– Hey, Pumpkin!

12 Jan

Pumpkin Rice

Jag måste erkänna att under de senaste veckorna har det inte varit särskilt mycket matlagning här i mitt kök, ingen spektakulär sådan i alla fall, utan jag har mest dragit från hus till hus och ätit mig mätt på sådant som andra har lagat, fint som snus om du frågar mig!

Men det här pumpa-riset lagade jag igår och det mina vänner är fina grejer vill jag lova. Söt pumpa som kokas med ris tillsammans med lök och örter blir fantastiskt gott att äta som en rätt i sig kanske med lite kokt broccoli vid sidan eller tillsammans med en bit fisk eller kyckling till för den som inte vill äta enbart grönsaker. 

I Västindien finns det en uppsjö av olika risrätter, grönsaksrisris- med bönor och cocosmjölkockra-ris och pilau för att nämna några. Men nu var det pumpa-ris på menyn, varsågoda:

Pumpkin Rice

Karibiskt pumpa-ris

  • 1 liten gul lök, hackad
  • 4 vitlöksklyftor, i tunna skivor
  • 4 dl pumpa, jag hade butternut squash, tärnad i centimetersora bitar
  • 1 stjälk selleri, fint skuren
  • 3 dl vitkål, skuren i småbitar
  • en liten grön paprika, skuren i små bitar
  • ca 1 tsk salt
  • svartpeppar
  • 1 bit chili efter smak, finhackad
  • Jag hade ett stånd shado beni (långbladig koriander) det går att byta ut det mot ca 3-2 msk finhackad vanlig koriander eller utesluta det om man inte tycker om koriander.
  • 0, 5 tsk timjan
  • eventuellt en näve färsk spenat
  • två salladslökar, tunt skurna
  • ca 1 msk fint skuren bladpersilja
  • 3 dl ris, jag använde parboiled ris, typ Uncle Ben
  • ca 6 dl vatten
  • ca 4 msk olja att steka i
  1. Sautera lök och vitkål, stek den mjuk det ska inte ta färg, tillsätt vitlök, chili, selleri och och pumpan stek det mjukt,  i ca 5 minuter. Har du turen att hitta långbladig koriander (finns på Asian Market, Olof Palmes gata, Stockholm under namnet Parsley- strong coriander) kan du tillsätta den nu från början då den är starkare än sin släkting bladkoriander som man tillsätter mot slutet. Krydda med timjan, salt och svartpeppar.
  2. Tillsätt riset och slå över vattnet, om du vill kan du tillsätta en näve färsk spenat som du skär i grova bitar. Låt koka upp utan lock, dra sedan ner värmen och lägg på locket och låt det ångkoka i ca 15-20 minuter lite beroende av vilket ris du använder.
  3. De sista minuterna tillsätter du salladslöken och koriandern.
  4. När riset kokat klart låter du det ånga av genom att lyfta du på locket lite, fluffa sedan upp riset försiktigt och strö över lite hackad bladpersilja.

Pumpkin Rice

-Smaklig spis!

/Moma

7 svar to “– Hey, Pumpkin!”

  1. LiLo 12 januari, 2014 den 13:16 #

    Ååh… har en bit pumpa i kylen ! Lucky me 😉

  2. Amy's piece of cake 12 januari, 2014 den 19:28 #

    Hey, pumpkin Moma! 😉 Pilau har vi också i det indiska köket men jag tycker alltid att dina låter så spännande med kokosmjölk etc. och denna varianten med pumpa mums kära du och jättefina foton kram!

  3. Lotta i Två Små Kök 13 januari, 2014 den 10:41 #

    Vilket gott ris! Gillar verkligen att blanda ner gott och nyttigt i riset. Det här sparar jag – tack för kanontips!

  4. Moma 13 januari, 2014 den 17:41 #

    Lilo: Yes, lucky you!

    Amy: Hey pumpkin, *busvisslar*, jo, många av de karibiska (ris)rätterna härstammar ju från det indiska köket 🙂

    Lotta: Jag med, jag tror jag kan leva på olika slags ris 🙂

  5. Emmy 14 januari, 2014 den 09:41 #

    Det är ju inte så dumt att dra från hus till hus och äta. Dessutom glänser ju din fina son emellanåt med sina matlagningskunskaper.
    Någon slags grönsaksris blir det här idag tack vare dig! Jag såg jerkkycklingen hos Lotta straxt efter jag lagt en hel kyckling i rimlag och då kom så klart bild av ditt pumparis upp på näthinnan. Så hittar jag bara en pumpa blir det en variant av detta, annars något liknande. Fasen… nu kommer jag längta efter middagen hela dagen… 🙂
    Kram på dig snygging!

  6. Barbro 14 januari, 2014 den 23:58 #

    Ser gott och verkar även nyttigt utan så många kcal, ska nog komma få in en portion av den goda risrätten på en dag med. 5:2 dieten

  7. Hanna 15 januari, 2014 den 12:49 #

    Så vårfräscha bilder! Hoppas du haft en fin start på det nya året! Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: