Jag hittade ett recept på en rätt med italiensk farro hos Smitten Kitchen för en tid sedan. Farro är en sorts helvete som bara odlas i vissa delar av Italien. Ofta översätts farro till spält, men om jag har förstått det rätt så är det inte riktigt samma sak.
I vilket fall så hittade jag inte farro hos någon av italienarna i Hötorgshallen och trots att jag fick flera tips om olika italienare i stan, via Twitter , så har jag inte gett mig ut på jakt efter farro sedan det första misslyckade försöket.
Men idag gav jag efter för den här enkla vegetariska rätten där farro ska koka tillsammans med chili, körsbärstomater, lök och vitlök och som sedan toppas med färskriven parmesan och basilika. Jag bytte helt sonika ut farro mot svart ris, jag tror absolut inte att det blir samma som med farro, jag tror att det absorberar vätska mer än vad svart ris gör, men jäklars vad gott det blev, testa själva får ni se!
Det blir faktiskt snyggare med farro än med svart ris, svart ris är ju så… eh, svart. Kolla själva, här har ni orginalreceptet.
Typ Smitten Kitchens farro-rätt fast utan farro
- 2, 5 dl svart ris
- 6 dl vatten
- 250 g körsbärstomater, delade i halvor
- 0, 5 gul lök, skuren i tunna månar
- 1 salladslök, tunt skuren
- 3 klyftor vitlök, tunt skivad
- 1 bit röd chili, i tunna skivor
- 1 tsk salt
- Till serveringen: några tunt skurna basilikablad, färskriven parmesan, körsbärstomater och eventuellt lite pinjenötter eller valnötter.
- Skölj riset och låt det stå i kallt vatten medan du förbereder det andra.
- Lägg tomater, lök, sallads, vitlök, chili, salt i en kastrull och slå över vattnet.
- Häll i riset och låt koka upp utan lock. När det börjar koka drar du ner värmen så att det bara sjuder försiktigt, rör då och då. Låt riset koka klart, det tar cirka 40-45 minuter för svart ris.
/Moma
Verkar asgott! Bra ersättning där med svart ris. Mycket att inspireras av hos den där kattan och så fina bilder! Det är synd bara när man inte kan få tag på exakt det som används i recept man hittar i bloggar från andra länder…
Skön söndag till dig!
Åh, det här ser verkligen gott ut.
Svart ris säger du… tycker rätten låter mycket spännande och god!
Helvete? Är inte det ett av de få ord som bör av stavas? Men det ser verkligen hel-vetiskt gott ut 🙂
Lotta: Ja, hon har en hel skattkista att ösa ur! Huruvida det svarta riset var ett bra substitut till farro vet jag inte, tveksamt, men gott blev det!
Amy: Svart ris ja, nötigt i smaken och betydligt nyttigare än det vanliga vita 🙂
LiLo: Må så vara, inte vet jag, men det blir roligare ihopskrivet!
Mmm sounds delicious and healthy, thanks for sharing the recipe!! Hope your wek’s going well.
Verkar snabbt, enkelt och gott, svart ris har jag aldrig hört talas om , är det ett gräs som vildris eller är det färgat m något, typ bläck(från fisk) eller vad?
Elly: Thanks, so far so good 😉
Barbro: Saltå Kvarn har svart ris, det är en rissort som odlas i Italien och i vissa delar av mellanöstern tror jag.
Hej! Är en Syriansk tjej som ofta läser din underbara blogg.
Jag tror du kan köpa Farro hos orientaliska invandrarbutiker, väldigt säker nästan på att det är samma vete som vi Syrianer kallar ”Hete” *med ett starkt H från halsen :)* Vi brukar till exempel göra en kall joghurt sommparsoppa av den med vitlök ochfärsk mynta.
Hej Gloria, tusen tack och tack för tipset, kanske det finns närmre än vad jag trott, ska ta en repa i centrum i morgon och kolla!