Vintagedröm

18 Maj

Chokladtårta med jordgubbar

Tårta

Det här med tårta, det finns så många fantastiska skapelser, de kommer i färggranna våningar pyntade med de vackraste små blomster som en hand kan skapa, i bilmodeller eller i skepnad av favoritseriefiguren.

Jag gillar när tårtor och bakverk ser hemgjorda ut, det blir ju ett sorts äkthetsintyg på att det inte är maskinellt framställda, så här kommer en vintage-tårta med choklad och jordgubbar. Det går bra att förbereda bottnar och fyllning samt att sätta ihop tårtan en till ett par dagar i förväg, se bara till att du täcker den ordentligt med plastfolje så att bottnarna inte blir torra.

Vintage-tårta med choklad och jordgubbar, ca 7 bitar

Bottnar (en form på 18 cm i diameter, 4 cm hög, ger två bottnar):

  • 130 g smält smör
  • 150 g socker
  • 150 g mjöl
  • 30 g kakao
  • 0, 75 tsk bakpulver
  • 0, 75 bikarbonat
  • 1, 5 ägg
  • 2 dl gräddfil eller tjockyoghurt
  • 0, 75 msk vaniljsocker
  • Valfritt: Att fukta bottnarna med: o, 5 dl jordgubbssaft om du vill ha en alkoholfri tårta, annars rom eller någon bärlikör.
  1. Så här gör du kakan:
    1. Ta ut alla ingredienserna i tid så att de är rumstempererade, sätt ugnen på 180 grader.
    2. Vispa ägg och socker pösigt, tillsätt gräddfilen/yoghurten och smöret. Blanda sedan alla torra ingredienser och rör ner dem i smeten.
    3. Fördela smeten i formen, grädda i 25-35 minuter, tills provstickan kommer ut torr.

Fyllning, whipped cream cheese fyllning:

  • 2 dl vispgrädde
  • 1 knivsudd bakpulver (för att inte grädden ska förvandlas till smör när den vispas hårt)
  • 200 g färskost, tex Philadelphia
  • 0,5 tsk äkta vaniljpulver
  • 1, 2 dl florsocker
  • 3 dl färska jordgubbar, delade i mindre bitar


Så här gör du fyllningen:

  1. Vispa grädde och bakpulver hårt i en skål.
  2. Blanda florsocker och vaniljpulver i en annan skål, rör ner färskosten.
  3. Vänd ihop färskostblandningen med grädden tills allt är blandat, rör inte för länge för då kan fyllningen bli rinnig. Ställ fyllningen i kylskåpet en stund.
  4. Ta ut fyllningen och blanda i jordgubbarna.

Chokladglasyr:

  • 100 g mörk choklad
  • 100 g smör
  • 50 g (knapp 1/2 dl) honung

Så här gör du glasyren:

  1. Finhacka chokladen. Smält smöret och häll det över chokladen och rör tills chokladen smält. Rör ner honungen och låt glasyren stelna en aning innan du häller den över tårtan.

Montera tårtan så här:

  1. Dela kakan i mitten så att du får två bottnar. Pensla bottnarna med rom/saft eller likör, bred på fyllningen med jordgubbarna på den understa botten.
  2. Lägg på översta tårtbottnen. Så här långt kan du förbereda tårtan, ska du inte äta den samma dag täcker du den med plastfolje och förvarar den i kylen.
  3. Ringla över chokladglasyren. Om den blivit för fast kan du värma den lite.
  4. Garnera med färska bär.

/Moma

15 svar to “Vintagedröm”

  1. Katarina 18 maj, 2013 den 12:02 #

    Choklad och jordgubbar är så gott ihop och tårtan är så snygg!

  2. Alexandra Bengtsson 18 maj, 2013 den 17:31 #

    Va fint det ser ut, och gott! Gillar också när det ser ätbart ut och liksom hemmagjort.. smakar bättre på nåt sätt då 🙂

  3. Mårtenssons kök 19 maj, 2013 den 15:54 #

    Lööövly!!!

  4. Kim 19 maj, 2013 den 18:38 #

    Den tårtan jag jag beundrat på både Istagram och Facebook, men har inget emot att vila ögonen på den där skönheten även här… Så snygg! Och bör smaka gudomligt också. Undrar om jag skulle försöka mig på den här..?

  5. Elly 20 maj, 2013 den 03:58 #

    Wow. Just wow. This looks so good and I don’t even really like cakes!! Such a fab photo too, great styling – that cake stand is just lovely!

  6. Moma's Kitchen 20 maj, 2013 den 12:24 #

    Katarina: Ja, det är en fin kombo!

    Alexandra: Ja, visst gör det?! 🙂

    Mårtenssons: Tack så mycket 🙂

    Kim: Det tycker jag absolut! Shoot sheriff!

    Elly: Oh, thank you- if you like chocolate and strawberrys yo’ll most def like this cake 🙂

  7. Kim 20 maj, 2013 den 13:22 #

    Vilken snygg tårta den måste jag provbaka:-)

    Bara för att va säker den innehåller alltså inget mjöl?

    Tack!

    • Moma's Kitchen 20 maj, 2013 den 23:50 #

      Oj, oj, oj, tur att du frågade innan du ställde dig för att baka! Den innehåller mjöl, jag har lagt till det nu! Tusen tack för upplysningen!

  8. Eleonore 21 maj, 2013 den 19:22 #

    Mums, måste spara det här receptet! Är ute efter ett bra recept på chokladkaka/tårta till dotterns födelsedag 😀
    Älskar tårtfatet, var är det ifrån?

    • Moma's Kitchen 21 maj, 2013 den 20:51 #

      Ellinor: tårtfatet köpte jag för under 50-lappen på Lagerhaus 🙂

  9. Emmy 22 maj, 2013 den 03:42 #

    Jag håller med om att tårtor ska se lite så där hemgjorda ut. Med det behöver det inte vara sagt att de är mindre snygga för det. Din ser helt galet god ut! Och då är jag ingen stor tårtätare, men den hade jag inte tackat nej till. Du är så duktig!

  10. Lotta i Två Små Kök 22 maj, 2013 den 12:05 #

    Jäklars vilken tårtgudinna du är! Tårtan ser som tagen direkt ur en tidning och jag vill ta fram en kniv och skära en bit. Och då är jag inte särskilt förtjust i tårtor. Så det vill inte säga lite det!

Trackbacks/Pingbacks

  1. På återseende | - 11 mars, 2014

    […] Ps. Receptet på Chocolate Delux, hittar du här, men den på bilden är dock gjord med en annan glasyr och den hittar du här. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: