Jag måste erkänna att under de senaste veckorna har det inte varit särskilt mycket matlagning här i mitt kök, ingen spektakulär sådan i alla fall, utan jag har mest dragit från hus till hus och ätit mig mätt på sådant som andra har lagat, fint som snus om du frågar mig!
Men det här pumpa-riset lagade jag igår och det mina vänner är fina grejer vill jag lova. Söt pumpa som kokas med ris tillsammans med lök och örter blir fantastiskt gott att äta som en rätt i sig kanske med lite kokt broccoli vid sidan eller tillsammans med en bit fisk eller kyckling till för den som inte vill äta enbart grönsaker.
I Västindien finns det en uppsjö av olika risrätter, grönsaksris, ris- med bönor och cocosmjölk, ockra-ris och pilau för att nämna några. Men nu var det pumpa-ris på menyn, varsågoda:
Karibiskt pumpa-ris
- 1 liten gul lök, hackad
- 4 vitlöksklyftor, i tunna skivor
- 4 dl pumpa, jag hade butternut squash, tärnad i centimetersora bitar
- 1 stjälk selleri, fint skuren
- 3 dl vitkål, skuren i småbitar
- en liten grön paprika, skuren i små bitar
- ca 1 tsk salt
- svartpeppar
- 1 bit chili efter smak, finhackad
- Jag hade ett stånd shado beni (långbladig koriander) det går att byta ut det mot ca 3-2 msk finhackad vanlig koriander eller utesluta det om man inte tycker om koriander.
- 0, 5 tsk timjan
- eventuellt en näve färsk spenat
- två salladslökar, tunt skurna
- ca 1 msk fint skuren bladpersilja
- 3 dl ris, jag använde parboiled ris, typ Uncle Ben
- ca 6 dl vatten
- ca 4 msk olja att steka i
- Sautera lök och vitkål, stek den mjuk det ska inte ta färg, tillsätt vitlök, chili, selleri och och pumpan stek det mjukt, i ca 5 minuter. Har du turen att hitta långbladig koriander (finns på Asian Market, Olof Palmes gata, Stockholm under namnet Parsley- strong coriander) kan du tillsätta den nu från början då den är starkare än sin släkting bladkoriander som man tillsätter mot slutet. Krydda med timjan, salt och svartpeppar.
- Tillsätt riset och slå över vattnet, om du vill kan du tillsätta en näve färsk spenat som du skär i grova bitar. Låt koka upp utan lock, dra sedan ner värmen och lägg på locket och låt det ångkoka i ca 15-20 minuter lite beroende av vilket ris du använder.
- De sista minuterna tillsätter du salladslöken och koriandern.
- När riset kokat klart låter du det ånga av genom att lyfta du på locket lite, fluffa sedan upp riset försiktigt och strö över lite hackad bladpersilja.
‘
-Smaklig spis!
/Moma
Ååh… har en bit pumpa i kylen ! Lucky me 😉
Hey, pumpkin Moma! 😉 Pilau har vi också i det indiska köket men jag tycker alltid att dina låter så spännande med kokosmjölk etc. och denna varianten med pumpa mums kära du och jättefina foton kram!
Vilket gott ris! Gillar verkligen att blanda ner gott och nyttigt i riset. Det här sparar jag – tack för kanontips!
Lilo: Yes, lucky you!
Amy: Hey pumpkin, *busvisslar*, jo, många av de karibiska (ris)rätterna härstammar ju från det indiska köket 🙂
Lotta: Jag med, jag tror jag kan leva på olika slags ris 🙂
Det är ju inte så dumt att dra från hus till hus och äta. Dessutom glänser ju din fina son emellanåt med sina matlagningskunskaper.
Någon slags grönsaksris blir det här idag tack vare dig! Jag såg jerkkycklingen hos Lotta straxt efter jag lagt en hel kyckling i rimlag och då kom så klart bild av ditt pumparis upp på näthinnan. Så hittar jag bara en pumpa blir det en variant av detta, annars något liknande. Fasen… nu kommer jag längta efter middagen hela dagen… 🙂
Kram på dig snygging!
Ser gott och verkar även nyttigt utan så många kcal, ska nog komma få in en portion av den goda risrätten på en dag med. 5:2 dieten
Så vårfräscha bilder! Hoppas du haft en fin start på det nya året! Kram