Det lilla extra

17 Aug

Picklad rödlök

Vet ni, jag kan knappt minnas när jag lagade mat sist, det har verkligen inte blivit mycket av den varan på sistone. Däremot mycket fil, ägg och knäckebröd.

Ibland händer det så mycket annat i livet att det blir svårt att hinna med att laga mat, fast det behöver ju inte vara så krångligt och tidskrävande alla gånger, det enkla kan ju vara minst så gott.

Förra veckan grillade jag i alla fall hamburgare, eller hemburgare, i grillpannan som jag åt fastklämd mellan rostat surdegsbröd med majodressing och picklad rödlök, väldigt gott.

Den krispiga sötssyrliga rödlöken är god både till kött, fisk och vego, dessutom går det snabbt att göra och som en extra bonus får man en vackert rosa färgklick till sin tallrik.

Picklad rödlök

  • 0, 75 dl ättiksprit (12%)
  • 1 dl socker
  • 1, 5 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 nypa vitpeppar
  • 2-3 rödlökar
  1. Skala och skiva rödlöken i tunna ringar.
  2. Koka upp socker, salt, peppar och ättika samt lite av vattnet, så att sockret löser sig. Tillsätt resten av vattnet och låt lagen svalna.
  3. Lägg löken i en ren burk och slå över lagen, låt stå kallt. Den picklade rödlöken håller sig minst en vecka i kylskåp. 

Ps. Vill man ha lite sting i den picklade rödlöken är det gott att tillsätta färsk pepparfrukt, typ habanero eller liknande.

/Moma

6 svar to “Det lilla extra”

  1. Emmy 17 augusti, 2013 den 17:33 #

    Jag vet precis hur det är. Laga mat? Eh? Vad är det? Men nu börjar vi så smått komma in i de vanliga rutinerna igen.
    Picklad rödlök är beroendeframkallande! Jag brukar göra en snabbvariant där jag bara blandar någon matsked vinäger med socker och låter en skivad rödlök dra en stund. Galet gott till i stort sett allt!

  2. Kim 19 augusti, 2013 den 18:59 #

    Kan inte annat än att hålla med. Vet inte hur många gånger jag lagat mat under dessa sommarveckor – tre-fyra gånger!?
    Det är ju kul när det händer mycket i livet, men glöm inte att pausa då och då också.
    Kram!

  3. Mårtenssons kök 19 augusti, 2013 den 21:29 #

    Blev det inte väldigt trångt och kladdigt för dej där mellan bröden? (Sorry, men vi kunde inte låta bli:) )
    Men picklad rödlök, hur gott är inte det? Fantastiskt gott, om du frågar oss!

  4. LiLo 21 augusti, 2013 den 15:14 #

    Supergott är det och vad blir inte LITE GODARE av en dutt habanero?

  5. Moma's Kitchen 21 augusti, 2013 den 19:13 #

    Emmy: Usch, jag vill att matlagar- och matlust ska komma tillbaka NU!

    Kim:U know, pausa är ju grejen, men hittar ingen tid för paus just nu 😦

    Mårtenssons: HAHA, jo, man kan tro det va!

    LiLo: Eller hur? Ska vara pannkakor då rå!

    • LiLo 22 augusti, 2013 den 09:07 #

      Joo, om man nu äter pankisar vilket jag inte gör, kan de nog bli goda med min vinbärssyltchutney 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: