Blåbärspaj

10 Jul

Blåbärspaj

I söndags kraschade jag Moma-mamman och Moma-pappans semester på landet. Det började med att jag, syrran, svågern och småsmulorna åkte ut för att hälsa på för en natt. Men sedan när det var dags för syrran och svågerna att åka tillbaka för att jobba kidnappade jag småsmulorna och vägrade att lämna landet på fyra härliga dagar, solen sken och det fanns massor av kul för oss att göra.

Ni som följer mig på Instagram har redan blivit dränkta i bilder på det vi gjort. Vi har badat, tittat på trollsländorna, åkt finfint ånglokståg, snickrat, spelat boule, varit på spännande slott med vallgrav och riktiga kanoner, vi har ätit solvarma smultron och till och med plockat blåbär. Va, tänk att det redan går att plocka blåbär!

På tal om blåbär, här får ni recept på en jättegod blåbärspaj med mycket crunch och kardemummasmak:

Blåbärspaj

Fyllning:

  • blåbär
  • 0, 5 msk potatismjöl
  • knappt 0, 5 dl socker
 Pajdeg:
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl havregryn
  • 0, 5 dl socker
  • 1 tsk nystött kardemumma
  • 50 g mandelmassa, riven
  • 100 g smör

Gör så här: 

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda mjöl, havregryn, socker och kardemumma.
  3. Riv ner mandelmassa och blanda ner den tillsammans med smöret i mjölblandningen så det blir en smulig massa.
  4. Om du använder små formar så trycker du ut lite massa i formarna, fyll på med blåbär och smula till sist över lite smuldeg.
  5. Gör du en stor form så fyller du formen med blåbär och socker som du blandat med potatismjöl. Strö sedan smuldegen över blåbären.
  6. Grädda i ugn cirka 25 minuter.

Jag har gjort den här pajen förut, det är min absoluta pajfavorit, här hittar du recept på hallonpaj och här hittar du rabarberpaj.

Blåbärspaj

Jag är barnsligt förtjust i hemgjord vaniljkräm och äter helst det till paj, men det är gott med vaniljglass också.

/Moma

13 svar to “Blåbärspaj”

  1. Sara på Vardag.nu 10 juli, 2013 den 19:24 #

    Jag har nog stat att ni har haft det mysigt, med tågresor och allt. Somriga precis som blåbärspajen här! 🙂

  2. Barbro 10 juli, 2013 den 20:42 #

    Nästan 5 hela helt underbart roliga dagar med Moma och sötaste ungarna i världen, god mat och, jaa , bara så mysigt!

  3. Emmy 10 juli, 2013 den 20:46 #

    Jag har ännu inte ätit någon blåbärspaj i år. Skamligt eftersom jag inte ens hunnit äta upp alla blåbär från förra året. Eller rättare sagt hade vi det och när mamma fick veta det kom hon med ett par liter till. Men jag blev ruggigt sugen nu! Låter gott med mandelmassa i degen.

  4. sofie 10 juli, 2013 den 21:44 #

    Hörde att det ärcett dåligt blåbärsår. Härligt att du hittat och blåbärspaj ärju ljuvligt!!

  5. Katarina 10 juli, 2013 den 22:03 #

    Ser otroligt gott ut!

  6. Mårtenssons kök 10 juli, 2013 den 22:23 #

    Men det måste ju vara den bästa av alla kraschar!

  7. Elly 11 juli, 2013 den 03:26 #

    Wow, sounds like a wonderful trip!! And this recipe looks AMAZING, think I might have to give it a go…

  8. Moma's Kitchen 11 juli, 2013 den 09:35 #

    Sara: Ja, sommar med stora bokstäver 🙂

    Barbro: Ja, så himlans mysigt, tack för att vi fick stanna 🙂

    Emmy: Du kan hälsa din mamma att hon gärna får svänga förbi här också med några liter blåbär.

    Sofie: Här uppe verkar det bli bra i alla fall, fast det har inte kommit igång ordentligt ännu.

    Katarina: Testa vetja!

    Mårtenssons: Visst!

    Elly: Yes, we had some lovely days at the country side 🙂

  9. Hanna 11 juli, 2013 den 14:23 #

    Jag fick nyplockade kantareller i helgen, känns tidigt men jag tackar och tar emot. Och samma med blåbär; tidigt men vilken lyx!! Och din paj verkar fantastisk!

    Och underbart att du fick lite extra semester med småsmulorna. 🙂 Kram

  10. pralin 14 juli, 2013 den 10:01 #

    Oj vad smarriga de är portionspajer! Hälsningar från Polen!

  11. Moma's Kitchen 20 juli, 2013 den 19:44 #

    Hanna: Ja, visst är det väl tidigt för svamp och blåbär i år? Gott med kantareller, jag har inte varit på svampjakt ännu!

    Pralin: Yes, bästa sättet att äta paj om du frågar mig! Hälsa Polen!

Trackbacks/Pingbacks

  1. Matnördar finns överallt | matmorsan - 19 juli, 2013

    […] ha tillbringat ett par timmar i skogen kunde jag göra en finfin blåbärspaj efter recept hos fina Momas Kitchen. Fast det är inte alltid jag som står för det goda… Dottern har bakat härliga […]

  2. Med Crème Pâtissière kommer man långt | - 10 maj, 2014

    […] av mina absoluta favoriter i det söta köket. Man kan ha den som fyllning i bullar, att servera till pajer av olika slag, att fylla tårtor med och att varva med frukt och bär i glas, ja, listan på […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: