Husmorstips

26 Maj

Skala kokos

Nu ska ni få ett finfint husmorstips av mig. Ett tips jag önskar att någon hade gett mig för en sisådär 12 år sedan då sonen var 6 år. Det var på den tiden han skulle ha med sig frukt till skolan.

Kortfattat kan jag säga att jag köpte hem olika sorters frukt och grönt som han kunde ta med sig till fruktstunden i skolan, det mesta kom hem i vändande ryggsäck med orden ”jag gillar inte…” Till slut vissnade jag och sa ”Här, ta pengar och gå och handla din egen frukt!” Glad i hågen kom ungen tillbaka med en… cocosnöt.

Tjaa, vad säger man..? Jag kan lova att jag hade fullt sjå med att snickra upp den så att han skulle kunna ha med sin frukt till skolan dagen därpå. Men då visste jag inte vad jag vet nu- hur man enkelt skalar en cocosnöt.

Så här skalar du en cocosnöt:

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Ta hål i två av nötens ögon, förslagsvis med en skruvmejsel och en hammare.
  • Häll ut cocosvattnet och rosta cococnöten i ca 20 minuter.
  • Ta ut nöten, slå några slag med hammaren, eller ge den några smällar i golvet. Nu släpper skalet lätt, oftast delar den sig på mitetn och du kan lätt dra loss själva nöten.
  • Skala bort det bruna tunna skalet med hjälp av en potatisskalare.

/Moma

10 svar to “Husmorstips”

  1. Mårtenssons kök 26 maj, 2013 den 21:35 #

    Gud vilket bra tips, det snor vi på direkten. Färsk kokos är ju faktiskt hur gott som helst, men just den där öppningen är inget kul…
    Hoppas det gick bra igår och att det inte svimmades för mycket:)

  2. Ann-Louise 26 maj, 2013 den 22:30 #

    Men hallå där! Du är ju ett geni. Jag har aldrig vågat köpa hem en kokosnöt med tanke på hur sjutton jag skulle få upp den. Nu är tiden mogen.

  3. Maria 27 maj, 2013 den 08:06 #

    Moma! Tack för din fantastiska blogg. Hittade hit i torsdags och har under helgen lagat två underbara rätter (Tobagochicken, Trini Chinese Chicken). mycket kyckling men underbart gott. Stort tack! Jag kommer att vara en flitig följare framöver!

  4. Emmy 27 maj, 2013 den 10:41 #

    Tack för tipset! Jag har två killar här hemma som är tokiga i kokosnöt. Och vi har ju mer än en gång slitit hårt för att komma in till allt det goda :-S

  5. Moma's Kitchen 27 maj, 2013 den 11:45 #

    Mårtenssons: Ingen svimmning och inget första pris 🙂

    Ann-Louise: HA, nu är den nöten knäckt!

    Maria: Vad roligt att höra och välkommen hit! Två rätter på så kort tid- det var bra jobbat!

    Emmy: Men nu vet du bättre än att slita ut dig i onödan! 🙂

  6. LiLo 27 maj, 2013 den 13:10 #

    Kul att det funkade!

  7. Fröken Dill 28 maj, 2013 den 15:11 #

    Smart! Det ska jag testa nästa gång jag köper en kokosnöt!

  8. Moma's Kitchen 29 maj, 2013 den 20:38 #

    LiLo: Funkade perfekt!

    Fröken Dill: Gör’t!

  9. Amy's piece of cake 29 maj, 2013 den 22:29 #

    Inte skala bort det bruna höljet Moma! Innehåller mycket vitaminer etc. Vi äter med det på 🙂 Vilken häftig variant, i ugnen säger du. Jag kör á naturell. Ska skriva sen inne hos mig hur jag gör 🙂

    • Moma 30 maj, 2013 den 06:47 #

      Amy: Jag äter också det bruna om jag äter den som den är, men inte alltid om jag bakar, men jag hade ingen aning om att det var rikt på vitaminer!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: