Äppelkompott med äppelkolasås

23 Nov

Apple Caramel Sauce

Just nu har jag snöat in totalt på allt som har med äpplen att göra, äpple i kakor, äpple i bröd, äpple som dryck och såklart äpplen till dessert!

Som den här enkla skapelsen till exempel, äppelkompott,  nötter , lättvispad grädde eller tjockyoghurt varvat med äppelkolasås, ja, men ni hör ju själva ä-p-p-e-l-k-o-l-a-s-å-s! Hur ska man kunna låta bli att göra något som heter äppelkolasås, ja, jag kunde då inte låta bli i alla fall och då är jag inte ens särskilt förtjust i kola, ja, tills nu då!

Äppelkompott

  • 6oo g äpplen
  • 1 dl vatten
  • 0, 5 dl socker
  • 1 kanelstång

Skala, kärna ur och skär äpplena i mindre bitar. Koka upp vatten, socker och kanel. Lägg i äppelklyftorna och koka dem mjuka utan lock i ca 5- 10 min. Låt kompotten svalna inan du serverar den.

Äppelkolasås

  • 3, 5 dl socker
  • 575 ml äppelmust (fast det går bra att göra på vatten också)
  • 2 msk smör
  • 1, 2 dl grädde
  • 0, 5 tsk vaniljpulver
  • Tillsätt socker och vatten i en mediumstor kastrull och låt det koka på medelvärme, rör  tills sockret har löst upp sig helt.
  • När sockret har löst upp sig fortsätter du att koka det på medelvärme till det får en bärnstensfärgad nyans, det tar ca 5 minuter. Rör INTE, på sin höjd kan du svänga runt lite på kastrullen.
  • När sockret har karamelliserat sig och fått en ljus bärnstensfärg tar du kastrullen från värmen och tillsätter smöret.
  • Tillsätt sedan grädden under tiden du vispar tills du får en jämn sås.
  • Vispa ner vanilj och häll över din äppelkolasås i en skål eller kanna, låt den svalna i 10-15 minuter.

/Moma

5 svar to “Äppelkompott med äppelkolasås”

  1. Katarina 23 november, 2013 den 13:37 #

    Men åh, så ljuvligt gott!

  2. Barbro 23 november, 2013 den 17:41 #

    Mmmmm, vill ha! Älskar allt med äpplen, kan aldrig bli för mycket eller för ofta!

  3. Moma's Kitchen 25 november, 2013 den 19:45 #

    Katarina: Ja, det vart väldigt gott 🙂

    Barbro: Jag med, nästa gång du kommer får du något med äpplen!

  4. Emmy 25 november, 2013 den 20:32 #

    Självklart ska man frossa i äpplen på alla sorters sätt så länge de finns. Jag fick så mycket äpplen av en kollega så halva altanen är fortfarande fylld trots att vi ätit määängder.

  5. Moma's Kitchen 26 november, 2013 den 22:24 #

    Emmy: Eller hur, det känns som att jag var sist på äpplet i år och nu är jag lite orolig över att de svenska ska ta slut!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: