Jag testbakade ett nytt recept på en karibisk frukt- och nötkaka. Jag älskar blandningen av kanel, färskriven muskot och vanilj som är vanliga smaksättningar i de karibiska kakorna.
De karibiska kakorna är oftast lite sötare än vad vi är vana vid- men inte den här. Den var så pass o-söt att jag blev tvungen att skicka iväg en fråga till Paulette Francique (som driver Supper Club med karibisk mat hemma i sitt kök i Nottingham) på Twitter, frågan löd: ”Is it a sweet bread or a bread for butter and cheese? Svaret jag fick var: It looks so good it can be anything you want it to be! I just love bananas…
Så, mina vänner kakan är nu er och ni avgör själva om det ska vara ett fikabröd eller ett matbröd, fint va? Jag har ätit det rakt upp och ner som det är både till kvällsfikan och till frukost, hade jag haft färskost hemma hade jag toppat med det och jordgubbar.
Caribbean Fruit Bread
Receptet är omarbetat men kommer ursprungligen från Caribbean Cooking Recipes.com.
- 2 stora väldigt mogna bananer
- 2 ägg
- 1 tsk vaniljsocker
- 0, 5 tsk färskriven muskotöt
- 1 dl mjölk
- 1 tsk bikarbonat
- 2 tsk bakpulver
- ½ tsk salt
- o, 5 dl grovt hackade nötter, jag hade valnötter.
- 1 tsk kanel
- 2 msk socker, eller öka till o, 5 dl om du vill ha en sötare kaka
- 5, 5 dl mjöl
- 0, 5 dl russin, jag hade turen att ha en burk med romrussin hemma som jag använde.
- 0, 5 dl finriven morot
Gör så här:
- Mosa bananerna, vispa ner ägg tillsammans med kryddor och salt och socker.
- Blanda ner morot, russin och nötter.
- Tillsätt bikarbonat och bakpulver utrört i mjölet.
- Smörj och bröa en avlång kakform. Häll ner smeten och baka i 175 grader i 30- 40 minuter, tills en provsticka kommer ut torr.
- Låt kakan svalna.
Seså, nu äter du kakan med andakt till ett glas iskall mjölk, eller en kopp kaffe eller te.
/Moma
Härmed bestämmer jag att det är ett matbröd! 😉 Nädå, det går nog vilket som skulle jag tippa… jag gjorde bananbröd (matbröd) för ett tag sedan…. ack så gott det blev! Det kunde också ha gått under rubriken sweet bread 🙂 Har du haft en trevlig midsommar? Kram på dig!
Låter otroligt gott!
Låter finfint! Jag hade ätit den med en klick smör på, mmmm. Kramar!
Vi säger som alla berömda skådespelare ”Varför måste man alltid placeras i olika fack och få olika etiketter?” 🙂 Vi kallar brödet för det som det passar till för just det tillfället det serveras!
Med jordgubbar och färskost, vi är med.
Amy: Jo, jag såd det brödet, det såg väldans gott ut! Tack, midsommaren var finfin, lungt och skönt.
Katarina: Tack 🙂
Charlotta: Ja, smör är ju aldrig dumt!
Mårtenssons: Vilken tur, för jag har just köpt hem lite färskost!
Tänk att något så gott kan vara så klurigt att hitta rätt namn på. När jag gjorde ett zucchinibröd som liknar ditt bröd kallade jag det för bread helt enkelt. Det är ju liksom inte bröd, men inte heller kaka. Hmm… och nu blev jag dessutom väldigt sugen på ditt banana bread…
Bröd, kaka – whatever – mata mig!
Ann-Louise: Det är klurigt det där, ofta kan man ju använda sockermängd som ledtråd, men banan och frukt sötar ju också så jag vete 17 vad det är tänkt som 🙂
Kim: Hade du kommit och hälsat på hade jag matat dig med massor av gott!