Nu ska ni få ett finfint husmorstips av mig. Ett tips jag önskar att någon hade gett mig för en sisådär 12 år sedan då sonen var 6 år. Det var på den tiden han skulle ha med sig frukt till skolan.
Kortfattat kan jag säga att jag köpte hem olika sorters frukt och grönt som han kunde ta med sig till fruktstunden i skolan, det mesta kom hem i vändande ryggsäck med orden ”jag gillar inte…” Till slut vissnade jag och sa ”Här, ta pengar och gå och handla din egen frukt!” Glad i hågen kom ungen tillbaka med en… cocosnöt.
Tjaa, vad säger man..? Jag kan lova att jag hade fullt sjå med att snickra upp den så att han skulle kunna ha med sin frukt till skolan dagen därpå. Men då visste jag inte vad jag vet nu- hur man enkelt skalar en cocosnöt.
Så här skalar du en cocosnöt:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Ta hål i två av nötens ögon, förslagsvis med en skruvmejsel och en hammare.
- Häll ut cocosvattnet och rosta cococnöten i ca 20 minuter.
- Ta ut nöten, slå några slag med hammaren, eller ge den några smällar i golvet. Nu släpper skalet lätt, oftast delar den sig på mitetn och du kan lätt dra loss själva nöten.
- Skala bort det bruna tunna skalet med hjälp av en potatisskalare.
/Moma
Gud vilket bra tips, det snor vi på direkten. Färsk kokos är ju faktiskt hur gott som helst, men just den där öppningen är inget kul…
Hoppas det gick bra igår och att det inte svimmades för mycket:)
Men hallå där! Du är ju ett geni. Jag har aldrig vågat köpa hem en kokosnöt med tanke på hur sjutton jag skulle få upp den. Nu är tiden mogen.
Moma! Tack för din fantastiska blogg. Hittade hit i torsdags och har under helgen lagat två underbara rätter (Tobagochicken, Trini Chinese Chicken). mycket kyckling men underbart gott. Stort tack! Jag kommer att vara en flitig följare framöver!
Tack för tipset! Jag har två killar här hemma som är tokiga i kokosnöt. Och vi har ju mer än en gång slitit hårt för att komma in till allt det goda :-S
Mårtenssons: Ingen svimmning och inget första pris 🙂
Ann-Louise: HA, nu är den nöten knäckt!
Maria: Vad roligt att höra och välkommen hit! Två rätter på så kort tid- det var bra jobbat!
Emmy: Men nu vet du bättre än att slita ut dig i onödan! 🙂
Kul att det funkade!
Smart! Det ska jag testa nästa gång jag köper en kokosnöt!
LiLo: Funkade perfekt!
Fröken Dill: Gör’t!
Inte skala bort det bruna höljet Moma! Innehåller mycket vitaminer etc. Vi äter med det på 🙂 Vilken häftig variant, i ugnen säger du. Jag kör á naturell. Ska skriva sen inne hos mig hur jag gör 🙂
Amy: Jag äter också det bruna om jag äter den som den är, men inte alltid om jag bakar, men jag hade ingen aning om att det var rikt på vitaminer!