I helgen som gick bakade jag äppelbullar på sötsyrliga Alice med mörkt muscovadosocker och valnötter, så galet goda att jag nästan satte i mig en hel plåt själv.
Jag är inte så förtjust i vanliga kanelbullar, jag tycker de har en tendens att bli lite torra och tråkiga, så jag har gjort en fyllning på smör, muscovadosocker, kanel, kardemumma och vanilj som dansar i munnen tillsammans med de sötsyrliga äpplena, testa själva så får ni se!
Äppelbullar Delux
- 100-150 g margarin
- 5 dl mjölk
- 1 påse torrjäst
- 1 dl socker
- 0, 5 tsk salt
- 1, 5 tsk nystött kardemumma
- ca 14-15 dl vetemjöl
fyllning
- 120 g smör
- 1 dl mörkt muscovadosocker
- 1 msk kanel
- 0, 5 tsk vaniljsocker
- 0, 5 tsk nystött kardemumma
- 1-2 äpplen syrliga äpplen, Alice
- 1 ägg blandat med en liten skvätt vatten till pensling
- ca 1 dl hackade valnötter till garnering
Gör så här:
- Blanda jäst, socker, salt, kardemumma och vetemjöl i en stor bunke.
- Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken, värm till 40 grader.
- Blanda ner mjölkblandningen i de torra ingredienserna och knåda till en smidig och blank deg. Låt jäsa under bakduk i 30-40 minuter.
- Riv äpplen, krama ur saften.
- Kavla ut degen till en stor rektangulär, bred på fyllningen.
- Gör bullar så som du gillar dem, jag gör ibland snurror och ibland bara en rulle som jag skär delar av. Lägg bitarna i pappformar på två plåtar.
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Låt bullarna jäsa ytterligare 30-40 min.
- Pensla sedan med uppvispat ägg blandat med en skvätt vatten, garnera med lite hackade valnötter.
- Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 7 minuter eller tills de fått fin färg.
/Moma
Låter otroligt gott. Jag brukar baka kanelbullar på sojamjölk och utan ägg och de blir luftiga och goda. Senast använde jag kokossocker och det gav en kolasmak åt bullarna, yum 🙂
Verkar mkt gott, blev det ingen bulle kvar till den åldrige modren?
Katarina: Cocossocker är jättegott, fast jag använder det mest på gröt 🙂
Barbro: Oh, yes, finns i frysen!
Alice? Alice? Who the fuck is Alice? Aha, en äppelsort? Håller med dig om att det måste vara bra saftigt om bullarna ska gå hem. Vackra har du gjort dem också!
Kram påre – en sejour på Söder snart kanske?
Jag är inte så glad i kanelbullar och var nog den ende i hela landet som inte åt någon ens på kanelbullens dag. Barnen bakade dock bullar och med den mängden smör de hade så skulle de inte ens bli torra om de låg framme i flera dagar. Fast det hann de aldrig testa – för de däremot älskar kanelbullar…
Lotta: 🙂
Emmy: Inte jag heller, äppelbullar med lite anat och lite kanel var däremot mycket gott!
Ser ju supergott ut =) Ny tävling på min matblogg så kika gärna in där och tävla =)