I dag är det jag som ska hala fram desserten till kvällens nyårsmiddag och kan ni tänka er- jag har inte en susning om vad jag ska göra. Om jag inte nyss hade bjudit på Crêpes Suzette så skulle jag garanterat ha gjort det idag.
Crêpes Suzette, söta crêpes som serveras med frisk sötsyrlig apelsinsås som man dessutom kan sätta extra glans på genom att flambera i en skvätt konjak eller rom.
Det här är en klassisk fransk dessert som passar bra efter en lite lättare måltid, det är lätt att göra och lätt att imponera med om du väljer att flambera dina crêpes inför dina gäster.
Crêpes
- 2 dl vetemjöl
- 2 dl mjölk
- 3 ägg
- 1,5 msk socker
- 1 dl grädde
- 30 g smör
- Smält smöret och låt det svalna. Vispa ihop mjölet med mjölken till en slät smet. Tillsätt ägg, socker, grädde och avsvalnat smör.
- Hetta upp en liten stekpanna. Smörj den med lite smör och stek sedan tunna pannkakor, stek dem på båda sidorna.
Apelsinsås
- 0, 5 dl socker
- 1 ekologisk apelsin, zest
- 50 g smör
- 2 dl apelsinjuice från färskpressade apelsiner, använd gärna blodapelsiner
- 2 msk Grand Mariner eller Cointreau (apelsinlikör)
- Blanda socker, rivet apelsinskal och smör i en låg vid kastrull. Värm på medelvärme och låt det puttra tills sockret löst sig.
- Tillsätt pressade apelsinen och apelsinlikören och koka utan lock ca 2-3 min, eller tills såsen tjocknar något.
Vik ihop crêpesen och doppa dem i apelsinsåsen. Om du vill flambera dina crêpes lägger du tillbaka dem i stekpannan och ser till att crêpes och sås är riktigt varmt, pytsa över mer av såsen och häll sedan över konjak och tänd på, se till att du håller dig borta från spisfläkten så att inte fettet i den tar eld.
– Servera dina Crêpes Suzette med en kula vaniljglass och rikligt med apelsinsås.
Jag önskar er ett fint och värdigt slut på det här året, var rädda om varandra nu och håll er borta från överförfriskade människor, läskiga raketer och nyårssmällare!
/Moma
Yummy! Gott nytt år!
Både vackert och fantastiskt gott!
Gott nytt år finaste Moma! Så ses vi väl nästa år inte sant. Puss!
Gott nytt år, fina du! KRAM!
Gott nytt år och tack för goda desserter och fina blommor!
Grymt vackert. Gott Nytt År Moma!
Åh jag såg allt vad du ”slängde ihop” till nyårsafton! Impressed!
Och även av dina crepes. Det borde jag verkligen testa… snart.
Gott nytt år!
Katarina: Tack och god fortsättning på dig!
Emmy: DEAL! Gott nytt och god fortsättning på dig!
Charlotta: Tack det samma fina!
Barbro: Puss!
Christer: Tack, gott nytt år och god fortsättning på dig!
Kim: Gott nytt år till dig med! He he, till och med jag vart imponerad över vad jag lyckades slänga ihop till nyårsdessert och tänk, till och med sonen (dessert-rataren) åt av det och tyckte det var grymt bra!
Crepes är fantastiskt gott, men vi har faktiskt aldrig gett oss på det, det känns lite skrämmande av någon orsak…
En god fortsättning till dej!
Halleluja så gott det ser ut! Har aldrig gjort och knappt ätit själv heller tror jag.
Kram kram
Tror inte att jag har ätit detta någon gång och man kan verkligen undra varför.. Låter så gott och fräscht! Och det är väl en klassiker av en anledning…
God fortsättning!
Mårtenssons: Det var inte det minsta skrämmande kan jag lova!
Malin: Då är det dags- i alla fall att du äter det 🙂
Lotta: Det är väldans gott vill jag lova!
Oh no more desserts, you’re killing me here!!! Look amazing though, great photo!
Så gott!! längtar alltid tillbaka till Frankrike när jag känner doften… http://saralouisespluggkrubb.blogspot.se/
Elly: A-l-w-a-y-s eat dessert! 🙂
Sara: Åh, det förstår jag, trots att jag aldrig varit i Frankrike!
Åh en favorit! Sött och friskt på samma gång 🙂