Jamaicansk Banankaka

12 Sep

Jamaican Banana Bread

Jag älskar banankakor och har bakat mig igenom en mängd olika recept, men nu bestämde jag mig för att testa ett nytt recept som kommer från Fay DeLeon som har bloggen Cook like a Jamaican. Rent smakmässigt är det ingen större skillnad på den här och den jag brukar baka, men den här var lite enklare att baka än den andra, vilken i och för sig inte är särskilt krånglig bara det att man ska vispa äggula och äggvita för sig i den.

Jag tror att det här sättet att baka, då man rör smör och socker vitt istället för ägg och socker är mer vanligt förekommande i västindiska kakrecept. Men jag kan ha fel, och vad spelar det för roll, det är värt varenda vispning eller rörning-  för slutresultatet är en fantastisk smakrik och saftig banakaka! Ni får receptet the Fay way, det vill säga i cups i stället för dl.

Jamaican Banana Bread

 • 2 cups mjöl
 • 1 tsk bikarbonat
 • ¼ tsk salt
 • 1 tsk nyriven muskot
 • ½ cup mjukt smör
 • ¾ cup socker
 • 2 ägg, lätt vispade
 • 4-5 övermogna bananer, det ska ge 2 och 1/3 cups mosade
 • 1 tsk vanilj extrakt (jag använde vaniljpulver)
 • 1/3 cup russin (om du vill, jag ville inte)
 • Sedan la jag till zest från drygt en halv lime och några stänk Angostura Bitter

Gör så här:

Värm ugnen till 175 grader

1. Blanda mjöl, bikarbionat, salt och muskot i en bunke och ställ den åt sidan.
2. Vispa smör och socker fluffigt, blanda ner äggen och vaniljen.
3. Mosa bananerna, du ska ha 2+1/3 cups, blanda ner det i äggsmeten.
4. Vänd ner mjölblandningen, blanda inte för hårt.
5. Häll smeten i en smord och bröad kakform.
6. Ställ formen i mitten av ugnen och baka av i ca 1 timme, eller tills din teststicka kommer upp torr.

 /Moma

9 svar till “Jamaicansk Banankaka”

 1. Alexandra Bengtsson 12 september, 2013 den 21:19 #

  Va fin den ser ut, och receptet verkar ju super det med 🙂 Tycker alltid det blir lite bättre för banankaka att just vispa smör och socker och sen vispa i äggen. Den blir liksom lite högre och sjunker inte och blir sådär halvbakad i mitten… istället mjuk och saftigt.

 2. Elly 13 september, 2013 den 02:37 #

  Yum, sounds amazing!

 3. Charlotta 13 september, 2013 den 09:13 #

  Bokmärks DIREKT för jag är löjligt svag för banankaka! :=)

 4. Malgorzata Haggu 13 september, 2013 den 09:40 #

  Samma här ! En av mina favorit mjuka kakor.

  ha en fin dag!

 5. Amy's piece of cake 13 september, 2013 den 22:35 #

  Du vet ju att jag har gjort bananbröd… men kaka hey, ser också gott ut! 🙂

 6. tina 14 september, 2013 den 10:13 #

  Vilket påminner mig om att det var a-l-l-d-e-l-e-s för länge sedan jag åt din karibiska banankaka.

  KRAM

 7. Moma's Kitchen 14 september, 2013 den 11:30 #

  Alexandra: Ja, så kanske det är? Fast min andra banankaka blir också väldigt fin och luftig!

  Elly: 🙂

  Charlotta: Gillar du banankaka tycker jag absolut du ska göra den här!

  Malgorzata: Tack det samma! Ja, det är något visst med banankakor!

  Amy: Jamen då så, då har du banankakan kvar! 🙂

  Tina: Ja, det börjar bli dags att ses snart igen!! Kram

 8. Barbro 14 september, 2013 den 18:25 #

  Sorry, i hate banankakor i alla former, har väl min kära svärmor o hennes kakor ( i lov,d her anyway) i minnet , bananer i övermogen form ger för mig för mkt smak , gillar annars kalla bananer som ej är övermogna

  • Moma's Kitchen 14 september, 2013 den 19:58 #

   Barbro: Jag brukade inte heller gilla banankaka och jag gillar absolut inte att äta bananer som de är så länge de inte är åt det grön-gula hållet! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: