Jag var barnvakt till småsmulorna i helgen, fint som snus, och idag när de skulle bli upphämtade av ett stycke längtandes mamma och ett stycke längtandes pappa passade jag på att bjuda alla på lite middag innan de begav sig hem till sitt, jag tänkte att de skulle slippa middagsstök och bara få ägna sig åt mys då de kom hem.
Jag tycker vi nästan alltid äter kött och valde därför att servera en vegetarisk måltid bestående av nybakad focaccia med persika och timjan (halleluja!) och en vackert klarröd tomatsoppa gjort på ugnsrostade tomater, vitlök och paprika. Soppan smakar så där friskt och fräscht av tomat samtidigt som den får ett fint djup av den rostade vitlöken och paprikan.
Tomatsoppa på ugnsrostade tomater
- 3 kg tomater
- 4-5 röda paprikor
- drygt en halv vitlök
- ca 1- 1, 5 l grönsaksbuljong
- ca 2 msk socker
- salt
- svartpeppar
- en skvätt vinäger
- olivolja
- en näve färska örter, t ex. timjan eller basilika
- Dela tomaterna på mitten och skär bort den gröna delen, lägg dem på en stor plåt tillsammans med hela paprikor och vitlöken som du först packar in i lite folie.
- Ringla över olivolja och salta och peppra tomaterna.
- Rosta alltsammans i 175 grader i ca 2 timmar.
- Lägg paprikorna i en plastpåse, så blir det enklare att skala dem.
- Låt tomaterna svalna lite, mosa dem sedan och försök att fiska upp skalen.
- Koka upp grönsaksbuljong.
- När du fått bort skal från tomater och paprika mixar du det slätt tillsammans med den ugnsbakade vitlöken och buljong.
- Smaka av med salt, peppar, socker och vinäger.
- Toppa soppan med finhackade örter före servering.
Tips: Vill man ha en lite matigare soppa kan man servera örtmarinerade bönor vid sidan av som man kan tillsätta i soppan.
Alltså ugnsrostade körsbärstomater är det inte mycket som slår…. de blir så härligt söta och smarriga. Har använt i pizzasås någon gång för längesedan och även gjort en sådan där toscansk tomatsoppa… men den här tomatsoppan låter hur god som helst, mums! Jättefint foto också kära Moma, kram på dig!
Precis vad jag skulle vilja äta till lunch hela veckan 🙂
Tomato soup and focaccia? I can’t think of a better meal, yummmm. Thanks for this recipe, have never thought of using paprika, will have to give it a go!
Alltså ugnsrostade tomater och likså paprika blir ljuvligt gott i såser och soppor. Focaccia är en favorit och måste passat riktigt bra till soppan. Tomatsoppa får det lov att bli på ett gäng av mina tomater!
Alltså: Bilden (och spegelbilden :-). Kompositionen. Det vita mönstret i bakgrunden. Maten! I like, a lot. /Puss.
Hemmagjord tomatsoppa är grejer det – mums! Och så himla omtänksamt att bjuda dem på mat så de kunde mysa sedan, du måste vara världens bästa moster/syster (för det är din systers barn va?). Kram på dig
Jag älskar tomatsoppa, på precis alla sätt! Den här ska jag prova nästa gång, tralalala!
Amy: Jag håller med, inte mycket som slår ugnsrostat över lag!
Christer: 🙂
Elly: Thank you, it was really awsome!
I huvudet på Elvaelva: Du är så söt du!
Hanna: Tack, japp det är syrrans gobitar, kram!
Charlotta: Tomatsoppa var det värsta jag visste som barn, det och pölsa *ryser* men tomatsoppa har jag lärt mig att tycka om med åren, i alla fall hemmagjord!