Världens smaker

18 Jun

I söndags skulle jag ha Moma-mamman och Moma-pappan på middag och jag fastnade på Jamie Olivers recept på daal, indisk linsröra, inte för att vare sig Moma-pappan eller Moma-sonen är särskilt förtjusta i linser och bönor och sånt, men det såg så vansinnigt gott ut så jag kunde inte låta bli.

För att inte riskera att de svalt ihjäl, serverade jag även kryddiga köttfärsbiffar, friterad vetetortilla, varm tomatssallad, rajta och saffransris. Frågar du mig så var det himmelskt gott, men stackars Moma-mamman är inte jätteförtjust i koriander (hur lyckas jag glömma det jämt?!), trots det vart det en mycket trevlig bonus för både Moma-pappan och Moma-sonen gillade min daal!

Daal

Momans Daal

Jo, det blev en Moma-variant av daal, då jag inte hade alla indiska kryddor hemma som jag hade trott. Jag syndade helt enkelt och bytte ut det jag saknade mot ett karibisk kryddigt currypulver.

  • 0, 5 gul lök
  • 0, 5 röd paprika
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 bit färsk chili
  • 1 knippa färsk koriander
  • 3 cm färskriven ingefära
  • 0, 5 msk curry
  • 1 tsk senapsfrön
  • 0, 5 tsk gurkmeja
  • 150 g torkade röda linser
  • 200 g cocosmjölk
  • 100 g färsk spenat
  • salt och peppar
  • 1 lime, saften
  1. Kör lök, vitlök, paprika, chili, ingefära, korianderstjälkar och salt och peppar till en grov massa i mixern.
  2. Fräs massan tillsammans med senapsfröna i lite olja i några minuter, rör under tiden. Tillsätt linser, 3, 5 dl kokande vatten samt cocosmjölk. Koka under lock och rör i grytan under jämna mellanrum.
  3. När grytan är så gott som klar rör du ner spenaten. Smaka av med salt, peppar och lime och färsk hackad koriander.

Berbere-biffar

Berbere är en het Etiopisk kryddblandning med bland annat paprikapulver, bockhornsklöver samt olika chilisorter.

  • 1 dl vatten
  • 3 msk ströbröd
  • 500 g köttfärs
  • 3 msk riven gul lök
  • 1 tsk salt
  • o, 5 tsk svartpeppar
  • 1 msk berbere
  • 1, 5 msk hackad bladpersilja
  • 1 litet ägg
  1. Blanda ströbröd och lök med vatten och låt det svälla ca 5 minuter. Blanda ner färsen, salt, peppar, berbere och bladpersilja, när du har en jämn smet blandar du ner ägget.
  2. Sätt ugnen på 200 grader. Forma avlånga biffar och lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt. Stek dem mitt i ugnen i ca 15 minuter.

Saffransris

  • 4 dl långkornigt matris (typ Uncle Ben’s)
  • 1 tsk tomatpuré
  • 0, 5 msk olja
  • 1 knivsudd saffran

Fräs saffran och tomatpuré tillsammans med riset i oljan. Koka därefter riset efter paketets anvisning.

Varm tomatsallad

  • 2 nävar körsbärstomater, delade i halvor
  • 0, 5 rödlök, skuren i skivor
  • salt
  • svartpeppar
  • 0, 5 msk olja
  • 0, 5 tsk socker
  • o, 5 msk äppelcidervinäger
  • Eventuellt lite finhackad bladpersilja att garnera med

Stek hastigt på alltsammans i stekpannan, häll upp och garnera med persilja.

Raita- indisk yoghurtdressing

  • 4 msk färsk koriander
  • 2 msk bladpersilja
  • 1 liten vitlöksklyfta
  • 1 msk mango chutney
  • 1 tsk socker
  • 1 tsk salt
  • 5 dl turkisk yoghurt

Kör alla ingredienser, och lite av yoghurten, samt salt och socker i en mixer. Smaka av med salt och socker. Rör ner blandningen i yoghurten. Vill du ha en mer rinnig konsistens kör du all yoghurt i mixern, då blir den lös.

Servera gärna vetetortilla till på Picki-vis, det vill säga bitar av tortilla som du steker gyllene och frasiga i lite olja.

Word Wide Food

Se där, nu har ni en härlig blandning med kryddor och smaker från världens alla hörn, det är bara att hugga in!

/Moma

11 svar to “Världens smaker”

  1. LiLo 18 juni, 2013 den 10:32 #

    Så du menar, att om jag förlagt min shopping i din hood till senare på dagen, hade jag fått smaka av detta???

    Fy bubblan!

  2. tina 18 juni, 2013 den 11:11 #

    Åh, den tallriken skulle jag vilja få levererad till lunch.

  3. Plommonet 18 juni, 2013 den 12:01 #

    Upplagt för matkoma, minsann! Från vilken Jamie-bok lagade du? jag en hoper av hans indiska recept i ”Jamie’s matrevolution” och det har blivit full poäng varenda gång. Älskar recepten på kryddpastor, så kul att tå och rosta och mortla och pyssla! 🙂

  4. Katarina 18 juni, 2013 den 14:55 #

    Vilka godsaker, helt i min smak!

  5. Moma's Kitchen 18 juni, 2013 den 17:12 #

    LiLo: Ja, precis så menar jag!

    Tina: Kom till Stockholm vetja!

    Plommonet: Det här receptet kom ur Middag på 15 minuter. Och just nu vart det inte så mycket rosta och morta eftersom jag inte hade de kryddorna som han använde sig av 🙂

    Katarina: Ja, det var väldans gott 🙂

    • LiLo 19 juni, 2013 den 09:07 #

      Grrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

  6. Amy's piece of cake 18 juni, 2013 den 21:20 #

    Gillas, gillas, gillas det vet du! Daal är så gott och nästa gång får du lova att testa något av mina recept jag har inne hos mig, deal? Kram! 🙂

  7. Elly 19 juni, 2013 den 02:11 #

    Wow Moma this looks heavenly! Thanks for the recipes, I’ve never tried to make daal before, much give it a go. And sorry to hear about the coriander issue!

  8. Emmy 19 juni, 2013 den 23:14 #

    Det här låter hur gott som helst! Linser får jag nästan ingen i familjen att äta, knappt maken förutom belugalinser. Jag kan är själv aningen skeptisk. Det måste vara mycket kryddor så det inte bara smakar linser. Synd på Moma-mamman och koriander. Jag har lyckats konventera Berra till de frälsta där som tur är.
    Men du, då äter vi detta innan du lär mig baka tårtor. Det låter bra tycker jag. Pöss.

  9. Charlotta 20 juni, 2013 den 08:47 #

    Jag har gjort några recept från Jamie Oliver, och det blir succé varje gång! Hoppas du får en fin midsommar, Moman. Kram!

  10. Moma 20 juni, 2013 den 19:44 #

    LiLo: Haha!

    Amy: Ska absolut ta mig n titt och se om jag hittar ett recept på daal hos dig!

    Elly: Haha, you make me laugh! But try make some daal, it’s very versetile and easy!

    Emmy: Bra jobbat med Berra, jag kan inte få in i min tjocka luva att hon inte gillar det, hon har varit massor av ggr i Thailand och de har varit i Mexico- hur överlever man då om man inte gillar koriander?

    Charlotta: Jamie är KUNG!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: