Karibisk marinad

10 Jun

Jamaican Jerk Chicken

Så här i grilltider måste jag få tipsa er om en fantastiskt god marinad, jamaicansk jerk-marinad, jag använder den ofta när jag grillar kyckling men den är god till fisk och fläskkött också.

Man kan nog säga att det är jerk-marinaden som har satt det jamaicanska köket på kartan. Jerk finns i en mängd olika varianter, en del som torkade kryddblandningar och andra som marinader på flaska. Självklart tycker jag att den hemgjorda är bäst, då den ger en bredare och fylligare smak än de köpta.

Jag använder helst lårdelen på kyckling då den är saftig och smakrik och när jag grillar låter jag skinnet sitta kvar. Det går såklart bra att tillaga kycklingen i ugn också om du inte har tillgång till grill.

Jamaicansk Jerk-marinad

till ca 1 kg kycklingdelar

  • o, 5 dl smakneutral olja
  • 1 lime, zest och juice
  • 2 st salladslökar
  • 2 klyftor vitlök
  • en bit gul habanero, eller annan chili efter smak
  • 10 st kryddpepparkorn, nymalda eller nymortlade
  • 0, 5 tsk torkad timjan
  • 0, 5 msk kanel
  • 0, 5 tsk salt
  • 0, 5 tsk nymald svartpeppar
  • ca 0, 5 tsk muskotnöt, gärna nyriven
  • 1 kork rom

Mixa alla ingredienser i en blender eller med hjälp av en stavmixer. Tvätta kycklingen och skär bort eventuella hinnor och överflödigt fett. Marinera köttet i minst två timmar, men det går utmärkt att marinera över natten också.

När du ska grilla köttet torkar du bort, eller skakar av lite av marinaden, annars rinner den ner på glöden och du får kyckling som smakar mer åt brandrökshållet, inte gott.

/Moma

13 svar to “Karibisk marinad”

  1. Mårtenssons kök 10 juni, 2013 den 22:06 #

    Såg just att ”din” snabbe man, Usain Bolt, ska komma till Malmö snart. Kanske det blir att laga mat åter igen till honom?
    Säkert hade en marinad som denna gått hem, det gör den i alla fall här:)

  2. Barbro 10 juni, 2013 den 23:09 #

    Låter gott, man kan väl minska ned på kanelen, eller hur?

  3. Maria 11 juni, 2013 den 10:06 #

    Skall provas till helgen. Låter mycket gott!

  4. LiLo 11 juni, 2013 den 10:58 #

    Mmmm…..
    De dofterna, den smaken. Det är tamejtusan lycka det 🙂

  5. Moma's Kitchen 11 juni, 2013 den 17:42 #

    Mårtenssons: Ja, då får han ta och komma hem hit i så fall 🙂

    Barbro: Klart man kan, men det vill man inte för det blir så gott som det är och smaken blir inte ”kanelig”, för det gillar jag inte!

    Maria: Ja, gör det, det blir väldans gott! 🙂

    LiLo: Du vet vad du pratar om du! 🙂

  6. Elly 12 juni, 2013 den 04:26 #

    We have our own version of this marinade, absolutely love it! Will have to give yours a go soon too.

  7. Emmy 12 juni, 2013 den 16:24 #

    Jag lovar testa! Tror jag redan nu kan säga att vi kommer älska smakerna.

  8. Moma's Kitchen 12 juni, 2013 den 22:33 #

    LiLo: 🙂

    Elly: We can swap and try out each others! 🙂

    Emmy: Det kan jag med lova!

  9. inte fan gör det det 13 juni, 2013 den 10:14 #

    Verkar super gott!

  10. Plommonet 13 juni, 2013 den 11:00 #

    Nu äre igång, har två kycklingfiléer som ligger och gosar till sig i kylskåpet! Nu ska jag bara fixa vädret också, just nu spöregnar det och inbjuder inte det minsta till grillning… 😛

  11. Moma 13 juni, 2013 den 17:01 #

    Inte fan gör det det: Det är det också 🙂

    Plommonet: Vid regn så får du ta fram paraply eller stekpanna!

Trackbacks/Pingbacks

  1. Utflykt till Picki-paradiset | - 1 juli, 2013

    […] Jerkmarinad, passar till fågel, fisk och fläskkött, men ska du marinera fisk så låter du den inte ligga lika länge som kött i marinaden, 30 minuter till 1 timme räcker för fisk. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: