Det är inte många karibiska rätter som det inte serveras coleslaw till, det ska väl vara soppor då, annars är Coleslaw ett stående inslag till de flesta andra rätterna.
Coleslaw är en majonnäsbaserad sallad som görs på finstrimlad vitkål och grovt riven morot, den kan vara trist och smaklös om man inte hittar en bra balans med god syra, annars är den krispig och väldigt god och eftersom att den är mild och krämig passar den fint till smakrika och heta rätter.
Jag gör min coleslaw varierande på vad jag har i kylskåpet, finns där gräddfil eller tjockyoghurt blandar jag gärna ut den feta majonnäsen med det, det jag inte tummar på är dijonsenapen, det har jag alltid i, tillsammans med salt, svartpeppar, lite socker eller honung och en skvätt vinäger.
Börja med att finstrimla vitkålen, vill du ha den extra tunn strimlar du den med hjälp av osthyveln, det går också att grovriva den på rivjärnet om du har bråttom, när du gjort det blandar du ner vinäger, salt, peppar, lite socker och masserar in det i kålen så att den slakar och blir mjuk. Om det blir mycket vätska kan du hälla bort det innan du tillsätter majonnäs och den eventuella yoghurten eller gräddfilen, salladen ska inte bli alltför vätskig utan krämig och god.
Coleslaw
- 0, 5 st vitkålshuvud, medelstort
- 1-2 morötter, grovrivna
- 1/2 dl tjockyoghurt/gräddfil
- 4 msk majonnäs
- 3 msk äppelcidervinäger, eller annan ljus vinäger
- 1, 5 tsk dijonsenap
- 0, 5 tsk socker/honung
- 0, 5 tsk salt och nymald svartpeppar
Det är också gott att smaksätta coleslaw med finhackad bladpersilja eller koriander, finns det ananas hemma skär jag gärna ner det, det är också gott att smaksätta den med finstrimlad halvmogen mango.
/Moma
Jo tack, den där balansen är viktig att få till, det blir lätt platt fall annars. På matsedeln för i morgon står det en variant med fänkål för vår del, makrill till det.
Jag kan bara hålla med! Coleslaw är ett perfekt tillbehör som passar till så mycket. Jag brukar också variera smaken på den lite utifrån vad den ska serveras tillsammans med.
Älskar slaw! Men för magens skull (den tål inte ens en tesked vanlig coleslaw, vitkål = ajaj) gör jag min med rotselleri och morot, den blir faktiskt förvånansvärt lik i smaken. Har också alltid dijon i och gärna lite citronsaft som syra.
Det är nog helt rätt att inte utesluta senapen…. Och det är lätt (för mig i alla fall) att glömma att en slaw inte bara är en sån där ”vanlig” med vitkål och kanske lite morot. Man kan ju göra slaw av (så gott som allt)! Bra sätt att få i sig både frukt och grönsaker faktiskt. Ska bli bättre på slaw helt enkelt!
Tack för inspirationen och kram till dig!
Egentligen är det så himla svårt att kommentera hos dig!
Allt jag smakat i ditt kök är ljuvligt och varför skulle det jag ännu inte blivit bjuden på (!) inte vara likadant?
Kramkram
Mårtenssons: Det lät smarrigt!
Emmy; Jag med,rödbetor, äpple, vitkål och pepparrot är en annan favorit!
Hanna: Åh, stackare, tur det finns substitut! Kan du äta tillagad kål?
Lotta: Helt rätt, kram 🙂
Lilo: Är det, på vilket sätt då? Tack fining, jag får säga det samma till dig!