Just nu har jag snöat in totalt på allt som har med äpplen att göra, äpple i kakor, äpple i bröd, äpple som dryck och såklart äpplen till dessert!
Som den här enkla skapelsen till exempel, äppelkompott, nötter , lättvispad grädde eller tjockyoghurt varvat med äppelkolasås, ja, men ni hör ju själva ä-p-p-e-l-k-o-l-a-s-å-s! Hur ska man kunna låta bli att göra något som heter äppelkolasås, ja, jag kunde då inte låta bli i alla fall och då är jag inte ens särskilt förtjust i kola, ja, tills nu då!
Äppelkompott
- 6oo g äpplen
- 1 dl vatten
- 0, 5 dl socker
- 1 kanelstång
Skala, kärna ur och skär äpplena i mindre bitar. Koka upp vatten, socker och kanel. Lägg i äppelklyftorna och koka dem mjuka utan lock i ca 5- 10 min. Låt kompotten svalna inan du serverar den.
Äppelkolasås
- 3, 5 dl socker
- 575 ml äppelmust (fast det går bra att göra på vatten också)
- 2 msk smör
- 1, 2 dl grädde
- 0, 5 tsk vaniljpulver
- Tillsätt socker och vatten i en mediumstor kastrull och låt det koka på medelvärme, rör tills sockret har löst upp sig helt.
- När sockret har löst upp sig fortsätter du att koka det på medelvärme till det får en bärnstensfärgad nyans, det tar ca 5 minuter. Rör INTE, på sin höjd kan du svänga runt lite på kastrullen.
- När sockret har karamelliserat sig och fått en ljus bärnstensfärg tar du kastrullen från värmen och tillsätter smöret.
- Tillsätt sedan grädden under tiden du vispar tills du får en jämn sås.
- Vispa ner vanilj och häll över din äppelkolasås i en skål eller kanna, låt den svalna i 10-15 minuter.
/Moma
Men åh, så ljuvligt gott!
Mmmmm, vill ha! Älskar allt med äpplen, kan aldrig bli för mycket eller för ofta!
Katarina: Ja, det vart väldigt gott 🙂
Barbro: Jag med, nästa gång du kommer får du något med äpplen!
Självklart ska man frossa i äpplen på alla sorters sätt så länge de finns. Jag fick så mycket äpplen av en kollega så halva altanen är fortfarande fylld trots att vi ätit määängder.
Emmy: Eller hur, det känns som att jag var sist på äpplet i år och nu är jag lite orolig över att de svenska ska ta slut!