Syrrans magiska chili

23 Okt

Helt galet vad jag känner mig trött och eländig just nu, vilket är en riktigt dålig kombination för att hitta matinspiration (med mera!). Tur som är har jag en syrra som är grym på att laga mat och som om inte maten vore tillräckligt har de världens finaste småsmulor som delar ut kramar höger om vänster, ja, den ena av de två i alla fall, men den andra gör gärna fantasifulla och detaljrika små konstverk som man kan få ta hem och sätta upp på kylskåpet och som man kan kika på inför kommande prövningar i livet- allt blir genast mycket ljusare då!

Syrran gjorde en galet god chili i söndags och nu har jag tagit mig samman (tog bara 4 dagar) och skrivit ner det till er, så nu kan ni väl ha den goda smaken att laga den? Till chilin fick vi nachos, stekta tortillas, guacamole, majs, sallad, tomater, gräddfil, jalapenos (tack Fia) och picklad rödlök, och jag kommer inte att hoppa över en endaste grej när jag lagar chilin själv för allt satt som en smäck!

Tex Mex Chili

Tex Mex Chili

1. 2 kg högrev, i tärningar
0, 5 msk rökt paprikapulver
0, 5 msk ancho chilipulver
1,5 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 tsk chili flakes
1 tsk socker
1 tsk chipotlepasta
1 msk spiskummin
2 tsk oregano
1 flaska öl
1 dl rödvin
1 gul lök
3-4 klyftor vitlök
1 ask svarta bönor
2 msk tomatpuré
1 msk oxfond

Gör så här:

  1. Skär köttet i grytbitar, och bryn det. Tillsätt öl, lök, vitlök, tomatpuré och kryddor. Koka låg temperatur i ca 2-2, 5 timmar.
  2. När köttet nästan är klart tillsätter du rödvinet.
  3. När köttet är klart delar du det med en gaffel. Om det är väldigt mycket sås kokar du ner såsen. Tillsätt bönorna sist, de behöver bara bli varma.

Smaklig Spis

/Moma

9 svar to “Syrrans magiska chili”

  1. Amy's piece of cake 23 oktober, 2013 den 21:39 #

    Jag är helt tokig i all slags chili…. vet inte om det är proteinet kroppen vill ha av bönorna eller om det är styrkan/hettan jag behöver i chilifrukten…. något är det iaf! 🙂 Ja, vem är inte trött liksom…. skrev för några timmar inne hos mig om att man borde få gå i ide precis som björnarna gör 😉 Härlig syrra du har… de är bra att ha syrrorna helt klart!

  2. LiLo 24 oktober, 2013 den 09:55 #

    Mmmmmmmmmm…..

  3. Sara på Vardag.nu 24 oktober, 2013 den 12:33 #

    Chili är fina grejer. Jag suger åt mig alla nya receptversioner som en disksvamp tills nästa chilitillfälle 😀

  4. Moma 25 oktober, 2013 den 19:30 #

    Amy: JA, jag tror det är ide jag har gått i!

    LiLo: 🙂

    Sara: Det bästa med chili är ju att man kan ha i stort sett vad som helst i grytan och det blir gott!

  5. Emmy 27 oktober, 2013 den 17:07 #

    Jag älskar olika sorters chili, både för den heta smaken skull och för mustigheten. Din syrras chili med tillbehör ser ljuvlig ut! När ska syrran (och hennes make) starta en egen matblogg då, undrar vi?!

  6. sara 26 november, 2013 den 08:00 #

    då beställer jag detta!! ser ljuvligt ut!!

  7. Moma 26 november, 2013 den 22:22 #

    Emmy: Eller hur..?!

    Sara: Jag ska vidarebefordra det! 🙂

  8. Malin´s Diner 23 februari, 2014 den 15:38 #

    Ja du, kan mycket väl vara så att jag tar dig på ordet och lagar denna. Har massa vildsvin i frysen dessutom, good stuff!

    Kram kram

    • Moma's Kitchen 23 februari, 2014 den 18:39 #

      Åh, lyllos dig! Jag fick lite av mamma som hon fått av grannen på landet, men mamma fick för sig att vildsvin ska vara torrt, men det är ju supersaftigt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: