Nässelpesto

9 Maj

Nässelpesto

Kan ni tänka er, jag hade aldrig ätit nässlor tills för någon vecka sedan.  Tanken var att plocka lite nässlor och koka nässelsoppa på det, men jag fick bara ihop sisådär en och en halv deciliter, och det blir det ju inte mycket soppa på, så det fick bli pesto i stället.

Jag hade fått för mig att man kunde plocka de första späda nässlorna utan handskar utan att bränna sig. Tji fick jag, det gick inte alls, inte ens med mina teflonfingrar! Så lyd ett gott råd- använd handskar när ni plockar nässlor, vad andra än må försöka tuta i er!

Ät peston till någon god pasta eller som Tina tipsade, till fina fisken.

Pesto på nässlor

  • ca 1, 5 dl förvällda och urkramade nässlor
  • ca 0, 5 vitlöksklyfta, pressad
  • 10 st mandlar, förvällda och skalade
  • ca 1 dl riven ost, gärna parmesan, pecorino eller västerbottensost, jag hade lagrad cheddar och det var gott det med.
  • ca 0, 5 dl olivolja
  • citronzest
  • salt och nymald svartpeppar
  1. Mixa nässlor, mandlar och olivolja, smaka av med citronzest, salt och peppar och rör i den rivna osten.

/Moma

6 svar to “Nässelpesto”

  1. Hanna 9 maj, 2013 den 12:10 #

    Nej, även de första små nässlorna bränner de också. Jag plockade med tunna plasthandskar när jag var i Skåne och lyckades bränna mig igenom handsken. Men det gick över ganska fort. Vi hade dock gott om nässlor och fick ihop en hel påse som jag sen förvällde och packade ner i väskan. 🙂 Ska bli soppa av en del, men din pesto ser också riktigt läcker ut!

  2. Katarina 9 maj, 2013 den 12:55 #

    Låter spännande. Jag har aldrig ätit nässlor 🙂

  3. Emmy 9 maj, 2013 den 15:07 #

    Jag hade en fin lärare på mellanstadiet som lärde oss göra nässelsoppa. Även om vi var en skock otacksamma ungar på den tiden som inte hade vett att uppskatta nässlorna. Som tur är har jag vuxit upp och skärpt till mig. Nässelpesto kan inte vara annat än gott! Det märks att våren har gjort intåg i allas kök. Helt underbart!

  4. Moma's Kitchen 9 maj, 2013 den 17:09 #

    Hanna: Våren har kommit längre i Skåne än i Stockholm, men efter den här varma veckan borde vi fått mer nässlor!

    Katarina: Det hade inte jag heller 🙂

    Emmy: Vilken fin lärare! Ja, visst är det fantastiskt att våren är kommen, helt plötsligt så känns vintern så himla långt borta!

  5. Amy's piece of cake 9 maj, 2013 den 18:03 #

    Har inte testat pesto men gjort nässelscones minsann! Peston låter och ser riktigt god ut kära Moma. Vi hade nässlor på tomten men maken rensade bort dom… får bege mig ut i skogen helt enkelt!

  6. Mårtenssons kök 12 maj, 2013 den 18:05 #

    Vi är absoluta nässeloskulder båda två fast vi varje vår kommer överens om att vi ”i år ska plocka nässlor och prova hur det smakar…”
    Men nu har vi i alla fall ramslök i frysen så vi står oss en bra tag framöver, så vi får väl vara nöjda med det:)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: