitlöken, aldrig råkat ut för det förut.
    Köpte såndär rödstrimmig, brukar va jättebra.. Men inte den järnålder gången, lyckade sabba min gooda hemgjorda ketchup med den åxå… 😦
    Ska prova att göra den igen nästa gång jag hittar gul habanero.
    Eller så väntar jag tills mina scotch bonnet blir klara… I augusti typ :/

  12. Moma's Kitchen 24 april, 2014 den 12:40 #

    Kenneth: Åh, vad bra att du hittade den felande länken, alltså vitlök som inte smakar bra kan ställa till stora missöden, har varit med om det samma! Men nu vet du vad det var för fel, så på´t igen bara! 🙂

Trackbacks/Pingbacks

  1. Klassiskt med en twist | - 2 juni, 2014

    […] stänk pepper sauce, eller lite finhackad […]

  2. Jamaican Vegie Jerk Burgers | - 29 september, 2014

    […] serverade mina burgare tillsammans med karibiskt bön- och cocosris, pepper sauce, karibisk majo, dubbel friterad plantain och Coleslaw. Men om man inte orkar med nån stor middag […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: