N som i nypon

2 Okt

Hemgjord nyponsoppa

Nypon som i nyponsoppa. Ut med er nu och plocka nypon och koka nyponsoppa till höstens fina skogsutflykter, det gör inget att frosten tar nyponen först, för efter det blir de som sötast.

Jag trodde det skulle vara krångligt att göra egen nyponsoppa, att man skulle hålla på att torka, kärna ur och få klipulver i hela huset innan man hade sin soppa klar. Men det var innan världens bästa Tina tipsade om att man kunde koka hela nypon och mixa till slät soppa som man sedan silar i silduk, och hon lovade en nästan klifri soppa.

Jag kan erkänna att det där nästan fick mig att kärna ur nyponen till en början, men det var eh… jättejobbigt och tog en evighet så jag gav upp och kokade dem hela och hoppades på det bästa. Tur det, för den vart helt klifri och jättegod!

Nyponsoppa

  • 7 dl färska nypon
  • 1, 4 liter vatten
  • 1 dl socker
  • 1,5 msk potatismjöl
  1. Skölj och rensa nyponen, skär bort ändarna och koka nyponen mjuka i vattnet, ca 20 minuter. Mixa dem med en stavmixer.
  2. Sila soppan genom en finmaskig sil eller genom en silduk.
  3. Häll tillbaka soppan i kastrullen och rör i sockret. 
  4. Rör ut potatismjölet i 1/2 dl vatten och tillsätt redningen i en fin stråle. Vispa eller rör hela tiden. Ge soppan ett uppkok under omrörning.
  5. Smaka av med citronsaften.

Nu har du kokat din alldeles egna nyponsoppa, svårare än så var det inte!

/Moma

6 svar to “N som i nypon”

  1. Katarina 2 oktober, 2013 den 22:30 #

    Ser gott ut, har aldrig ätit nyponsoppa 🙂

  2. Hanna 3 oktober, 2013 den 13:07 #

    Så gott!! Barndomsminnen deluxe med vaniljglass (och mandelbiskvier, men de kan jag vara utan). Kram

  3. Barbro 3 oktober, 2013 den 17:07 #

    Ser fantastiskt gott ut, får Flashback från ganska många år tillbaka när någon försökte säga att hon ville ha ”hopperoppa” tog lite tid o förstå men nu gör någon egen hopperoppa

  4. Mårtenssons kök 3 oktober, 2013 den 19:11 #

    Åh, varm nyponsoppa, kall glass och mandelbiskvier, vi snackar barndom nu alltså! Funkar det att göra på den andra sortens nypon också, det finns nämligen inte så mycket av den sortens nypon här nere som du har på bilden…

    • Moma's Kitchen 4 oktober, 2013 den 06:53 #

      PS. Ja, vad jag har förstått så går det att äta alla nypon!

  5. Moma 4 oktober, 2013 den 06:51 #

    Katarina: Har du a-l-d-r-i-g ätit nyponsoppa? det trodde jag var en omöjlighet 🙂

    Hanna: Samma här, barndomsminnen från när jag var sjuk och ville ha hopperoppa!

    Barbro: Japp, några jordsnurr senare gör hon egen hopperoppa!

    Mårtenssons: Javisst, är det gott!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: