Smaker från Trinidad och Tobago

3 Dec

Trinidad and Tobago flavours

Ni som följt mig ett tag vet att jag använder rätt mycket koriander (cilantro) när jag lagar mat, det är egentligen inte särskilt karibiskt, däremot använder man ofta culantro, det man i Trinidad och Tobago kallar för shado beni (även kallad för mexikansk koriander), det är en sorts långbladig koriander som har en djupare och starkare smak än den vanliga.

Shado beni används i marinader, grytor och i olika chutneys. Den som varit i Trinidad och Tobago har med all säkerhet stött på mango chow eller ananas chow, vilket är en ganska stark picklad mango eller ananas som ofta säljs på stränderna i små påsar.

Chow kan ätas som snacks eller som tillbehör till maten. Jag äter det gärna till maten men då skär jag mangon i mindre strimlor än om det är till snacks.

mango chow

Mango chow

  • 1 omogen mango, strimlad
  • 1 limefrukt
  • 1 liten vitlöksklyfta, riven
  • o, 5 tsk hot pepper sauce, eller finhackad chili
  • 1 krm salt
  • 0, 5 msk finhackad shado beni, eller någon matsked finhackad vanlig koriander

Blanda alla ingredienser i en bunke eller skål och låt det stå i minst 30 minuter innan du ska äta din chow.

Medan jag ändå är i farten så får ni receptet på en mango chutney, men kanske inte av den sorten ni är vana att se, som oftast är ganska tjock och söt och mer åt det marmeladiga hållet.

Den här är mer åt sås-hållet, frisk och syrlig och vansinnigt god till fisk, den är gjord på samma ingredienser som ovan förutom att jag brukar använda mango som är mitt i mellan mogen och omogen samt tillsätta en nypa socker när jag gör chutney. Använd mixer i stället för kniv, släng ner alla ingredienser i mixerskålen och mixa tills du har en ganska slät sås, voilà-där har du din mango chutney!

Trinidadian Mango Chutney

Ps. Shado beni säljs ofta i välsorterade asiatiska butiker, bland annat på Asian Market på Olof Palmes gata, du hittar den vanligtvis i påsar som det står Parsley på (don’t ask me why!).

/Moma

5 svar to “Smaker från Trinidad och Tobago”

  1. Emmy 3 december, 2013 den 22:31 #

    Ljuvliga tillbehör låter det som. Det är så rackans synd (för oss iaf) att vi inte bor närmre dig. Då hade vi bjudit in oss med armbågen titt som tätt. Eller varje dag säkert…

  2. LiLo 5 december, 2013 den 08:45 #

    Mmmmm..
    mango med sting i smaken är så gott ju!

  3. Kim 7 december, 2013 den 12:11 #

    Oooh. Gillar båda! Eller ja, har ju inte smakat men det är min högt kvalificerade gissning.

  4. Lotta i Två Små Kök 7 december, 2013 den 16:32 #

    Åh, vad fräscht! Och jag VET att jag hellre skulle äta den här chutneyn än den som är mer marmeladig. Trots att jag fortfarande är snorig kan jag nästan känna dofterna 🙂

    Ha en trevlig helg – kram!

  5. Moma's Kitchen 7 december, 2013 den 23:52 #

    Emmy: Det hade varit fint som snus om ni hade bott närmre ❤

    Lilo: Fråga syrran, hon drack upp det sista på botten… 🙂

    Kim: Jag gissar också på att du skulle gilla't!

    Lotta: Ja, väldigt gott, senast idag åt vi det till chili gjort på långkokt högrev om anchochili och annat gott!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: