Karibisk frukost till lunch

5 Jul

Salt Fish Buljol

När jag var i Pickipicki-paradiset senast ville jag bjuda Tina och Carl på en traditionell trinibagonsk frukost, Salt Fish Buljol som är torkad saltad fisk i en sallad med lime, svartpeppar, gul habanero, salladslök, tomat, paprika och bladpersilja. Fisken saltar man först ur genom att låta den ligga i vatten, sedan kokar man den innan man plockar isär den så att det blir små tunna fiskbitar, typ som tonfisk på burk. Sedan äter man salladen på en bit bröd, väldigt gott om du frågar mig- jag väljer det alltid till frukost  när det finns på menyn.

När Tina såg den torkade fisken sa hon att hon helst äter yoghurt till frukost och att Carl, han vill ha croissant. Hm, jag fick helt enkelt ta seden dit jag kom och nöja mig med croissant (och en nedsmugglad matbanan). Den karibiska frukosten fick möta sitt öde till lunch i stället- för ni tror väl inte att de skulle slippa undan den saltade torkade fisken?!

Receptet på Buljol hittar du här: Salt Fish Buljol- recept.

Jamaicas nationalrätt består även den av salt fish, nyfiken? Kolla här: Akee and Saltfish

/Moma

9 svar to “Karibisk frukost till lunch”

  1. Ann-Louise 6 juli, 2013 den 09:26 #

    Haha! Det där med frukost är djupt rotat. Om du hade serverat mig torkad fisk till frukost lovar jag att jag hade smakat. Men kanske att jag hade smugglat med mig en burk med gröt…

  2. Amy's piece of cake 7 juli, 2013 den 22:58 #

    Kära Moma, jag hade aldrig smakat på torkad fisk oavsett om det var till frukost, lunch eller kvällsmål 😉 Men du gör andra grymma och goda saker jag gärna hade smakat på alla dagar i veckan! Matbananen såg jag på Pickis macka (eller var det din?) 🙂 Kram på dig!

  3. dinosaurgeek 8 juli, 2013 den 09:30 #

    Haha, det är samma för mig – jag måste få min knäckemacka och lite fil alt äggröra till frukost. Höll ju på att avlida när vi var i Hongkong för något år sedan, där åt de typ nudlar till frukost. Rrrrrys.

  4. Emmy 8 juli, 2013 den 23:06 #

    Jag tillhör istort sett allätarna när det gäller alla måltider. Fast jag klarar däremot inte att äta bakverk eller desserter till frukost som många gör på tex hotell. Men får jag bara sova tillräckligt länge så kan jag äta så pass mycket att de får tvinga mig från bordet lagom tills nästa mål ska serveras…

  5. LiLo 9 juli, 2013 den 09:39 #

    Mmmm, jag hade gärna ätit det till frukost, lunch och middag!

    Har du hittat nånstans att köpa den här? Finns det på Taj Mahal, fick också höra att det finns mycket, mycket intressanta varor på en affär i Skärholmen. Vi kanske ska resa dit när jag får semester? Eller när jag jobbat klart en kväll?

  6. Lotta i Två Små Kök 9 juli, 2013 den 10:27 #

    Jag hade nog sällat mig till ”nej-tack-inte-till-frukost-gänget” när det gäller denna rätt men hade med stort mod gärna provat till lunch 🙂 Spännande minst sagt…

    Hoppas du njuter av semestern. Jag ska försöka sluta snacka och göra lite mer verkstad. Typ se till att träffas. Så fort jag vet lite bättre hur min sommar och semester kommer te sig. Det är lite rörigt just nu…

    Kram så länge!

  7. Barbro 9 juli, 2013 den 23:26 #

    Hmm, hade nog avstått jag med, har svårt med mat till frukost, nöjer mig med kaffe, macka och kokt äg om det är helg

  8. Moma's Kitchen 10 juli, 2013 den 18:31 #

    Ann-Louise: Ja, det är visst det, nästa gång jag kommer till Gbg ska jag bju’ på’t!

    Amy: Äsch, men du är ju vego! Det var nog min banan på Pickis macka 🙂

    Dinosaurgeek: Det låter som Hong Kong är stället för sonen min!

    Emmy: Haha, det låter som vi lirar i samma division (fast jag kan nog trycka i mig nåt sött också)!

    LiLo: Taj Mahal har haft i alla fall, jag har också sett salt fish hos fiskmånglarna i Hötorgshallen. Skärholmen, kan det vara Ica eller vad det är som ligger bredvid t-banan? där har de i alla fall mycket kött och jams och sånt där, vi får ta en sväng!

    Lotta: JA! Slutsnackat! Kram

    Barbro: Äsch, du är bara en fegis!

Trackbacks/Pingbacks

  1. Skillnaden mellan Bake och Bake… | - 8 mars, 2014

    […] vitlökssås, pepparsås och krispig sallad.  Vill man äta typisk karibisk frulle kan man servera buljul till till sina bake, det är en sallad med tomat, lök och saltad fisk,  eller så serverar man […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: