Karibiskt vegokrubb

4 Aug

DSC_0412

Jag har kommit på att jag oftast lagar vegetarisk mat när jag lagar mat bara till mig själv. Det är säkert en rad olika faktorer som spelar in, en är att jag nästan alltid har hyfsat med grönsaker hemma och då slipper jag ju handla, på så sätt spar jag både tid och pengar. Två: det går fort, det är bara att slänga ihop olika grönsaker- nästan alla grönsaker passar med varandra. Tre: sist men inte minst, det är gott!

Stapelvaror i mitt kök är ris, cocosmjölk, bönor, lök, vitlök, vitkål, morötter, chili och ingefära samt koriander och bladpersilja, och då är man ju så gott som hemma.

Den här gången gjorde jag ett solgult ris med pumpa, svarta bönor och cocosmjölk och till det fräste jag färsk vitkål och tre sorters paprika med vitlök, ingefära, chili och koriander, jag vet, jag har rätt mycket saker i skåpen (jag tror jag svalt i mitt förra liv).

Solgult cocosris med pumpa

 • 3 dl basmatiris
 • 1, 5 dl butternut squash i små tärningar
 • 1 liten gul lök, finhackad
 • 1 klyfta vitlök, finhackad
 • 1 bit chili, finhackad
 • 1 stjälk selleri, finhackad
 • ca 1, 5 dl svarta bönor, kokta
 • 1 burk cocosmjölk
 • 1- 1,5 tsk salt
 • 1tsk gurkmeja
 • 1, 5 tsk spiskummin
 • 1 tsk timjan
 • neutral olja att steka i

Gör så här:

 1. Skölj riset i kallt vatten tills vattnet är klart.
 2. Fräs pumpa, selleri, lök, vitlök och chili tillsammans i tre- fyra minuter.
 3. Tillsätt gurkmeja och spiskummin och fräs ytterligare i någon minut.
 4. Tillsätt ris, cocosmjölk och vatten tills du har vätska som når över knogarna.
 5. Lägg i bönor och timjan och låt koka upp, när det kokar sänker du värmen till lägsta nivån och lägger på ett lock, nu ska det ångkoka i ca 20 minuter, tillsätt eventuellt lite vatten mot slutet om vätskan kokat bort.
 6. När riset är klart gläntar d på locket och låter det ånga av, fluffa riset försiktigt med hjälp av en gaffel.

– Smaklig spis!

/Moma

14 svar till “Karibiskt vegokrubb”

 1. Charlotta 4 augusti, 2013 den 21:45 #

  Låter deliiiciouuus! Hoppas allt är bra med dig Moman, och att solen lyser på dig!

 2. matmedmera 4 augusti, 2013 den 22:00 #

  Låter som en maträtt för mig!

 3. Alexandra Bengtsson 4 augusti, 2013 den 22:18 #

  Va fint och färgglatt det ser ut! Liknar vad man får på Carib Creol (osäker på stavning) i Malmö. Jag brukar också laga helt vegetariskt när jag lagar till mig själv, nog mest för att det oftast är godast 🙂

 4. Sara på Vardag.nu 5 augusti, 2013 den 16:33 #

  Samma här, det blir vego för det mesta när jag är själv. Förutom de dagar jag är själv och känner mig lite extra ensam och slösig. Då köper jag ryggbiff och sallad och gör en god sås. Herrn i huset gillar ändå inte rosa kött och då är det ju inte någon mening att slösa ryggbiff på honom 😉

 5. Kim 5 augusti, 2013 den 18:42 #

  Samma här. Snabbt, gott, enkelt och bra för plånbok och miljö och alla andra.
  Nu känns det som om jag inte lagat mat på a-aaages, och jag längtar lite.

 6. Moma's Kitchen 5 augusti, 2013 den 20:03 #

  Charlotta: Tack, jag jobbar och står i och funderar redan på nästa semester 🙂

  Matmedmera: Testa så för du se!

  Alexandra: Jag har hört om Carib Kreol, inte så mycket om maten men jag har hört att de har goda drinkar.

  Sara: Jag äter mest kyckling, men jag nekar inte en fin köttbit, helst röd 🙂

  Kim: Haha, jo, lite samma här, det har inte varit så mycket matlagning på sista tiden!

 7. Barbro 5 augusti, 2013 den 22:10 #

  Mm, ser gott ut!

 8. Emmy 6 augusti, 2013 den 20:59 #

  Det här passar mig perfekt. Jag hade säkert ätit mer vegetariskt om jag lagat bara till mig själv. De andra tre tycker oftast att de saknas något om jag lagar vegetariskt. Kanske för att jag gärna äter mest grönsaker vid varje måltid och mindre av allt annat.

 9. Emmy 6 augusti, 2013 den 21:01 #

  Så typiskt förresten att jag precis varit i Stockholm och inte kan haka på nästa vecka. Fast jag blev grymt sugen på att lösa det på något vis…

 10. Moma's Kitchen 8 augusti, 2013 den 14:43 #

  Barbro: Ja, gott var det!

  Emmy: I hear you, samma sak med min där hemma! Va, va, va, har du varit i Stockholm?!

 11. Tant Gul 8 augusti, 2013 den 19:31 #

  Tänk att det är detsamma för mig. Om jag själv får välja eller lagar mat bara till mig så blir det oftast vegetariskt. Det så gott, tycker jag. Och din rätt ser supergod ut.

 12. sofie mumsfillibaba 11 augusti, 2013 den 21:29 #

  Samma här! Försöker mig på lite vego på grabbarna också ibland men inte lika poppis tyvärr!

 13. LiLo 15 augusti, 2013 den 12:55 #

  Gott! Helt enkelt 🙂

 14. Moma's Kitchen 18 augusti, 2013 den 11:28 #

  Sofie: Det är synd, men vad gör man, man får se till att alla får sitt 🙂

  Lilo: Japp 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: