Five Spice och apelsin

9 Feb

Orange Five Spice Chicken

Jag gillar mat som går att förbereda och mat som inte kräver så mycket uppassning när jag ska ha gäster, grytor och mat på plåt är suveränt när man ska ha folk på middag, det går bra att förbereda och kräver minimal passning och man kan ägna sig åt annat än att vakta grytor.

Den här krispiga apelsin- och five spice kycklingen bjöd jag på i fredags tillsammans med ugnsbakad potatis och sötpotatis och karibisk majonnäs.  Medan maten stod i ugnen kunde jag luta mig tillbaka med en öl i badet och vila upp mig efter en lång arbetsvecka innan kvällens middagsgäst anlände.

Orange and Five Spice Chicken (4 personer)

  • 2 paket kycklingbröst (á 900 g)
  • 1 msk olivolja
  • zest från två apelsiner
  • 1 tsk soya
  • 1, 5 tsk  five-spice krydda
  • 1 tsk färskriven ingefära
  • 0, 5 tsk nymald svartpeppar
  • 2 tsk honung
  • apelsinjuice från ena apelsinen

Tvätta kycklingen och skär bort överflödigt fett. Rör ihop alla ingredienserna till marinaden, lägg kycklingen i en påse och häll över marinaden,  se till att kycklingen är täckt. Låt gärna kycklingen marinera över natten men minst i en timme. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg kycklingen på en bakplåtspappersklädd plåt, så långt ifrån varandra som möjligt med skinnsidan uppåt och baka av kycklingen i ca 45-50 minuter, eller tills skinnet blivit krispigt.

/Moma

6 svar to “Five Spice och apelsin”

  1. LiLo 10 februari, 2014 den 10:23 #

    och kvällens nöjda och proppmätta middagsgäst kan intyga att det smakar Moma-mumma!
    Sällskapet, efterrätten, doggybagen, allt var prima 🙂

  2. Charlotta 10 februari, 2014 den 20:07 #

    En öl i badet, det låter ju inte alls lockande. Inte det minsta. Inte alls. Heeprmmmpf.

  3. Mårtenssons kök 11 februari, 2014 den 20:55 #

    Men finns det något smidigare överhuvudtaget med mat som förbereds innan det är dags för gästerna att anlända? Speciellt om man, som vi, har köket en bra bit från matrummet, då vill man ju inte stå där och kocka under tiden som gästerna sitter för sej i ett annat rum!

  4. Emmy 11 februari, 2014 den 23:27 #

    Låter verkligen som något jag måste testa. Hur jag nu ska lyckas få till rätt kryddblandning… Men lite mindre mängd av anis och fänkål rekommenderar du? Jag får prova mig fram helt enkelt.

  5. Moma's Kitchen 13 februari, 2014 den 12:39 #

    Lilo: Du är bäst!

    Charlotta: Eller hur, vem behöver badankor när det finns badöl?!

    Mårtenssons: Javisst, man vill ju gärna hinna umgås med sina gäster!

    Emmy: Du får använda näsan, det är nog mest kanel i den jag har, förut var jag ingen storfan av kanel i mat men Five Spice fick mig på fall!

  6. Barbro 16 februari, 2014 den 23:53 #

    Mamm, Apelsin i rätter med kyckling är så himla gott! Vet ej vad five-spicekryddan består av men förstår av ovanstående kommentarer att den innehåller kanel, antar att kryddblandningen köpts i annat land möjligen Tobago eller?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: