Karibisk lax med örter och vitlök

26 Sep

Karibisk lax Det finns de som undrar hur det kommer sig att jag lagar karibisk mat, svaren är många men det bästa är nog för att det är så vansinnigt gott. Jag älskar den balanserade kryddningen med olika sorters örter, vitlök och pepparfrukt, maten vibrerar av smak men utan att för den sakens skull ta livet av råvarorna.  Som den här ugnsbakade laxen till exempel, som fått en karibisk marinad av chili, vitlök och örter.

Karibisk marinad

Marinad till ca 500 g fisk

  • 1 klyfta vitlök, pressad
  • 1 bit gul habanero, det går att byta ut mot annan chili men då går man miste om den heta fruktigheten.
  • 1 stånd shado beni (långbladig koriander), alternativt 1, 5 msk finhackad koriander
  • ca 0, 5 msk finhackad bladpersilja
  • 1 salladslök, tunt skuren
  • 1 slurk olivolja
  • svartpeppar från kvarnen
  • flingsalt
  1. Blanda ihop alla ingredienser utom flingsaltet och låt det gärna stå och dra någon timme. Trettio minuter innan du ska baka av fisken slår du över marinaden och gnuggar ordentligt in marinaden i fisken.
  2. Lägg fisken i en ugnsfast form, ringla över lite olivolja och strö över flingsalt.
  3. Baka av fisken i 175 grader tills innertemperaturen är 55 grader, det tar ca 20- 25 minuter, beroende av tjockleken på laxen.

 DSC_1303

Tips: Ät fisken tillsammans med grönsaksris, vill du testa något nytt kokar du matbanan, gröna omogna bananer och cassava till så har du den ultimata karibiska fiskrätten.

/Moma

5 svar to “Karibisk lax med örter och vitlök”

  1. LiLo 26 september, 2013 den 20:58 #

    Ha! Jag lagade också lax idag, men jag hade de goda smakerna i lätt-lätt stekt spenat med purjo.
    Laxen fick ligga under cremefraiche med riven ingefära, lite berberekrydda och salt.

    Ses på måndag, då blir det koka av 🙂

  2. Moma 29 september, 2013 den 09:14 #

    LiLo: Japp, i morgon ses vi!!

  3. Lotta i Två Små Kök 30 september, 2013 den 22:31 #

    Det räcker ju med att se det här så förstår man ju varför du lagar så mycket karibiskt, om man inte förstått det innan 🙂 Ser verkligen superfräscht ut men kan man tänka sig att göra likadant fast med någon annan fisk än lax tro?

  4. Elly 2 oktober, 2013 den 02:49 #

    WOW, this looks incredible. Especially that salmon, yum!

  5. Moma's Kitchen 2 oktober, 2013 den 19:27 #

    Lotta: Sorry för sent svar, absolut kan du göra på annan fisk, lax är ju ens
    inte särskilt karibiskt 🙂

    Elle: We can swap, I give you my salmon if you give me your snapper!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: