Balkonghäng

18 Jul

DSC_0028

På balkongen bland gambiska bittertomater, lila bönor och en miljard olika chilisar kan man hitta Liselotte om man har turen att bli hembjuden till henne, vilket jag har lyxen att bli lite titt som tätt.

DSC_0046       DSC_0016

Man måste älska henne, hon odlar Scotch Bonnet och Trinidad Scorpio Moruga (det sistnämnda är en av världens starkaste pepparsorter).

DSC_0019

Den här fick hon till oss av en vänlig själ från en bytesgrupp på Facebook, det är Spanish Thyme, mycket flitigt använd i Trinidad och Tobago.

Edit: Den kallas också för Broad leaf Thyme, Bock Thyme, Big Thyme, Spanish Oregano, Indian Borage, Ajmo och nu har jag äntligen hittat det svenska namnet på den här örten:  *trumvirvel* kryddkarlbergare.

Chili

Liselotte är inte bara en hejare på att odla fram Urban Jungles, hon är en hejare i köket också.

Egenodlat grönt

Fiskbiffar, Fish Cakes

Den här gången bjöd hon på fantastiskt goda fiskkakor, ni vet sådana där asiatiska Fish Cakes, till det åt vi ris och sallad som hon gjorde på godsaker ur sin djungel. Tur för er att jag hela tiden hade ögonen på henne så att ni kan få receptet, hon lagar ju på en höft och har så klart inga recept som hon följer.

Varsågoda, här får ni receptet på de godaste fiskkakorna, eller fiskburgarna jag någonsin ätit:

Liselottes Fish Cakes

  • 400 g laxfile
  • 400 g torsk, eller annan fast vit fisk
  • 1 paket crab sticks
  • 1 ägg
  • 1 msk fisksås
  • 2 klyftor vitlök, rivna
  • 1 bit chili, finhackad
  • 1 msk färskrven ingefära
  • svartpeppar, ca 0, 5 tsk
  • zest från 1 lime
  • En nypa salt
  • typ en matsked finhackad koriander
  • 1, 5 msk potatismjöl
  • Några matskedar sesamfrön att vända biffarna i
  • neutral olja att steka i

Gör så här:

  1. Skär fisken och crab-pinnarna i pyttebitar, ca 0, 5 cm. Lägg det i en skål.
  2. Blanda ner allt det andra och låt fisksmeten stå och dra i 20 minuter till en halvtimme.
  3. Forma små biffar som du vänder i sesamfrön.
  4. Stek biffarna försiktigt i 3-4 minuter på varje sida, beroende på hur stora du har gjort.

Nu så, ät och njut, jag åt säkert fyra fina biffar utan att skämmas.

Blåbär- och vaniljtårta

Kan hända att vi tryckte i oss varsin bit blåbär- och vaniljtårta på maten också som jag hade provbakat till min systers bröllop, provbak kräver ju som bekant också provsmak. I ärlighetens namn börjar jag lite smått få panik över det där tårtbaket.

DSC_0128

Night time in the hood

Night time in the hood.

Jag kom till Liselotte på ljusaste eftermiddagen och dansade inte hemåt förrän det var mörkaste sommarnatt. Det kallar jag outtröttlig värdinna det!

/Moma

15 svar to “Balkonghäng”

  1. Amy's piece of cake 18 juli, 2013 den 22:04 #

    Ert balkonghäng låter trevligt! Spanish Thyme har min mamma hemma hos sig. På hemspråk heter den växten Ajmo. Jag kan ta med mig en kvist eller två när vi ses. För vi måste ju bara ses, kram på dig!

  2. I huvudet på Elvaelva 18 juli, 2013 den 22:08 #

    Förutom att allting ser fantastiskt gott ut, så vill jag bara säga: bilderna, bilderna, bilderna!!! /puss .

  3. LiLo 18 juli, 2013 den 23:09 #

    Man kan också säga att fiskkakesmeten ska stå till sej så länge som det tar att dricka en hof direkt ur flaskan och prata lagom mycket strunt under tiden?

    Tack snälla du för alla lovord och herreminje vad tjusigt det blir på bild, när det finns en bra fotograf (allt det gröna alltså)

    Pöss

    Å tack för att jag slipper blogga, räcker så bra med att lägga upp en länk 🙂

  4. Ama de casa 19 juli, 2013 den 00:17 #

    Åh vilka härliga bilder och vilket underbart balkonghäng!
    🙂

  5. Elly 19 juli, 2013 den 03:29 #

    Mmm these look amazing, thanks for the recipe. I used to grow that thyme in the Caribbean, it smelled soooooo good!

  6. Moma 19 juli, 2013 den 11:02 #

    Amy: Klart vi ska ses, kanske att ni sluter upp med oss i höst- lutar åt en bloggsväng till Malmö då!

    I huvudet på Elvaelva: *Rodnar* Tack!

    LiLo: Pöss!

    Ama de casa: Tack, ett av de bättre 🙂

    Elly: I heard so many names for that plant, bock thyme, broad leaf thyme, spanish thyme, do you remember what they call it in Cayman?

  7. inte fan gör det det 19 juli, 2013 den 12:50 #

    Nämen åh, vad härligt det ser ut!!! Vilken balkong!! Vilka bilder!!! Hälsa så gott till Liselotte att jag gärna kommer förbi!!! 😉 Trevlig helg!

  8. Kim 20 juli, 2013 den 11:26 #

    Jag vill också hänga på balkong och bli matad och äta tårta och prata om kryddkarlbergare!
    Och du, vilka fantastiska bilder!

    Kram!

  9. Emmy 20 juli, 2013 den 15:41 #

    Åh, är det så hon ser ut LiLo! Kul att se ett ansikte bakom kommentarer och din fina ord om henne (som brukar vara återkommande).
    Det här är ju ballehäng (tycker det är ett helt galet uttryck, kan bara var 08-or till det, ho ho…) i världsklass!

  10. Moma's Kitchen 20 juli, 2013 den 19:49 #

    Inte fan gör det det: Visst, en riktig urban jungle!

    Kim: Men jag har hört ryktas om att du ska till Sthlm snart, då kan vi hänga på balkong, dricka flamingodrinkar och prata kryddor, eh, och kanske annat också?!

    Emmy: Haha, finns bara gott att berätta om den spjuvern, så länge man räknar galenskaper till det goda! 🙂

  11. Hanna 24 juli, 2013 den 12:08 #

    Vilken underbar dag! Och mat! Och djungel! Och klart du kommer att fixa tårtan! Kram kram

    • Moma's Kitchen 24 juli, 2013 den 12:53 #

      Hanna: Tårtan ja *gulp* hade nästan lyckats förtränga den i ett par dagar.

      • Hanna 24 juli, 2013 den 14:10 #

        Sorry! Men det fixar du!

  12. Charlotta 25 juli, 2013 den 09:41 #

    Kryddkarlbergare?! Hahahaha! Låter inte alls lika coolt som de andra namnen!

  13. Pia 21 augusti, 2013 den 00:14 #

    Hej och tack för fish-cake-receptet. Supergott! Har testat det ikväll och det var inte sista gången. 🙂
    Mvh Pia i Skåne

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: