Lite värme i vinterkylan

26 Nov

Caribbean Corn Soup DSC_1448

Soppa är fina grejer det, lent, värmande och välgörande för både kropp och själ. Västindier älskar sina soppor, det finns allt från lätta fisksoppor som är mer som buljong till matiga soppor som man står sig en hel vecka på.

Jag vet inte om det fortfarande går att köpa de krispiga söta svenska majskolvar nu men annars går det bra med fryst majs, pumpa finns det i alla fall gott om nu så jag tänkte bjuda på en karibisk majssoppa med pumpa och lite andra godsaker.

Västindier kokar ofta en del av potatisen tills den kokar sönder och då fungerar som  en redning av soppan, när man har sin redda soppbas tillsätter man sedan resten av grönsakerna så att de får koka klart.

Den här gången kokar vi  en del av pumpan tillsammans med split peas, en sorts kikärtor som är skalade och halverade, de kallas också för chana dal och de har kortare koktid än hela kikärtor. När pumpan och kikärtorna har kokat klart, det tar cirka 20 minuter för blötlagda split peas  så mixar man det slätt så att man får en ganska tjock och matig soppbas.

Caribbean Corn Soup

  • 2 dl torkade, blötlagda split peas/ chana dal
  • 0, 5 gul lök, fint skuren
  • 1 stjälkselleri, tunt skuren
  • 6 dl butternut squash, tärnad
  • 1 dl cocosmjölk
  • ca 2 l vatten
  • 3 färska eller frysta majskolvar
  • 1 tsk salt
  • 0, 5 tsk nymald svartpeppar
  • 1 tärning grönsaksbuljong, eller motsvarande fond
  • 2- 3 potatisar, tärnade
  • 1 morot
  • 3 klyftor vitlök, pressad
  • 4- 5 kvistar timjan
  • 1 hel gul habanero
  • 2 salladslökar, tunt skurna
  • Juicen från ca 0, 5 lime
  1. Stek lök, selleri mjukt och genomskinligt. Tillsätt vatten, buljong och kikärtorna och koka upp, dra sedan ner värmen och låt sjuda i ca 10 minuter. Tillsätt hälften av pumpan, när kikärtor och pumpa kokat mjuka, mixar du det tills du får en slät soppbas.
  2. Tillsätt cocosmjölk, timjan, svartpeppar och salt.
  3. Tillsätt mörötter och låt koka i 5 minuter och tillsätt potatisen.
  4. Lägg ner den hela habaneron och låt den koka med i soppan, på så sätt får du smaken från peparfrukten men inte lika mycket styrka som om du hackar den, men var försiktig så den inte spricker.
  5. Skär den ena majskolven i ca 1, 5 cm tjocka hjul och låt majsekolvshjulen koka med i soppan.
  6. Skala bort majsen från de andra två majskolvarna och tillsätt den.
  7. Tillsätt pumpan och koka klart.
  8. Smaka av med salt, peppar och limejuice och toppa med salladslöken.

Caribbean Corn Soup

Smaklig spis!

/Moma

7 svar to “Lite värme i vinterkylan”

  1. Malin´s Diner 26 november, 2013 den 08:26 #

    Mm, låter riktigt gott och för en med ens bort från Sveriges kyla. Minus 5 grader i dag hos oss, usch och fy!

    Använde Butternut för första gången i går. Blev en riktigt god gryta med kyckling, chili och spenat.

    Kram kram

  2. LiLo 26 november, 2013 den 10:00 #

    Mmmmmums i kylan!
    Den här vintern, när det inte finns någon i hushållet som tycker att ”soppa inte är mat” ska det kokas många och mycket 🙂

  3. julia 26 november, 2013 den 19:12 #

    gud så gott! 🙂

  4. Moma's Kitchen 26 november, 2013 den 22:25 #

    Malin: Det är min favoritpumpa!

    LiLo: Fast jag tror inte jag ids vänta så länge!

    Julia: Ja, det är fina grejer!

  5. sofie mumsfillibaba 26 november, 2013 den 22:38 #

    Har nog inte gjort en enda soppa i vinter. Har det varit för varmt?
    Denna soppan låter ju grymt god och pumpa äter jag gärna. Med lite majs i kan jag nog lura soppan i lilleman också;)

  6. Kim 27 november, 2013 den 21:05 #

    Men åh. Oh. Vill ha.

  7. Moma's Kitchen 28 november, 2013 den 11:23 #

    Sofie: Ja, du, inte ens med majs kan jag lura min att soppa är bra och gott!

    Kim: Det är ju attans att du ska bo så långt bort!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: