Let’s go bananas

21 Aug

 Green bananas/ green figsDSC_0387Visste ni att man kan koka gröna bananer och äta dem till maten precis som man äter potatis? Det är väldigt gott och väldigt vanligt i Västindien, där får man ofta ”provision”, eller proviant som vi nog skulle säga, bestående av till exempel cassava, jamsrot, matbanan, sötpotatis och grön banan serverad till maten.

Kokta gröna bananer smakar inte så mycket banan, de är milda och goda med en liten sötma och passar perfekt i olika soppor och till grytor.

Jag har länge undrat om green bananas/green figs är vanliga omogna bananer eller om det är en särskild sort (somplantain/matbanan/kokbanan ) som man använder i matlagning, men det visade sig vara vanliga gröna bananer.

Curry Fish eller Curry Cabbage

Det här är en enkel sabb rätt som du gärna kan servera kokta gröna bananer till, du snor ihop det på 10-15 minuter. Jag använder gärna salt fish (torkad salt fisk) eller tonfisk på burk, gillar man inte det går det bra med färsk eller frusen torsk, och vill du ha vegetarisk använder du strimlad vitkål i stället för fisk.

  • 2 burkar tonfisk eller veg: en bit vitkål, tänk på att det krymper rejält när du steker den
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök, pressad
  • 1 bit habanero eller annan chili
  • 1, 5 – 2 tsk curry
  • 3-4 tomater, i skivor
  • 0, 5 tsk timjan
  • svartpeppar
  • salt
  • 2 dl majs
  • olja att steka i
  • lite hackad bladpersilja eller/och hackad koriander
  1. Stek lök, chili och vitlök mjukt i lite olja tillsammans med curryn (och vitkål), tillsätt fisken och lägg tomaterna ovanpå allt det andra.
  2. Slå över ca 1, 5 dl vatten och lägg på locket och låt småputtra några minuter, tills tomaterna är mjuka. Smaka av med svartpeppar, salt och örter och tillsätt majsen och koka tills majsen är klar.

Det är enklast att koka gröna bananer med skalet på, för de är betydligt lättare att skala när de är kokta, men man kan koka dem skalade också.

Skala dem genom att först skära av ändarna och sedan skär du en skåra längst med bananen, sedan får man försöka dra av skalet som sitter rätt ordentligt på omogna bananer.

Kokar du bananer med skalet på är det bra att tillsätta en skvätt olja i vattnet så att inte kastrullen missfärgas. Det tar cirka 15-20 minuter innan de är kokta, testa med en provsticka, bananen ska kännas ungefär som kokt potatis när den  är klar.

/Moma

9 svar to “Let’s go bananas”

  1. Mårtenssons kök 21 augusti, 2013 den 21:06 #

    Aha, helt vanliga bananer alltså? En liten undran bara, blir det som när man har bananer i mat på vanligt vis – typ Flygande Jakob, eller? Om inte, då hakar vi på och köper hem gröna bananer och testar.

  2. LiLo 22 augusti, 2013 den 09:31 #

    Omogna vanliga bananer??? Säkert?
    Fast jag kan nog tänka mig att äta det utan banan också? När?

    Har en liten sak till dej 🙂

  3. Plommonet 22 augusti, 2013 den 15:27 #

    Hmm, jag är nog mer sugen på bananerna stekta på knäckemacka så som du har skrivit om dem förut än kokta… jag får liksom inte bort smaken av banan från dem. 😛 Curryn däremot gjorde mig väldigt currysugen! 🙂

  4. Moma's Kitchen 22 augusti, 2013 den 18:27 #

    Mårtenssons: NOoho, inte som i flygande Jakob! Mer åt potatishållet och att man kan ana en banansmak 🙂

    LiLo: Fegis, fast det vet jag ju att du inte är!

    Plommonet: Mmm, stekt plantain är fina grejer, både som chips och som mogna mjuka plantains, men se gröna kokta bananer är inte så dumt som det kan låta!

  5. Pernilla 22 augusti, 2013 den 19:47 #

    skulle man gilla detta om man inte tycker om vanlig banan? jag blir väldigt nyfiken, samtidigt som jag blir lite äcklad eftersom jag inte alls tycker om vanlig banan…

  6. Amy's piece of cake 22 augusti, 2013 den 23:17 #

    Har aldrig testat bananer på det viset men det låter mycket mycket spännande kära Moma! 🙂 Kram på dig!

  7. Elly 23 augusti, 2013 den 08:44 #

    YUMMM! This looks amazing, yet more Caribbean food, you are making me miss it so bad again!!

  8. Lotta i Två Små Kök 23 augusti, 2013 den 10:08 #

    Låter mycket intressant! Jag gillar med recept med tonfisk eftersom det är ett bra sätta för mig att få i mig lite fisk även om det är från konservburkar. Ska försöka prova detta snart – det är så mycket bara som jag vill testa att laga. Vilka bekymmer…

    Trevlig helg!

  9. Moma's Kitchen 25 augusti, 2013 den 19:38 #

    Pernlla: Jag vet inte, kanske, det smakar ju inte alls mycket banan och så har det inte samma konsistens, men om man avskyr banan kanske man bör avstå, äsch, eller så testar man, man dör inte i alla fall!

    Amy: Du som är vegetarian borde testa!

    Elly: Even though I eat a lot of Caribbean food, I still miss the Caribbean! 🙂

    Lotta: Jag föredrar salt fish framför tonfisk på burk, men sonen ville inte ha det så det fick bli en kompromiss 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: