I söndags kraschade jag Moma-mamman och Moma-pappans semester på landet. Det började med att jag, syrran, svågern och småsmulorna åkte ut för att hälsa på för en natt. Men sedan när det var dags för syrran och svågerna att åka tillbaka för att jobba kidnappade jag småsmulorna och vägrade att lämna landet på fyra härliga dagar, solen sken och det fanns massor av kul för oss att göra.
Ni som följer mig på Instagram har redan blivit dränkta i bilder på det vi gjort. Vi har badat, tittat på trollsländorna, åkt finfint ånglokståg, snickrat, spelat boule, varit på spännande slott med vallgrav och riktiga kanoner, vi har ätit solvarma smultron och till och med plockat blåbär. Va, tänk att det redan går att plocka blåbär!
På tal om blåbär, här får ni recept på en jättegod blåbärspaj med mycket crunch och kardemummasmak:
Blåbärspaj
Fyllning:
- blåbär
- 0, 5 msk potatismjöl
- knappt 0, 5 dl socker
- 2 dl vetemjöl
- 1 dl havregryn
- 0, 5 dl socker
- 1 tsk nystött kardemumma
- 50 g mandelmassa, riven
- 100 g smör
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Blanda mjöl, havregryn, socker och kardemumma.
- Riv ner mandelmassa och blanda ner den tillsammans med smöret i mjölblandningen så det blir en smulig massa.
- Om du använder små formar så trycker du ut lite massa i formarna, fyll på med blåbär och smula till sist över lite smuldeg.
- Gör du en stor form så fyller du formen med blåbär och socker som du blandat med potatismjöl. Strö sedan smuldegen över blåbären.
- Grädda i ugn cirka 25 minuter.
Jag har gjort den här pajen förut, det är min absoluta pajfavorit, här hittar du recept på hallonpaj och här hittar du rabarberpaj.
‘
Jag är barnsligt förtjust i hemgjord vaniljkräm och äter helst det till paj, men det är gott med vaniljglass också.
/Moma
Jag har nog stat att ni har haft det mysigt, med tågresor och allt. Somriga precis som blåbärspajen här! 🙂
Nästan 5 hela helt underbart roliga dagar med Moma och sötaste ungarna i världen, god mat och, jaa , bara så mysigt!
Jag har ännu inte ätit någon blåbärspaj i år. Skamligt eftersom jag inte ens hunnit äta upp alla blåbär från förra året. Eller rättare sagt hade vi det och när mamma fick veta det kom hon med ett par liter till. Men jag blev ruggigt sugen nu! Låter gott med mandelmassa i degen.
Hörde att det ärcett dåligt blåbärsår. Härligt att du hittat och blåbärspaj ärju ljuvligt!!
Ser otroligt gott ut!
Men det måste ju vara den bästa av alla kraschar!
Wow, sounds like a wonderful trip!! And this recipe looks AMAZING, think I might have to give it a go…
Sara: Ja, sommar med stora bokstäver 🙂
Barbro: Ja, så himlans mysigt, tack för att vi fick stanna 🙂
Emmy: Du kan hälsa din mamma att hon gärna får svänga förbi här också med några liter blåbär.
Sofie: Här uppe verkar det bli bra i alla fall, fast det har inte kommit igång ordentligt ännu.
Katarina: Testa vetja!
Mårtenssons: Visst!
Elly: Yes, we had some lovely days at the country side 🙂
Jag fick nyplockade kantareller i helgen, känns tidigt men jag tackar och tar emot. Och samma med blåbär; tidigt men vilken lyx!! Och din paj verkar fantastisk!
Och underbart att du fick lite extra semester med småsmulorna. 🙂 Kram
Oj vad smarriga de är portionspajer! Hälsningar från Polen!
Hanna: Ja, visst är det väl tidigt för svamp och blåbär i år? Gott med kantareller, jag har inte varit på svampjakt ännu!
Pralin: Yes, bästa sättet att äta paj om du frågar mig! Hälsa Polen!