En lovsång till Alice

8 Okt

Äppelbullar

I helgen som gick bakade jag äppelbullar på sötsyrliga Alice med mörkt muscovadosocker och valnötter, så galet goda att jag nästan satte i mig en hel plåt själv.

Jag är inte så förtjust i vanliga kanelbullar, jag tycker de har en tendens att bli lite torra och tråkiga, så jag har gjort en fyllning på smör, muscovadosocker, kanel, kardemumma och vanilj som dansar i munnen tillsammans med de sötsyrliga äpplena, testa själva så får ni se!

Äppelbullar Delux

  • 100-150 g margarin
  • 5 dl mjölk
  • 1 påse torrjäst
  • 1 dl socker
  • 0, 5 tsk salt
  • 1, 5 tsk nystött kardemumma
  • ca 14-15 dl vetemjöl

fyllning

  • 120 g smör
  • 1 dl mörkt muscovadosocker
  • 1 msk kanel
  • 0, 5 tsk vaniljsocker
  • 0, 5 tsk nystött kardemumma
  • 1-2 äpplen syrliga äpplen, Alice
  • 1 ägg blandat med en liten skvätt vatten till pensling
  • ca 1 dl hackade valnötter till garnering

Gör så här:

  1. Blanda jäst, socker, salt, kardemumma och vetemjöl i en stor bunke.
  2. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken, värm till 40 grader.
  3. Blanda ner mjölkblandningen i de torra ingredienserna och knåda till en smidig och blank deg. Låt jäsa under bakduk i 30-40 minuter.
  4. Riv äpplen, krama ur saften.
  5. Kavla ut degen till en stor rektangulär, bred på fyllningen.
  6. Gör bullar så som du gillar dem, jag gör ibland snurror och ibland bara en rulle som jag skär delar av. Lägg bitarna i pappformar på två plåtar.
  7. Sätt ugnen på 250 grader.
  8. Låt bullarna jäsa ytterligare 30-40 min.
  9. Pensla sedan med uppvispat ägg blandat med en skvätt vatten, garnera med lite hackade valnötter.
  10. Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 7 minuter eller tills de fått fin färg.

/Moma

7 svar to “En lovsång till Alice”

  1. Katarina 8 oktober, 2013 den 10:11 #

    Låter otroligt gott. Jag brukar baka kanelbullar på sojamjölk och utan ägg och de blir luftiga och goda. Senast använde jag kokossocker och det gav en kolasmak åt bullarna, yum 🙂

    • Barbro 8 oktober, 2013 den 23:23 #

      Verkar mkt gott, blev det ingen bulle kvar till den åldrige modren?

  2. Moma 9 oktober, 2013 den 18:53 #

    Katarina: Cocossocker är jättegott, fast jag använder det mest på gröt 🙂

    Barbro: Oh, yes, finns i frysen!

  3. Lotta i Två Små Kök 10 oktober, 2013 den 20:51 #

    Alice? Alice? Who the fuck is Alice? Aha, en äppelsort? Håller med dig om att det måste vara bra saftigt om bullarna ska gå hem. Vackra har du gjort dem också!

    Kram påre – en sejour på Söder snart kanske?

  4. Emmy 13 oktober, 2013 den 05:03 #

    Jag är inte så glad i kanelbullar och var nog den ende i hela landet som inte åt någon ens på kanelbullens dag. Barnen bakade dock bullar och med den mängden smör de hade så skulle de inte ens bli torra om de låg framme i flera dagar. Fast det hann de aldrig testa – för de däremot älskar kanelbullar…

  5. Moma's Kitchen 13 oktober, 2013 den 09:55 #

    Lotta: 🙂

    Emmy: Inte jag heller, äppelbullar med lite anat och lite kanel var däremot mycket gott!

  6. Coquina 16 oktober, 2013 den 23:27 #

    Ser ju supergott ut =) Ny tävling på min matblogg så kika gärna in där och tävla =)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: