Pippi på ingefära

4 Nov

Ingefärskyckling

När jag käkar asiatisk ute väljer jag nästan alltid något med mycket ingefära. Jag älskar ingefära och använder det ofta både i maten och när jag bakar.

Jag har förut försökt att återskapa asiatisk ingefärskyckling men det har blivit ganska trista anrättningar, inget vi har hurrat för av lycka. Men den här gången satt den! Jag tror att svaret heter massor av fint skuren ingefära i stället för riven som jag haft tidigare. Resultatet blev i alla fall kyckling med massor av stingig ingefära, krispig mangold och crunchiga jordnötter.

Ingefärskyckling med jordnötter

För två personer

  • 2 kycklingfiléer, strimlade
  • 3 stånd mangold, skär den vita delen ganska tunt och strimla den gröna delen
  • 4-5 champinjoner, skurna i halvmånar
  • 3 stjälkar salladslök
  • 0, 5 solo eller 2-3 vitlöksklyftor, tunt skurna
  • 3, 5 msk färsk ingefära, skuren i tunna tändsticksstavar
  • 1 bit habanero eller annan chilipeppar efter smak
  • ev. salt
  • 0, 5 msk socker
  • ca o, 5 dl vatten
  • 1 msk fisksås
  • o, 5 msk limejuice
  • 1 msk koriander, hackad
  • 1 näve jordnötter
  • olja att steka i
  1. Fräs vitlök, chili och hälften av ingefäran någon minut, tillsätt den strimlade kycklingen. När kycklingen är genomstekt flyttar du över den till en skål så länge.
  2. Stek mangolden mjuk tillsammans med resten av ingefäran och champinjonerna.
  3. Slå över vatten tillsammans med fisksås, socker och lime och låt koka någon minut.
  4. Vänd ner kycklingen bland grönsakerna och rör runt. Toppa med jordnötter och koriander. Servera med ris eller nudlar.

/Moma

11 svar to “Pippi på ingefära”

  1. Barbro 4 november, 2013 den 13:06 #

    Gott, jag älskar också mat med mycket ingefära, främst kyckling

  2. Sara på Vardag.nu 4 november, 2013 den 16:44 #

    Jag diggar också ingefära! Särskilt inlagd, som brukar serveras till sushi. Sååå gott. Starkt fast ändå inte. Surt fast ändå inte… Ja, gott helt enkelt!

  3. Moma's Kitchen 4 november, 2013 den 21:03 #

    Barbro: Testa den här då!

    Sara: Jag gillar också inlagd ingefära, gjorde egen förut men det var ett tag sedan nu 🙂

    • Barbro 5 november, 2013 den 22:56 #

      Smakar nästan alltid bättre när andra lagar

  4. Emmy 4 november, 2013 den 23:48 #

    Mat för mina smaklökar! Fräscht och gott.
    Det är då olika hur mycket smak det är i ingefäran. Ibland är det ruskigt torr och inte så stark. Den får ju gärna ge extra sting till maten.

  5. LiLo 5 november, 2013 den 09:56 #

    Det stämmer ju, att det är skillnad på smak om den är riven eller skuren..
    Du har rätt igen och en rätt som denna…mums!

  6. Ann-Sofi MATSAFARI 5 november, 2013 den 20:56 #

    Ingefära är grejer! Jag har faktiskt snöat in lite på ingefärsbärs just nu! Hur gott som helst. Pepprigt men friskt. Har du provat?

  7. Charlotta 5 november, 2013 den 21:47 #

    Bokmärker DIREKT och gör om till quornvariant istället. Låter löjligt gott!

  8. Kim 5 november, 2013 den 21:54 #

    En ingefäralover till här!

  9. Moma's Kitchen 6 november, 2013 den 19:04 #

    Barbro: Haha, okej, jag fattar piken!

    Emmy: Jag gillar när det är mycket smak på ingefäran och inte när den är för stark 🙂

    LiLo: Har jag inte alltid det..? 😉

    Ann-Sofie: Japp, det är gott om du menar jamaicansk Ginger Beer i alla fall, fast den måste vara riktigt kall annars blir det för sött för min smak!

    Charlotta: Do it!

    Kim: Trodde väl det! 🙂

  10. krulli 16 november, 2013 den 14:27 #

    Japp, nu är jag officiellt hungrig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: