Jordgubbskaka

4 Sep

Jordgubbskaka

Jag hade en ask med jordgubbar som sjöng på sista versen, först tänkte jag koka jordgubbsylt med vanilj, men så kom jag på att mina kollegor säkert skulle uppskatta en kaka till morgonfikan och sylten (eller var det marmelad?) kan jag göra någon annan gång!

Jordgubbskaka

  • 3 ägg
  • 2, 5 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 50 g smält smör
  • 1 dl mjölk
  • 3, 5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • 0, 5 tsk vaniljpulver
  • zest av en lime/citron + en nypa socker som du gnuggar zesten i så att aromen frigörs
  • 3 dl färska jordgubbar+ en msk vetemjöl

Värm ugnen till 175°C.

  1. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt.
  2. Smält smöret och rör i mjölken och blanda det med äggsmeten.
  3. Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten och tillsätt limezest.
  4. Skär jordgubbar i tunna skivor och blanda dem med vetemjöl.
  5. Häll smeten i en smord och bröad sockerkaksform, lägg i jordgubbarna.
  6. Grädda i mitten av ugnen i ca 40- 50 minuter, eller tills en provsticka kommer upp torr.
  7. Låt kakan svalna något och stjälp upp den på en tallrik eller brödgaller.

/Moma

10 svar to “Jordgubbskaka”

  1. Katarina 4 september, 2013 den 14:22 #

    Kakan uppskattades säkert! Ser god ut.

    • Barbro 4 september, 2013 den 17:23 #

      Det här är ett sånt tillfälle jag skulle vilja jobba på samma jobb som du! I alla fall där omkring fikatid

  2. Christer 4 september, 2013 den 20:25 #

    Helt underbar!

  3. Ann-Louise 4 september, 2013 den 21:45 #

    Jag vill oxå jobba på samma plats som dig. Hit med fikat!

  4. Mårtenssons kök 4 september, 2013 den 22:17 #

    Så kärt av dej, våra kollegor hade säkert bytt med dina förmodar vi. Det blev den del grymtande på våra jobb över en äppelkaka vi gjort och bloggat om nämligen…

  5. Moma's Kitchen 5 september, 2013 den 07:18 #

    Katarina: Den tog slut fort i alla fall 🙂

    Barbro: Vi har ingen egentlig fikatid, vi fikar på språng, så det tror jag inte att du skulle vilja 🙂

    Christer: Tack.

    Ann-Louise: Du, då kan vi göra matrevolution!

    Mårtenssons: Va, grymtar, måste genast gå in och kika!

  6. Lotta i Två Små Kök 5 september, 2013 den 20:11 #

    Sockerkaka med jordgubbar – det tror jag inte att jag har sett förut. Verkar hur gott som helst och tårtan ser finfin ut. Det är till att vara poppis på jobbet nu tror jag – mer än vanligt alltså 🙂

  7. Ann-Sofi MATSAFARI 7 september, 2013 den 13:05 #

    Den bästa sockerkakan på länge:)

  8. Moma's Kitchen 8 september, 2013 den 20:59 #

    Lotta: Tårta och tårta, men en får väl göra vad en kan för att ställa sig in hos kollegorna!

    Ann-Sofie: Ja! 🙂

  9. Emmy 9 september, 2013 den 03:13 #

    Låter som en mycket god kaka. Förstår om de mumsade i sig den snabbt. Det är verkligen sista jordgubbarna snart för denna sommar. Och det kommer bli en tuff avvänjning för Milia som blivit helt beroende av jordgubbar och mjölk till frukost i sommar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: