Caribbean Bread Pudding

7 Nov

Bread Pudding, mango and coconut

Bread Pudding låter kanske mer brittiskt än karibiskt och nog är det engelsmännen som har bidragit till att bread pudding serveras i många västindiska kök.

Karibisk bread pudding innehåller ofta kanel, vanilj, kryddpeppar och muskot, kryddor som ni säker börjar känna igen från mina mat,- kak- och glassrecept vid det här laget. Den här gången blev det en bread pudding med mango, cocos som serveras med en frisk mangosås.

Caribbean Bread Pudding

  • 5 skivor vitt bröd
  • 0, 5 dl cocosflingor
  • 1, 5 dl tärnad mango
  • 4, 5 dl mjölk
  • 1, 2 dl socker
  • 3 ägg
  • 2 msk karibisk rom
  • en liten nypa nymald kryddpeppar
  • 0, 5 tsk vaniljpulver
  • 0, 25 tsk nyriven muskotnöt
  • 2 msk smör, smält, samt lite extra att lägga på toppen mot slutet av gräddningen
  1. Smöra små ugnsfasta formar.
  2. Riv sönder brödskivorana och lägg dem i en bunke, tillsätt salt, kryddor och cocos.
  3. Ljumma mjölken och tillsätt det smälta smöret.
  4. Vispa ägg och socker i en annan bunke, tillsätt rom.
  5. Vispa ner äggblandningen i mjölkblandningen och häll det över brödbitarna och kryddorna, blanda så att allt är täckt.
  6. Sätt ugnen på 200 grader. Under tiden ugnen värms upp får allt stå och gotta ihop sig.
  7. Skeda upp blandningen i formarna, men fyll inte formarna ända upp då puddingen reser sig i ugnen.
  8. Fördela den tärnade mangon jämt i formarna och baka av i mitten av ugnen i ca 30 minuter, eller tills puddingen rest sig och fått fin färg.

Mangosås

  • 0, 75 dl mangopuré, funkar bra med mangosmoothie också
  • ca 0, 75 dl socker om du använder mangosmoothie annars får du smaka av beroende på hur söt din puré är.
  • smaka av med juice från färsk lime
  • 1 msk smör
  • 0, 5 tsk maizena
  • 1, 4 dl grädde
  1. Koka upp socker och mangopuré, alternativt mangosmoothie, låt sjuda i några minuter.
  2. Vispa ner smöret.
  3. Vispa ihop maizena och grädde och häll ner det i mangoblandningen, låt koka i någon minut under konstant vispning.
  4. Ät såsen varm eller kall till  Bread puddingen.

10 svar to “Caribbean Bread Pudding”

  1. Katarina 7 november, 2013 den 09:48 #

    Yum, låter så fräscht och gott! Ha en fin dag.

  2. Hanna 7 november, 2013 den 16:04 #

    Bra att det blev utbyte på det hållet också och inte bara från Karibien och hit. Men vi är tacksamma för alla jerk chicken takeaways! 🙂

    Bread pudding är så himla gott när det är kallt ute och kan tänka mig att din smakar himmelskt med de smakerna!

  3. Emmy 8 november, 2013 den 02:30 #

    Vilken härlig variant av brödpudding!
    Det är just det som är så trevligt med det karibiska köket att det har fått influenser från en rad olika kök/länder. Dess värre är det detsamma med språket så det är inte lätt att förstå vad de säger 😀

  4. Ann-Louise 8 november, 2013 den 09:40 #

    Bread pudding är en otippad efterrätt som jag är oerhört svag för. I och för sig så älskar jag även gröt, mousse och andra puddingar så att egentligen är det inte så konstigtEnperfekt sötsak att kura ihop i soffan med. 🙂

  5. Moma's Kitchen 8 november, 2013 den 23:43 #

    Katarina: Bread Pudding är ju ganska bastant, men med mangosåsen till blir det fin balans.

    Hanna: Haha, jo, jag såg att någon i mitt twitterflöde förfasade sig över att Marks & Spencer säljer Jerk Chicken nu 🙂

    Emmy: Å, språket! Det bästa!

    Ann-Louise: Ja, det är en lite skum efterrätt, fast det påminner mig lite om fattiga riddare, att ta vara på det ”gamla” brödet och liva upp det i dessertform- I like it!

  6. sara 9 november, 2013 den 18:32 #

    herregud vilken fin blogg! kika gärna in på min blogg m studentmat från lund! 🙂 http://saralouisespluggkrubb.blogspot.se/

  7. Kim 10 november, 2013 den 18:32 #

    Har bara ätit brödpudding en gång, med kanel och russin. Men så gott! Och än väldigt… mättande. Kan tänka mig att mangon lättar upp en del.
    Vad sugen jag blev på att testa!

  8. Amy's piece of cake 10 november, 2013 den 19:34 #

    Har aldrig ätit brödpudding, är jag konstig? Men det låter gott och mango bara älskar jag! Kram kära du!

  9. Moma's Kitchen 10 november, 2013 den 20:38 #

    Sara: Tack, det ska jag göra!

    Kim: Jag gjorde en med romrussin också, väldans gott!

    Amy: Inte konstigare än mig, jag hade inte heller ätit bread pudding förrän jag gjorde de här 🙂

  10. Moma 12 november, 2013 den 21:06 #

    Sara: Tack, det ska jag göra!

    Kim: Det kan jag tänka mig, jag gjorde en med romrussin, nom nom nom!

    Amy: Inte konstigare än mig i så fall, första gången jag åt bred puddin var när jag gjorde de här 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: